Of zoals we hier zeggen: Eerst denken – dan klikken!

Technische beveiligingslekken zijn slechts een deel van de risico’s bij het surfen op internet. Waar cybercriminelen dankzij actuele software en systemen, dankzij firewalls en virusscanners niet verder komen, proberen ze gebruikers op een andere manier tot het installeren van schadelijke software of het doorgeven van gevoelige gegevens te bewegen. Vergelijkbaar met oplichting aan de huisdeur, zetten cybercriminelen op internet ook in op het voorwenden van een persoonlijke relatie met het slachtoffer of beloven winst.

image

Ook andere varianten van deze social engineeringbenadering zijn mogelijk en worden ingezet. Daarbij wordt deels ook gekozen voor een indirect contact via vrienden van het eigenlijke slachtoffer.


Daarom is de BSI (het Duitse Federaal Bureau voor Informatiebeveiliging) ook van mening:

  • Vertrouw niet blind op meldingen, berichten en vragen
  • Klik niet op elke aanbieding, ook niet als het erg verlokkend is. Want ook op internet krijg je niets voor niets.
  • Veel aanbieders, die met prijzen en beloningen lokken, zijn slechts uit op jouw gegevens.
  • Sommigen proberen eventueel later jouw gegevens te door te verkopen of proberen door speciale schadelijke software aan meer van jouw gegevens te komen.
  • Twijfel je aan de integriteit van een website, zoek dan in het impressum of in de disclaimer naar een telefoonnummer en probeer een indruk van de situatie te krijgen.
  • Bij merkwaardige berichten van vrienden, kun je beter opbellen en navragen of dat bericht daadwerkelijk van die vriend of kennis is.
  • Wees waakzaam en voorzichtig.

Advies via BSI für Bürger

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Lesen Sie auch >   Roboter sang nicht bei einem Konzert

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)