Reusachtig wezen op het strand??

Janine Moorees, 20. September 2016

Dit reusachtige wezen zal je nachtmerries bezorgen – of misschien toch niet? Bekijken we het maar even beter!

Een reusachtige inktvis, veel groter dan 20 volwassen mensen, is aangespoeld op een strand. Dat bekijken we even beter! Beangstigend?

clip_image002

Nee, want het gaat hier om een hoax. De krant waar deze bewerkte foto uit komt, heeft de naam lightly braised turnip (licht gesmoorde raap). Deze krant valt in de categorie satire, net als de satiresite “Der Postillion”

2 foto’s

Deze fotomontage is van 2 foto’s gemaakt: als eerste hebben we als “basis” het strand, wat in Chili ligt. De mensen en de witte lijn zijn echt, echter ligt daar geen reusachtige inktvis maar een walvis. In een blogartikel uit 2011 van de site “The 4th Media” vind je dit decor met de kop “Whale found dead in Chile” [1].

De foto van het zogenaamde “reusachtige wezen” komt van een man met de naam Enrique Talledo [2]. Deze beide componenten werden gebruikt voor het maken van een fakefoto.

Ook de nieuwszender N24 [2] beschreef deze fake van de site lightly braised turnip al in 2014, waar deze inktvis als resultaat van radioactieve straling uit Fukushima werd neergezet.

De website „Lightly Braised Turnip“ is bekend om fake-stories, die ook later niet gerectificeerd worden. Wat de foto aangaat, mag men de mensen wel geruststellen. Wat de angst voor negatieve uitwerkingen van de Fukushima-ramp op mens en dier aangaat, dan weer niet.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung!

Mehr von Mimikama