Shark-finning: gruwelijke methodes waar je vroeger nog nooit van had gehoord.

Janine Moorees, 11. Oktober 2016

Sociale netwerken hebben veel veranderd: Als gebruiker van deze netwerken word je met een ware vloed aan informatie geconfronteerd. Informatie over onderwerpen waarvan je tot op de dag van vandaag nog nooit had gehoord en die dan met schrik leest.

Shark-finning is een van deze begrippen, die ik tot nu toe niet kende en die ik zonder een gebruikersaanvraag waarschijnlijk ook nooit gekend zou hebben. Toen ik een paar minuten geleden de vraag “Bestaat dat echt? Ik heb zoiets gruwelijks nog nooit gezien!” via ons meldformulier binnenkwam, was ik daarna zeer verrast door de volgende video (voorzichtig, expliciete inhoud!):

Facebook

Mit dem Laden des Beitrags akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Facebook.
Mehr erfahren

Beitrag laden

Het gaat hierbij om een echt gebruikte methode, waarbij haaien levend gevangen worden. Bij de haaien worden de vinnen verwijderd en daarna worden de dieren in de zee teruggegooid, waar ze niet meer kunnen zwemmen. Al in december 2010 schreef “Sea Shepperd Deutschland e.V.” daarover (gearchiveerde versie):

Haaien worden bedreigd

Meer dan 8.000 ton haaienvinnen wordt elk jaar verwerkt. De vinnen zijn maar tot 4% van het lichaamsgewicht van een haai. Dat betekent dat ongeveer 200.000 ton aan haaien waardeloos in de zee teruggegooid worden.

[…]

De vinnen worden gedroogd, opgestapeld en verkocht, meestal illegaal. De kopers extraheren de collageenvezels, reinigen ze en verwerken ze tot “haaienvinnensoep”.

Laat verbod

In de EU mag het gruwelijke verwijderen van de vinnen niet meer toegepast worden. In een artikel van de WELT van november 2012 kun je lezen dat de praktijk op zich in de hele EU sinds 2003 verboden was. Echter had men geen mogelijkheid gevonden, dit te controleren [1].

De nieuwe regeling schrijft nu voor dat de haaien intact aan land moeten worden gebracht. Over de verordening werd door het Europese parlement vooraf met de raad onderhandeld, waarin de 28 EU-staten vertegenwoordigd zijn.

Niettemin zijn er nog steeds verminkingen en uiteindelijk zullen wetten alleen niet helpen, maar slechts meer achting voor het leven.

Over dit onderwerp is ook een documentaire uit 2008:

Vimeo

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Vimeo.
Mehr erfahren

Video laden

Sharkwater from Rob Stewart on Vimeo.

Vroeger …

Zoals ik aan het begin al schreef: vroeger zou men dit alles niet meegekregen hebben. Maar nu staan we hier, in een virtuele wereld vol met informatie en schokkende meldingen. Hier geldt, deze informatie te controleren, te verifiëren en in het ideale geval ervan te leren.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung!

Mehr von Mimikama