Munten, deurgreep en autodieven: het is al zinloos

Janine Moorees, 9. Januar 2017

Uiteindelijk hoort het onder het kopje mythen: de munten in de deurgreep zou als veel gebruikte methode bij autodieven in omloop zijn. Zouden er toch dieven zijn die een munt achter een deurgreep klemmen, dan zouden ze eerder arm worden i.p.v. de auto te kunnen leegroven.

En zo is het een goed jaar geleden (6 januari 2016), dat we met groot respons opriepen om je eigen voertuig te checken. Kan je met een munt in de deurgreep verhinderen dat een voertuig afgesloten wordt?

clip_image002

Waar het om gaat

Een alarmerend clickbaitartikel van5 januari 2016 beweerde dat als de deurgreep niet helemaal afgesloten is, sommige voertuigen niet af te sluiten zijn.

Door de munt wordt het afsluitsysteem van de afstandsbediening van je auto gestoord. Je gelooft dat de auto is afgesloten, maar de munt heeft er voor gezorgd dat (sic) jouw auto open blijft voor alle dieven.

Het gaat uiteindelijk om de omhoogstaande deurgreep en dat je bij een deurgreep die omhoog staat het voertuig niet op slot kunt doen. Het heeft er altijd mee te maken hoe gevoelig de deuropener is. Als je tijdens het afsluiten met de knop op de sleutel nog aan een deurgreep trekt en die minstens tot de helft is aangetrokken, gaan veel voertuigen meteen weer open.

Maar het is duidelijk te horen, omdat je hier dan 2 keer het “klikgeluid” hoort”. Alleen een dunne cent is meestal te weinig. Maar als de deurgreep echt ver genoeg geopend is, gaat hij direct weer van het slot af (wat ook nut heeft, omdat je aan kunt nemen dat het in- en uitstappen nog niet klaar was).

Onze check

De respons van onze lezers was hoog. Ze bevestigden allemaal: nee, een Midden-Europese kopermunt doet niets. Bij geen van de geteste objecten. Of het nu een VW Polo uit 2008 was (foto boven) of een Chevrolet Orlando uit 2012: ook met een cent in de deurgreep gingen chauffeurs- en bijrijdersdeur zonder problemen op slot. En ook: een Panda met handmatig slot is ook niet betroffen.

Heb net bij de Panda geprobeerd, maar dan met handmatig slot. Zelfs als ik deurgreep, maakt niet hoe ver uitgetrokken heb en zo houd, kan ik steeds weer afsluiten.

Ook met een foto als bewijs: Omega B2, bouwjaar 2003, geen invloed op de centrale vergrendeling en de WP.

clip_image004

In deze video kun je zien: nada! Er gebeurt niets. Niks werd verstoord. We hebben het gevoel dat de meeste dieven een slecht handeltje hadden als ze het op deze manier zouden proberen auto’s leeg te stelen. De collega’s van Snopes hebben ook een beetje onderzoek gedaan: de uitslag is conform aan die van ons en zij zeggen ook dat er maar weinig modellen zijn waarbij het wel zou kunnen lukken.

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Ook Thatsnonsense zegt: that´s nonsense!

Wees toch voorzichtig!

Juist in de wintertijd kan het voorkomen dat je deurgrepen tegenkomt met wijnkurken. Let op! Schandaal” #hashtag! Verwijder deze kurken in geen geval, ik weet waar ik over praat!

Want zo’n enkele deurgreep van Italiaans design heeft zo zijn makken: hij vriest vast. En als deze deurgreep vastgevroren is, dan kun je niet meer instappen. Dan had je het afsluiten net zo goed kunnen laten.

clip_image008
(Screenshot: barchetta-lexikon)

Met dank aan Tania, Dirk, Heiko, Fedele en Matthes

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung!

Mehr von Mimikama