Tips bij cyberpesten

Autor: Janine Moorees

Onze coöperatiepartner safeinternet.at geeft slachtoffers tips, om uit de vicieuze cirkel van het cyberpesten te bevrijden.

Het internet biedt iedereen geweldige mogelijkheden, om zichzelf aan anderen te presenteren en ideeën te delen.

Helaas biedt het worldwide web ook een toneel aan mensen die andere mensen pesten en onzeker willen maken.

Wat kan ik doen, om cyberpesten op het internet het hoofd te bieden?

Safeinternet.at heeft de belangrijkste tips op een rij gezet, om het pesten op internet een halt toe te roepen:

 1. Blijf rustig!
  Ga niet aan jezelf twijfelen. Want: jij bent oké zoals je bent – er is niets mis met jou!
 2. Blokkeer gebruikers die je lastigvallen!
  Op de meeste sociale netwerken, fora en messenger diensten kunnen ongewenste personen geblokkeerd worden. Maak gebruik van dat aanbod, want je hoeft met niemand te praten, die je lastigvalt. Als je met telefoontjes of berichtjes wordt lastigvallen, kun je een ander mobiel nummer nemen.
 3. Antwoord niet!
  Reageer niet op berichten, waardoor je je geïntimideerd voelt. Want dat is precies wat de afzender wil bereiken. Als je terugschrijft, kan het gebeuren, dat het pesten alleen nog maar erger wordt.
 4. Stel bewijzen veilig!
  Laat je informeren over hoe je kopieën/screenshots van onaangename berichten, foto’s of chats kunt maken. Daarmee kun je anderen laten zien, wat er is gebeurd. Daarnaast kan de dader met bewijzen gemakkelijker gevonden worden.
 5. Praat erover!
  Als je problemen hebt, praat dan met volwassenen die je vertrouwt (ouders, zusters of broers, nichten, neven, leerkrachten, buren, tante, oom …) Je kunt ook gratis bellen met de kindertelefoon 0800-0432. Op de site van de kindertelefoon staan alle mogelijkheden om met ze in contact te komen.
 6. Meld problemen!
  Laat je niet zomaar intimideren, maar informeer direct de beheerder van de website. In de Saferinternet.at handleiding voor sociale netwerken vind je tips. Voorvallen die illegaal zouden kunnen zijn, moet je bij de autoriteiten melden.
 7. Ondersteun slachtoffers!
  Als je merkt, dat iemand anders op de smartphone of internet gepest wordt, kijk dan niet weg maar help hem of haar en meld het voorval. Als de dader merkt, dat het slachtoffer niet alleen staat, houdt het pesten vaak snel op.
 8. Bescherm je privacy!
  Wees voorzichtig als je wat invult op internet. Je persoonlijke gegevens (e-mailadres, adres, mobiele nummer of privéfoto’s) zouden door anderen tegen je gebruikt kunnen worden. Let er vooral op, dat je je toegangsgegevens geheim houdt en dat je veilige wachtwoorden gebruikt.
 9. Ken je rechten!
  Als jij het niet toestaat, mag niemand foto’s van jou op internet plaatsen. Buiten dat mag niemand je bespotten of beledigen. In de wet staat geen specifieke bepaling waarin pesten strafbaar wordt gesteld. Toch kan pesten in extreme gevallen in strijd zijn met de wet. Hier kun je er meer over lezen.
 10. Vertrouw op jezelf!
 11. Het is belangrijk, dat je in jezelf gelooft en je niets door anderen aan laat praten. Laat niet toe, dat anderen proberen om jou of iemand anders te pakken te nemen en doe dat ook bij anderen niet!Voor wie nog meer over dit onderwerp wil weten, is er informatie onder onderstaande links te vinden:

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama