En daar is ie weer. Een statusbijdrage die we voor de eerste keer 2011 uitgelicht hebben. Tot zover het onderwerp: het internet vergeet niets
Het gaat om deze statusbijdrage, die een gebruiker op onze Facebooksite heeft achtergelaten:
De kettingbrief letterlijk:
WAARSCHUWING!!!! DEZE AANKONDIGING IS GERICHT AAN iedereen die een facebook account heeft als iemand in uw profiel of VRIEND u een link stuurt die zegt “Bezoek de nieuwe Facebook”, NIET OPENEN….ALS je het doet, kunt je afscheid nemen van UW facebook pagina! Dit is eigenlijk het werk van een hacker die STEELT uw gegevens en verwijderd u permanent uit uw eigen pagina. Kopieer dit aub…. Als u niet kunt kopiëren e plakken, deel dan aub!
Zoals al is aangevoerd, is er een oer- oerartikel hierover op Mimikama. Serieus, op 1 september 2011 schreven wij dat het bij deze melding om een kettingbrief gaat [1]:
“FÜR ALLE! Diese Bekanntmachung betrifft alle, die eine Seite auf Facebook haben. Wenn Euch jemand, auch wenn es ein Freund ist, einen LINK mit den Worten “Besuche das neue FACEBOOK” sendet, NICHT ÖFFNEN! Wenn Ihr das öffnet, könnt ihr Euch von Eurer Seite verabschieden. Es ist ein Hacker, der Eure Angaben/Einträge stiehlt und entfernt euch aus Eurer eigenen Seite. KOPIEREN UND POSTEN!”
(Vertaling: VOOR IEDEREEN! Deze mededeling gaat iedereen aan die een site op Facebook heeft. Als iemand jullie, ook als het een vriend is, een LINK met de woorden “Bezoek het nieuwe FACEBOOK” stuurt, NIET OPENEN! Als jullie het openen, kunnen jullie afscheid nemen van jullie site. Het is een hacker die jullie gegevens/bijdragen steelt en jullie van je eigen site verwijdert. KOPIEREN EN POSTEN!”)
Kijken we naar de laatste 5 jaar
Er zijn meer voorvallen die bijna net zo klinken als deze kettingbrief. Deze schildering klinkt het meeste als een phishingwaarschuwing. Dus geen hacker maar datadiefstal via een phishingformulier. We hebben daar in maart 2014 een voorbeeld over gepubliceerd. Sitebeheerders werden aangeschreven dat er een gekloonde versie van hun site zou zijn.

Als je hier op de link klikt, dan opent een website die op de facebook login lijkt:
Hier zouden inderdaad de oplichters in het bezit van de toegangsgegevens gekomen zijn en hadden de site over kunnen nemen.
Een andere zaak
Een profiel dat van likegeilheid opzwol, publiceerde in december 2012 dat je het “nieuwe Facebook 2013” krijgt als je 3 stappen doorloopt. Je moest zogenaamd binnen 24 uur de volgende 3 stappen doorlopen
- Like een foto,
- Deel een foto en
- abonneer 2 andere gebruikers
Het is duidelijk dat het hier om een fake gaat. Hier ging het er uiteindelijk om likes en volgers te genereren.
En actueel?
Momenteel zijn er bij ons niet opvallend veel oplichtingsvarianten bekend die deze beschreven truc gebruiken. Phishingsbedrog zou potentieel mogelijk zijn, die zijn er steeds weer en lokken speciaal via privéberichten. Daarvoor kunnen we alleen aanraden:
Ga alsjeblieft niet in op berichten (PB’s) van Facebookvrienden als deze berichten van je vragen opnieuw op Facebook in te loggen!
Vertaling: Petra, mimikama.nl
Hinweis: Stand zum Veröffentlichungsdatum.
Verwendete Bilder, Screenshots und Medien dienen ausschließlich der sachlichen Auseinandersetzung im Sinne des Zitatrechts (§ 51 UrhG).
Teile dieses Beitrags können KI-gestützt erstellt und redaktionell geprüft worden sein.
(Mehr zur Arbeitsweise)
