Telefoontjes van nep Microsoftmedewerkers. Een actueel geval.

Autor: Janine Moorees


Liebe Leserin, lieber Leser,

jeden Tag strömt eine Flut von Informationen auf uns ein. Doch wie viele davon sind wirklich wahr? Wie viele sind zuverlässig und genau? Wir bei Mimikama arbeiten hart daran, diese Fragen zu beantworten und dir eine Informationsquelle zu bieten, der du vertrauen kannst.

Aber um erfolgreich zu sein, brauchen wir deine Hilfe. Du hast es in der Hand, eine Welt voller vertrauenswürdiger Informationen zu schaffen, indem du uns jetzt unterstützt. Jede Unterstützung, ob groß oder klein, ist ein wichtiger Beitrag zu unserer Mission.

Werde Teil einer Bewegung, die sich für die Wahrheit einsetzt. Deine Unterstützung ist ein starkes Signal für eine bessere Informationszukunft.

❤️ Herzlichen Dank

Du kannst uns entweder via PayPal oder mittels einer Banküberweisung unterstützen. Möchtest Du uns längerfristig unterstützen, dann kannst Du dies gerne mittels Steady oder Patreon tun.


Sinds jaren berichten we steeds weer over telefoontjes van nep Microsoftmedewerkers.

Bij deze oplichterij worden slachtoffers opgebeld en melden er zich personen die doen alsof ze medewerkers van de firma Microsoft zijn of in hun opdracht opbellen.

Ze beweren dat een er een virus op betreffende pc zou zijn en dat er samen met de beller een virusprogramma gestart moet worden. Tijdens deze procedure wordt vermoedelijk een Trojaans paard doorgespeeld, dat het de bedriegers mogelijk maakt om aan de rekeninggegevens van betreffend slachtoffer te komen en zich te verrijken met hun geld. Verder verlangt de beller dan een betaling van enkele honderden euro’s per Western Union voor het werk wat ze gedaan hebben. De zogenaamde Microsoftmedewerker voert deze telefoontjes in het Engels en uit zich op penetrante wijze. [Meer informatie over dit onderwerp vind je hier]

Op 2 september 2016 was het weer het geval. Een ZDDK/Mimikama gebruiker heeft ons haar ervaring over dit onderwerp gestuurd. Dat mochten we vanuit hier publiceren om andere internetgebruikers te waarschuwen.

Hallo allemaal, het gaat me alleen om een melding.

Het bericht van de Frankfurter Allgemeinen: Als Microsoft opbelt: Meteen opleggen!”

Klopt precies met onze ervaring van vandaag, het was precies dezelfde procedure. Maar de professionaliteit en deze vermeende serieuze procedure hebben me overrompeld.

Ik ben echt niet goedgelovig en heb bijna opgehangen. Daarbij haat ik Callcenter-medewerkers en ben allang niet meer bereid te discussiëren. Maar het telefoontje was extreem overtuigend!

Zeer professioneel, erg vriendelijk en begripvol werden mijn twijfels dat het om oplichting kon gaan, uit de weg geruimd.

Ze zogenaamde “technical support” van Windows (Engels sprekend) was geduldig, voorkomend en het lukte om mijn scepsis te overwinnen.

Zo kreeg hij toegang tot mijn pc. Via de visa-card moest ik 11 Fr. overmaken en dat leek me wel heel goedkoop –- ik werd opnieuw sceptisch toen me opgedragen werd een servicecontract af te sluiten, dat niet kon wachten.

Het geld moest ik meteen via Western-Union (persoonlijk in de dichtstbijzijnde plaats aan de balie) betalen, hij wilde zolang wachten en zou ondertussen mijn pc reinigen. Ongelovig controleerde ik nu via mijn mobiele internet op mijn tablet of deze procedure bekend is en zag dat ik toch naar mijn eerste gevoel had moeten luisteren… Pc meteen uitgedaan, intussen alle rekeningen geblokkeerd en wachtwoorden veranderd, belde hij nog vaker, maar ik negeerde deze telefoontjes en sprak eerst maar met de politie.

Zij bevestigden mijn verhaal. Ik bracht mijn pc meteen naar de IT-specialist die ik vertrouwde, die dit accepteert.

Toen ik weer moed had, sprak ik opnieuw met de beller, die zich als Jake Williams uitgaf. Ik legde hem uit dat de oplichterij nu bekend was bij de politie en dat het absoluut niet mogelijk is dat de opdracht serieus is.

Hij verweerde zich heftig tegen deze verwijten!

Met engelengeduld probeerde hij me te overtuigen dat hij geen kwaad mens was en was daarbij echt overtuigend. Maar een tweede keer kwam hij er niet mee weg. Ik eiste dat hij mij alle contactgegevens zou geven, dan kon ik die bij de politie voorleggen om het te controleren.

Bereidwillig gaf hij me een telefoonnummer, de naam had ik al. Hij vroeg me daarheen te bellen en naar hem te vragen, dan zou ik zien dat hij “real” is.

Maar ik wilde nu ook het adres en e-mailadres, indien mogelijk. Hij beloofde me alle te geven wat ik vroeg, maar hij praatte er steeds weer omheen. Ik gaf hem tot slot de kans meteen het adres te geven, anders zou ik het telefoontje beëindigen, en dat is ook gebeurd.

Hij probeerde opnieuw eromheen te kletsen, ik brak af en hing op.

Ik ben nog altijd verbaasd over deze hardnekkigheid en de serieusheid hiervan.

De technical support heette in mijn geval Jack William

Onder nummer 001 804 729 00 60 zou je naar hem kunnen vragen. Ik heb het niet meer gecontroleerd. Ik kreeg ook een paar andere andere nummers van hem die voor later, bij een nieuwe aanvraag of zo, wel belangrijk zouden zijn geweest.

Misschien kunt u hier nog wat mee beginnen:

Employ ID MSCORP 727 88
Customer ID MSCORP P 229 615 009 214 5
Computer CL?L(niet goed verstaan) 229 664 191 005 661
Computer anti hacking tool security core MSCORP 224 619 625 001 194 662 591 000 561 922 419 615 200 100 501
Computer core MSCORP DCORC 226 194 006 DCM 229 614 S 219 005 662 215 119 615 221
New certificate ID-Nummer MSCORP 274 00

Mogelijk helpen deze gegevens in een of andere vorm.
Hartelijke groeten,

Mimikama waarschuwt: Telefoontes van nep Microsoft medewerkers

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama