Pas op! Oplichters nemen Facebookaccounts over!

Autor: Janine Moorees

Pas op! Heb je van een vriend via de Facebook Messenger een aanwijzing/link naar een video gekregen? Ga daar niet op in!

Momenteel worden er opnieuw vermijdbare video’s via de Messenger verstuurd. Deze keer niet met een preview, maar je ziet alleen maar een gekleurde “play” button. In dit geval is hij BLAUW. Maar we hebben van andere gebruikers gehoord, dat hij ook GEEL kan zijn.

image

Klik je op de button of tik je hem aan, dan wordt je naar een website omgeleid, die eruitziet als Facebook! Hier zou je zogenaamd e “Facebook toegang” moeten bevestigen.

MAAR PAS OP! Dit is geen site van Facebook, maar deze site is door cybercriminelen gemaakt en voorzien van een formulier.

Voer je hier als gebruiker nu je toegangsgegeven is, zoals je e-mailadres of je telefoonnummer en ook je wachtwoord, dan nemen de oplichters dat Facebookaccount over. Oftewel: Je kunt niet meer op je eigen account komen.


Nog een gevaar!

Een ander gevaar dat hier bestaat, is dat ook de PAGINA’S en GROEPEN, waarvan je BEHEERDER bent, in gevaar zijn, want de oplichters hebben ook toegang tot en de complete controle over deze PAGINA’S en GROEPEN!

image

Help, ik heb hier mee te maken!

  1. Verander alsjeblieft meteen het wachtwoord van je Facebookaccount
  2. Informeer iedereen in je vriendenlijst over wat er gebeurd is
  3. Laat je pc controleren op schadelijke software
  4. Verwijder, indien nodig, alle browserextensies in je browser en kijk ook of er nog andere extensies/add ons in je browser aanwezig zijn, die je niet geïnstalleerd hebt of niet kent.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama