Oude Fakes, buzzwords en de Mimikama zoekmachine

Autor: Janine Moorees


Liebe Leserin, lieber Leser,

jeden Tag strömt eine Flut von Informationen auf uns ein. Doch wie viele davon sind wirklich wahr? Wie viele sind zuverlässig und genau? Wir bei Mimikama arbeiten hart daran, diese Fragen zu beantworten und dir eine Informationsquelle zu bieten, der du vertrauen kannst.

Aber um erfolgreich zu sein, brauchen wir deine Hilfe. Du hast es in der Hand, eine Welt voller vertrauenswürdiger Informationen zu schaffen, indem du uns jetzt unterstützt. Jede Unterstützung, ob groß oder klein, ist ein wichtiger Beitrag zu unserer Mission.

Werde Teil einer Bewegung, die sich für die Wahrheit einsetzt. Deine Unterstützung ist ein starkes Signal für eine bessere Informationszukunft.

❤️ Herzlichen Dank

Du kannst uns entweder via PayPal oder mittels einer Banküberweisung unterstützen. Möchtest Du uns längerfristig unterstützen, dann kannst Du dies gerne mittels Steady oder Patreon tun.


De uitvinders van broodje aapverhalen en nepnieuws zijn lui. Daarom doen ze zelden moeite om een bericht te verifiëren of goed in elkaar te zetten. Vaak worden gewoon oude broodje aapverhalen opnieuw gepubliceerd.

Zoals het verhaal over de 256 jaar oude man, die op de website world.parhlo.com op 30 juni 2017 gepubliceerd werd.
Maar er mag getwijfeld worden aan het verhaal van de 256 jaar oude man. En ook aan de belofte, dat hij kort voor zijn dood zijn geheim voor een lang leven vertelde. Of een overmatig lang leven een zegen of een vloek is, daar kunnen we niets over zeggen. Het zal niet echt fijn zijn, als je geliefden om je heen wel sterven. Toch wensen veel mensen zich een lang leven en krijgen hoop door een artikel, dat belooft, het geheim te openbaren, hoe je oeroud kunt worden.
clip_image002

Hé Mimikama, daar hebben jullie al een keer over geschreven!

Klopt. En niet maar een keer. Met de juiste zoekopdrachten vind je via onze zoekmachine www.hoaxsearch.com ook daadwerkelijk een resultaat. Je moet alleen bepaalde, unieke steekwoorden uit de oorspronkelijke tekst nemen (bijvoorbeeld 256 jaar man), dan krijg je als voorgesteld resultaat een artikel, waarvan we hier de inhoud even kort herhalen (het verhaal op world.parhlo.com is ook niets anders dan een herhaling).
Hoofdzaak is, dat veel methoden, die Li Ching Yun toen gebruikt zou hebben, ook tegenwoordig als gezond gelden: meditatie, sociaal en nuttig leven, vegetarische voeding, Chinese plantenkunde. Gojibessenthee wordt in het bijzonder benadrukt, de thee, die Li Ching Yun vaak gedronken zou hebben, die een mysterieuze “vitamine X” bevat, die alle mogelijke positieve werkingen op het lichaam zou hebben.
Je hoeft nu de winkels en internetstores hierom niet te bestormen: De theeën met Goji bessen zijn weliswaar daadwerkelijk gezond, er bestaan echter ook veel verkeerde producten met deze betekenis op de markt. In wezen zijn deze bessen niet gezonder dan een appel, een wondermiddel is het niet.

Werd hij echt 256 jaar?

Konden we het Li Ching Yun zelf vragen, dan zou hij zeggen: Nee. Hij gaf 1736 echt als zijn geboortejaar aan, en was dus op het tijdstip van zijn dood in 1933 “slechts” 197 jaar oud. Toch wel een opmerkelijke leeftijd …. als dat zou kloppen.
clip_image004
Bron: Time Magazine
Hoe men bij de 256 jaar komt, kun je je afvragen. Een theorie van de US National Library of Medicine
National Institutes of Health zegt, dat 256 een veelvoud van 8 is en de 8 geldt in de Chinese mythologie als gelukgetal. Tussen toen en nu werd hij dus al een keer 59 jaar ouder gemaakt.

Bestaan er bewijzen?

Kort gezegd: Nee. Er bestaan geen geboorteoorkonde of eenduidige bewijzen, dat Li Ching Yun zo oud was. Professor Wu Chung-chieh van de University of Chengdu beweerde weliswaar, dat er een archief zou zijn, waarin de Chinese regering de Chinees in 1827 met zijn 150e verjaardag feliciteerde en in 1877 met zijn 200e verjaardag. Hij had echter geen bewijs.

Kunnen mensen echt zo lang leven?

Dat kun je momenteel betwijfelen. De hoogste bewezen leeftijd, die en mens ooit bereikte, was 122 jaar. Aziaten leven zonder twijfel gezonder dan mensen in de westelijke staten, China zit echter in de middenmoot. Plaats 1 is bezet door de Japanners. Zo kan gezonde voeding, meditatie en veel slaap weliswaar het leven verlengen, maar het is twijfelachtig of je daarmee echt 256 jaar oud kan worden. Daarvoor gaat de natuurlijke afbraak van de menselijke cellen nog steeds te snel.

Heeft er al eens iemand wegens zijn leeftijd gelogen?

Verrassing: Natuurlijk. In 1986 stond de Japanner Shigechiyo Izumi met 120 jaar als oudste mens ter wereld in het Guinness Book of Records. In 1987, 14 maanden na zijn dood, kwam men erachter dat hij “slechts” 105 jaar oud was: Hij werd in 1880 geboren, maar nam de identiteit van zijn oudere, overleden broer aan, om hem daarmee te eren.
Zo wordt aangenomen dat ook Li Ching Yun niet echt 256 (of 197) jaar oud werd, maar dat het of om een “naamsovername”, identiteitsdiefstal of toevallig dezelfde naam als iemand anders gaat. Er zijn echter geen bewijzen voor of tegen, dat hij zou een Bijbelse leeftijd bereikte.

Conclusie

Echt bevredigend kan dit mysterie ook niet opgelost worden. Zo gezond als deze Chinees ook geleefd zal hebben, zo twijfelen medici eraan, dat je daarmee zo’n hoge leeftijd zou kunnen bereiken. Het verhaal lijkt nog fantastischer, omdat Li vertelde, dat hij op de leeftijd van 130 jaar een man in de bergen is tegengekomen, die 500 jaar oud zou zijn en hem de voedingstips gaf. Leeftijdstechnisch komen we toch langzaam bij de Bijbelse figuren terecht, die 800 jaar en ouder geworden zouden zijn. Persoonlijk schat ik dit verhaal eerder in als mythe. Toch gaan we er nu op uit, om gojibessenthee en Chinese kruiden voor mij te kopen. Je weet maar nooit.


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama