Ruim toch alsjeblieft “jouw” Facebook op.

Janine Moorees, 2. November 2016

Hoe intensiever en langer je Facebook gebruikt, des te meer rommel (gegevens) verzamel je.

  • Wat brengt Facebook mij?
  • Waar kan ik persoonlijk voordeel uithalen, waaruit niet?
  • Hoe kan ik van mijn netwerk profiteren en wat kan ik mijn netwerk weer teruggeven?
  • Wat houdt mij onnodig op en wil ik in de toekomst liever vermijden?

Een keer over je eigen gebruiksgewoontes nadenken en voor je zelf duidelijke “doelen” te formuleren, is een eerste stap richting opruimactie.

We geven je tips over hoe je jouw eigen account grondig opruimt.

1. “Vrienden” uitsorteren

In het bijzonder oplettende Facebookgebruikers accepteren alleen maar bekende personen als vrienden. Maar het gros van de gebruikers handhaaft dat een beetje anders – ook meer of minder “vreemden” worden uit beleefdheid, nieuwsgierigheid, professionele beleefdheid en soortgelijke redenen geaccepteerd. Dat hoeft niet altijd problematisch te zijn, maar vaak blijft het alleen maar bij de bevestiging van het vriendschapsverzoek en dat was het dan weer met het ooit zo veelbelovende contact.

Zo open je deur ook voor sommige “stalkers”. Daarom is het beter van tijd tot tijd de vriendenlijst door te lopen en contacten die je helemaal niets brengen gewoon consequent te verwijderen. Wie dat te radicaal is, die kan zijn “vrienden” ook in lijsten indelen en de onbekendere bijvoorbeeld als “kennissen” indelen, de echte vrienden als “beste vrienden” en de rest als normale “vrienden” laten. Privé inhoud kan dan bijvoorbeeld ook voor “vrienden zonder bekenden” of alleen voor “beste vrienden” gepost worden.

Zo kom je bij je vriendenlijst:
Op je eigen tijdlijn (https://www.facebook.com/profile.php?) op de tab vrienden klikken. Rechts naast elke “vriend” bevindt zich een knop, waarmee je gewenste indeling kunt maken of waarmee je het contact kunt verwijderen.

2. Toepassingen uitmesten

Externe toepassingen op Facebook zijn tegelijk een vloek en een zegen. Aan de ene kant zijn er veel nuttige diensten, Aan de andere kant hebben externe aanbieders ook toegang tot bepaalde profielinformatie. Want met het gebruik van de toepassing, stem je ook toe dat persoonlijke gegevens worden doorgegeven. Toepassingen die je niet meer gebruikt of die je niet serieus lijken, moeten absoluut verwijderd worden.

Zo kun je de toepassingen verwijderen:
Onder deze link (https://www.facebook.com/settings/?tab=applications ) staan alle toepassingen in een lijst, waarvoor je toegang tot jouw gegevens hebt gegeven. Onder “bewerken” zie je meer over de gegeven toestemming. Met een klik op de X wordt de toestemming weer ingetrokken en de toepassing verwijderd.

3. Lidmaatschappen van groepen nakijken

Ook bij de groepen verzamel je met de tijd veel rommel, ook omdat je door andere gebruikers zonder jouw toestemming aan groepen toegevoegd kunt worden. Je zou je moeten afvragen: Welke groepen gebruik ik echt, wat is alleen maar “versiering”? Daarbij moet je er over nadenken dat groepen zoals “Mijn baas is een klootzak!” niet bepaald een goede indruk geeft, ook als je het in eerste instantie grappig vond.

Zo kun je een groep verlaten:
Ga naar de groep die je wilt verlaten en klik onder “lid geworden” op “groep verlaten”

4. Pagina’s opruimen

Hetzelfde wat voor groepen geldt, geldt ook voor Facebookpagina’s van bedrijven, merken, organisaties enzovoort. Ook hier stel je jezelf de simpele vraag: Welke postings van welke pagina’s leveren iets op, waar erger ik me inmiddels alleen maar aan (bijv. omdat er alleen reclame of omdat er gewoon teveel gepost wordt) of wat wordt niet meer bijgewerkt? Het uitmesten bij de pagina’s heeft ook het voordeel dat er in het nieuwsoverzicht weer meer plaats is voor de interessante berichten.

