Romance Scam – Herkennen en voorkomen

Janine Moorees,

Aantrekkelijke mannen op Facebook, die iemand vanuit het niets aanschrijven: Veel vrouwen kennen dat fenomeen. Maar achter die vermeende, plotselinge liefde zit een knalharde oplichtingsfabriek: Romance scam

Het woord “scam” betekent “oplichten” in het Nederlands. Het gaat hier dus letterlijk om romance-oplichters: Facebookprofielen die doen alsof ze een jongeman zijn, meestal een Amerikaan die in militaire dienst is, tegen een profiel “aangelopen” is en interesse heeft in het profiel van die gebruikster. Maar die interesse verlegt zich na korte tijd meer naar het financiële.

Deze eerste berichten, meestal in het Engels, lijken erg op elkaar. Hier hebben we een voorbeeld dat we van een gebruikster hebben gekregen:

„Hello beautiful.

I was very bored so i just thought of a beautiful name and decided to add. Fortunately, I found you and decided to tell you my intention, hoping for a good correspondence between us.“

Dat klinkt in eerste instantie ongewoon, maar onschuldig. Hij verveelde zich, hij dacht aan een mooie naam, vond de naam van de gebruikster en deed een vriendschapsverzoek.

Ook in onderstaande dialoog is de persoon erg beleefd:

„I never meant to invade your privacy. I’m very glad and honored meeting you here. I’m Miles Miller from San Jose California. United State“

Hij voelt zich dus vereerd en is blij dat de gebruikster met hem schrijft. Je zou kunnen denken dat het een zeer eenzame persoon lijkt, dus werpen we maar even een snelle blik op de vriendenlijst.

Kenmerk nr. 1: De vriendenlijst

Screenshot mimikama.org

Screenshot mimikama.org

Eenzaamheid ziet er anders uit: Zulke personen hebben een goed gevulde vriendenlijst van tussen de 100 en 300 personen, die tenminste voor 95% uit vrouwen, meestal van middelbare leeftijd, bestaat. Vaak zijn de vrouwelijke vrienden uit verschillende delen van de VS afkomstig, maar vaak ook uit Azië.

Kenmerk nr. 2: Hij is soldaat

Er bestaan ontelbaar veel foto’s van Amerikaanse soldaten die selfies posten op verschillende sociale plaforms. Scammers maken vaak gebruik van dit enorme aantal foto’s om het profiel authentiek te laten lijken. Daarnaast komt iemand die als soldaat de VS dient blijkbaar automatisch serieus en eerlijk over voor veel vrouwen.

Screenshot mimikama.org

Screenshot mimikama.org

Kenmerk nr. 3: Het wordt emotioneel

Terwijl vrouwelijke fakeprofielen bij mannelijke gebruikers keihard ter zake komen (S.E.K.S), gaan romance scammers subtieler te werk: Ze komen tijdens een chat snel met een roerend verhaal:

„I’m a single father of a lovely son, l lost my wife and my lovely daughter 5 years ago in a ghastly motor accident when my son was 9years old and my daughter 7 years old, since then l have being going through emotional pain.“

In principe hebben deze scammers een klein kind, zijn alleenstaand. Zo wordt nog meer medelijden gewekt, à la “Deze knappe jongeman verloor zijn vrouw zo vroeg, is militair en bekommert zich om zijn kind!”.

Kenmerk nr. 4: Hij is in Afrika

Amerikaanse soldaten zijn overal ter wereld gestationeerd. Zo zal niemand verrast zijn, dat een scammer in de loop van een chat zal vertellen dat hij momenteel in Afrika gestationeerd is. Dat is belangrijk om de volgende acties van de scammer geloofwaardig te laten lijken!

Kenmerk nr. 5: Hij heeft geld nodig

Uiterlijk op dit moment moeten betreffende gebruiksters het contact op alle punten afbreken. Want het begint met kleine bedragen, maar dat wordt alleen maar meer!

In een recent geval, waarover een gebruikster ons vertelde, wilde de man 200 Engelse ponden, zodat hij met haar kon telefoneren. Dat geld moest, verrassing, naar een rekening van Western Union in Afrika. De gebruikster en de scammer hebben daadwerkelijk al via Google Hangouts met elkaar gesproken, daar vielen haar twee zaken op:

  1. Hij had altijd problemen met het aanzetten van zijn webcam
  2. Hij had een Afrikaans accent

Het wordt alleen nog maar meer: In het verdere verloop worden grote bedragen gevraagd, omdat hij meestal uit het leger wil gaan en met zijn zoon naar de gebruikster wil komen.

De scammer wordt veeleisender

Op aanraden van ons blokkeerde de gebruikster de scammer op Facebook, maar daarmee was het nog niet voorbij!

Ze had ook contact met hem via Google Hangouts en schijnbaar verzamelde hij veel informatie over haar, want de telefoon begon tot haar verbazing bij haar te rinkelen, hij belde haar op en vroeg waarom zij hem geblokkeerd had.

Screenshot mimikama.org

Screenshot mimikama.org

Waar komen deze romance scammers vandaan?

Het gaat hier niet om enkele personen, maar daadwerkelijk om min of meer georganiseerde criminaliteit, de zogenaamde “Nigeria Connection”.
Het zijn groepen Afrikaanse oplichters. Deze scammers wonen deels in Europa en deels in Nigeria en hebben zich in creditcardoplichting, documentvervalsing en nog veel meer gespecialiseerd.

Wat moet ik doen, als ik ben opgelicht?

  • Breek het contact af en maak gebruik van de mogelijkheden om de oplichter te blokkeren.
  • Als je al op de eisen van de oplichter bent ingegaan, dan zullen die zeer hardnekkig zijn: Negeer daarom consequent verdere pogingen tot opnemen van contact.
  • Stel de hele correspondentie met de oplichter veilig en bewaar alle overschrijvingsbewijzen etc.
  • Wend je tot de politie en doe aangifte.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung!

Mehr von Mimikama