Op een nieuwe kunnen we hier alleen maar zeggen, want alweer krijgen we aanvragen over dit onderwerp!

En weer doet een status op Facebook de ronde, met het onderwerp “McDonalds” en “processen” en “Jamie Oliver”. De titel: “McDonalds verliest proces: “Vlees in burgers bestaat uit vetpasta en ammoniak.” Op een website krijgt de gebruiker het volgende te lezen: “De prominente kok Jamie Oliver heeft een spectaculaire rechtszaak tegen McDonalds gewonnen, waarmee hij bewees, dat de fastfoodketen in plaats van vlees – vet en ammoniak – gebruikt. Dat is geen voeding. De chefkok maakte de verschrikkelijke waarheid hierover, wat in werkelijkheid in die “lekkere hamburgers en nuggets komt” openbaar. Na de uitspraken van Jamie Oliver mag je dat wat McDonalds serveert, geen voedsel noemen.

Het gaat om deze status:

clip_image002[1]

Vooraf: Het gaat hier niet om een recent verhaal, maar om een feit uit de VS, dat terug gaat naar 2011 und 2012 Jamie Oliver heeft dit daadwerkelijk aan de kaak gesteld en daarop werd het gebruik van “Pink Slime” duidelijk beperkt Het gaat hier om de zogenaamde “Pink Slime”, die in de VS werd gebruikt. Het gebruik van “Pink Slime”, bewerkt vlees dus, is nooit in Nederland gebeurd. De reden, waarom dit onderwerp nu weer de interesse van gebruikers heeft, zou de vrijhandelsovereenkomst TTIP en de angst, dat zulke praktijken door wurgcontracten in Europa terecht komen.

Volg je de recente status op Facebook, krijg je hier ook weer dezelfde inhoud te lezen, zoals ook op alle andere websites, die daar al sinds jaren over berichten:

De prominente kok Jamie Oliver heeft een spectaculaire rechtszaak tegen McDonalds gewonnen, waarmee hij bewees dat de fastfoodketen in plaats van vlees – vet en ammoniak – gebruikt. Dat is geen voedsel. De chefkok maakte de verschrikkelijke waarheid hierover, wat in werkelijkheid in die “lekkere hamburgers en nuggets komt” openbaar. Na de uitspraken van Jamie Oliver mag je dat wat McDonalds serveert, geen voedsel noemen. Wat voor doel hebben de massa-aanvallen aan reclame die Coca-Cola en Co zo hoog aanprijzen? Je kunt je moeilijk voorstellen, welke sommen geld voor zulke reclame worden uitgegeven. Wat nog belangrijker is – de reclame is speciaal op de jeugd gericht. Er zijn bepaalde beroemde personen, die de jongeren als autoriteit zien en hun gedrag na willen doen. Juist die mensen verkopen zich aan fastfoodketens en helpen hen om onze bevolking te vergiftigen.

En weer krijgen we aanvragen met: “KLOPT DAT?”

De voorstelling “vet en ammoniak” is niet goed

Het gaat om ammoniumhydroxide, dat als antimicrobacterieel middel toegevoegd wordt, om bijvoorbeeld Colibacteriën te doden. Het is hier bekend als E527.

Het is echt zo dat Oliver in zijn programma “Jamie Olivers Food Revolution” onthulde wat er in de VS-hamburgers van de fastfoodketen terecht komt: hij klaagde er onder andere over, dat minderwaardig rundvlees, dat anders in hondenvoer terecht komt, met behulp van ammoniumhydroxide weer eetbaar gemaakt wordt. Het product daaruit, wat hij “Pink Slime” (roze slijm) noemde, was op dat tijdstip in de VS officieel toegestaan. Met tot 15% aandeel mocht met deze minderwaardige massa aan het eindproduct worden toegevoegd.

In de aflevering van “Jamie Olivers Food Revolution” die op 12 april 2011 uitgezonden werd, zei Oliver:

Basically, we’re taking a product that would be sold at the cheapest form for dogs and after this process we can give it to humans

Hij stipt dus aan, dat deze goedkope vorm van vlees, die eigenlijk alleen voor honden verkocht werd, hier voor mensen werd bereid. Het bleek dat ook Burger King en Taco Bell in de VS ermee werkten – let wel, op dit tijdstip volledig legaal.

Op dit tijdstip

De DailyMail kopte bijvoorbeeld op 26 januari 2012:

Victory for Jamie Oliver in the U.S. as McDonald’s is forced to stop using ‘pink slime’ in its burger recipe

De hele krantenkop is dus van 12 januari 2012

clip_image004[1]
(Screenshot: Ibitimes)

clip_image006[1]
(Screenshot: CBS)

Ook ervaar je in het artikel van de DailyMail dat het beklaagde “Pink Slime” in de VS gebruikt werd. Een gebruik van “Pink Slime”, het bewerkte vlees dus, kwam niet in het Verenigde Koninkrijk en Ierland voor.

Ook geldt dat er geen bewijzen voor het gebruik in Nederland zijn. De reden waarom dit onderwerp nu weer interessant voor de gebruiker kan zijn, is de vrijhandelsovereenkomst TTIP en de angst dat zulke praktijken door zulke contracten in Europa terecht komen.

Dus concluderen we

Het gaat hier niet om een actueel verhaal, maar om een feit uit de VS, die teruggaat naar 2011 en 2012. Jamie Oliver heeft deze gebeurtenis daadwerkelijk aangekaart en daarop werd het gebruik van Pink Slime duidelijk ingeperkt.

Er zijn veel buitenlandse bronnen over dit onderwerp. Vanaf hier willen wij voor meer informatie nog een uitvoerig Duits artikel noemen: AMMONIUMHYDROXID Starkoch Jamie Oliver gewinnt langen Kampf gegen McDonalds

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)