Zo kun je een “vind ik leuk” weghalen.
Op je eigen tijdlijn op de tab “Meer” -> “vind ik leuks”- klikken. Ga je met de muis over een pagina uit lijst , dan verschijnt er een schermpje waar je “vind ik leuk” weer kan weghalen.

5. Meldingen beperken

Meldingen van Facebook zijn de “afleidingsval” nummer 1. Daarom moet je de meldingen zo instellen, da niet elke kleinste interactie op Facebook gemeld wordt. Vooral bij de pushmeldingen op de smartphone kan het snel tot een “Information Overload” leiden. Soortgelijke onzin zijn de e-mailmeldingen. Hier moet je ook selectief te wek gaan en jezelf afvragen waarover je echt op de hoogte gehouden moet worden, wat niet later bekeken kan worden.

Zo beheer je de meldingen
Via de “instellingen” (tandwielsymbook rechts boven op de startpagina klikken) kom je bij de meldingen (https://www.facebook.com/settings?tab=notifications). Via de bewerkvelden kunnen de meldingen individueel ingesteld worden.

6. Activiteitenlogboek doorkijken

Je bent in het hier en nu niet trots op alles wat je ooit op Facebook gepost, geliked, getagd of wat dan ook gepubliceerd hebt. Via de tijdlijn is oude inhoud weer in beeld gekomen. Inhoud en interacties uit het verleden, die gênant zijn of ongepast lijken, kun je maar beter verwijderen. Het beste doe je dat via het “activiteitenlogboek”, een chronologische lijst van wat je ooit op Facebook gedaan hebt.

Zo check je jouw activiteitenlogboek:
Op je tijdlijn, rechtsboven op de knop activiteitenlogboek klikken en dan kun je beginnen met je opruimactie. Hier kun je ook achteraf nog aanpassen welke gebruikerskring (bijv. alleen “vrienden en kennissen” een inhoud mogen zien.

7. Fotoalbums checken

In het bijzonder bij de foto’s kom je soms wat iets tegen dat zo gênant is dat je het liever jou vergeten. Of je hebt bedacht, dat het misschien toch niet zo goed is om foto’s van jouw kinderen in allerlei situaties te laten zien. Ook hier is het niet verkeerd om er af en toe flink met de bezem door te gaan.

Zo verwijder je ongewenste foto’s
Of je verwijdert de foto’s die je niet meer zichtbaar wilt hebben via het activiteitenlogboek (zie punt 6) of je gaat er heen via de tab foto’s op je tijdlijn. Heb je een ongewenste foto bij een “vriend” ontdekt, dan kun je die via de rapporteer-functie bij Facebook rapporteren. Ook tags op foto’s kun je altijd verwijderen.

8. Persoonlijke berichten verwijderen

Bij de messenger van Facebook verzamel je door de tijd het een en ander aan gesprekken zoals “Wanneer zien we elkaar nu”, “Ja, mij gaat het ook goed” enzovoort. Dat heb je vast nooit meer in je leven nodig. Wie hier graag het overzicht wil houden, kan oude berichten en chatsessies verwijderen.

Zo gaat het:
Op de startpagina rechts bovenin op het messengersymbool klikken en het gesprek aanklikken, waarin verwijderd moet worden. Via de knop opties kunnen losse berichten of het hele gesprek verwijderd worden.

9. Privacyinstellingen controleren

De privacyinstellingen bij Facebook veranderen vaak. Veel veranderingen worden helemaal niet met de gebruikers gecommuniceerd. Een regelmatige check op nieuwe of veranderde functies is daarom raadzaam. Wij raden aan de eigen inhoude minstens alleen voor “vrienden” vrij te geven, het “wie kan me zoeken via zoekmachines” te deactiveren (behalve als je vanwege je beroep via Google en Co gevonden wilt worden), de automatische gezichtsherkenning uit te zetten, externe aanbieders het gebruik van persoonlijke gegeven te weigeren en de mogelijkheid te gebruiken om zelf tags te controleren.

Zo stel je je privacyinstellingen veilig in:
Link naar: Jouw Facebook profiel: Veiliger in 5 minuten

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung! Begleite uns – 30 Tage kostenlos!

Mehr von Mimikama