Toekomstprognose Cyberpunk

Ein Moment Ihrer Zeit für die Wahrheit.

In einer Welt voller Fehlinformationen und Fake News ist es unser Auftrag bei Mimikama.org, Ihnen zuverlässige und geprüfte Informationen zu liefern. Tag für Tag arbeiten wir daran, die Flut an Desinformation einzudämmen und Aufklärung zu betreiben. Doch dieser Einsatz für die Wahrheit benötigt nicht nur Hingabe, sondern auch Ressourcen. Heute wenden wir uns an Sie: Wenn Sie die Arbeit schätzen, die wir leisten, und glauben, dass eine gut informierte Gesellschaft für die Demokratie essentiell ist, bitten wir Sie, über eine kleine Unterstützung nachzudenken. Schon mit wenigen Euro können Sie einen Unterschied machen.

Stellen Sie sich vor, jeder, der diese Zeilen liest, würde sich mit einem kleinen Beitrag beteiligen – gemeinsam könnten wir unsere Unabhängigkeit sichern und weiterhin gegen Fehlinformationen ankämpfen.

So kannst Du unterstützen:

PayPal: Für schnelle und einfache Online-Zahlungen.
Steady oder Patreon: für regelmäßige Unterstützung.

Autor: Janine Moorees

Aan wat denk je, als je het woord cyborg hoort? Aan Science Fiction? Aan gemodificeerde mensen? Aan de wereld waarop jij leeft?

Ik denk eraan, dat de filmen uit mijn jeugd misschien al een kleine vooruitziende blik waren op dat, waar onze wereld zich momenteel naartoe zou kunnen ontwikkelen.

Als fictie werkelijkheid wordt

Ik ben als 80-er jaren kind een mens van tegengestelden.

Ik ben met analoge techniek opgegroeid, heb veel buiten gespeeld en ben ondanks dat zo’n beetje in het digitale tijdperk gegroeid. Ik behoor tot een generatie die zowel “oude” als ook de “nieuwe” techniek heeft leren kennen.

Voor- en nadelen.

En ik heb, als enthousiast filmliefhebber elk, nog zo gek idee, op VHS en later natuurlijk op DVD geconsumeerd.

Wat deze beide dingen gemeenschappelijk hebben?

Nou ja, hoe vaker is over het World Wide Web surf, des te bewuster wordt ik ervan dat ik op deze cinematografische manier deels al een voorproefje op de toekomst, mijn huidige realiteit, gekregen heb.

De cyberpunk leeft – via ons

Daarbij heb ik films als Bladrunner, Tron en Terminator verslonden. Was het voor mij vroeger ondenkbaar dat zulke technologie ooit werkelijkheid zou kunnen worden, zo bekijk ik de huidige ontwikkelingen met nieuwsgierige en deels bezorgde ogen.

De werelden, die deze films mij presenteerden, waren door techniek gedomineerd. Dit veranderde de manier waarop de mens leeft en wie hij sociale interactie met anderen heeft. Terwijl ik met een potlood een cassettebandje terug spoelde, zoog ik zulke duistere toekomstprognoses op als een spons.

Heb ik de cyberpunk vroeger hoofdzakelijk als fictie ingeschaald, speelt hij ook en in het bijzonder tegenwoordig, naar mijn mening, een centrale rol voor ons allemaal.

Grote concerns controleren monopoliemachten. Commercialisering en urbanisatie verminderen het veiligheidsgevoel van de bevolking. De mensen optimaliseren zich zelf, door te netwerken, om zich aan te passen. En onderwerpen als chip implantaten, Bodyhacking en kunstmatige intelligentie zijn tegenwoordig al realtiteit en voor mij niets “nieuws”.

Maar wat gebeurt er als de techniek verandert, maar de maatschappij niet?

De cyborg als toekomstbeeld

Hoe veilig is het echt, om te netwerken? Je lichaam misschien ter beschikking aan het internet te stellen?

De cyberpunk toont een wereld, waarin de staat iemand niet meer kan helpen. De anti-held treedt op de voorgrond, want voor orde zorgen particulieren, paramilitaire veiligheidsdiensten of de controversiële protagonist, zoals bijvoorbeeld de hacker.

Maar moet je naar het beeld van deze antihelden streven? Beweegt hij zich toch in het grijze gebied tussen illegaal handelen en eigen recht…. Maar wat te doen in een wereld, waarin de privacy een vreemd woord geworden is?

Bekijk je deze twee zijdes van dezelfde medaille, dan zul je je afvragen wat dit zou kunnen betekenen voor ons, vandaag. In onze wereld, waar de techniek de laatste 30 jaar zulke gigantische sprongen heeft gemaakt, dat mijn filmpjes waarachtig als voorbereiding op de realiteit beoordeeld kunnen worden.

Denk alleen maar aan VR-brillen (virtual reality), die al vervoegbaar zijn voor elke moderne woonkamer, waarmee je in digitale werelden kan duiken. Toegegeven, het gevoel zal niet precies zo zijn als bij Tron, maar dan nog zijn de parallellen verbluffend.

En wat is de volgende stap?

Ik moet nu aan bodyhacking denken. Voor wie de brillen te lastig zijn, is het misschien mogelijk om spoedig lenzen in te laten zetten, die draadloos met een implantaat in de hersenen verbonden zijn.

Te utopisch naar de smaak van sommigen? Kan zijn, maar het voorbeeld van Neil Harbisson (zie link Bodyhacking) laat zien dat nauwelijks iets onmogelijk is. Iemand die kleuren kan zien, zal misschien ook in staat zijn om ooit zijn eigen wereld zelf te bouwen, als de wereld, waarop hij zich nu begeeft of die hem voorgezet wordt, hem niet meer bevalt

Zelfs de succesvolle comedy serie “the Simpsons” speelt in een aflevering met deze gedachten en noemt deze interactieve ruimte “ultranet”. Gewoon inpluggen en adé snode wereld.

Voor mij is Bodyhacking, zoals elke andere vorm van beïnvloeding van het lichaam, zoals bijvoorbeeld drugs, alcohol of suiker, een potentiële verslaving.

Controlewaan of vooruitgang?

Verlangend naar het gevoel van verhevenheid. Ik ben niet langer meer dezelfde mens, die ik was. Ik sta boven anderen. Ik heb me gemodificeerd en onderscheid me met mijn geoptimaliseerde vaardigheden van andere mensen. Hier swingt al de oudbakken smaak van het machtsgevoel mee en gevorderder te zijn, dan de generaties daarvoor waren, geeft mij automatisch andere of betere rechten.

Macht en controle hebben altijd al een grote rol in de waarden van de mens gespeeld.

Controle is voor veel mensen belangrijk. Voor de een meer, voor de ander minder. Ik ken niemand persoonlijk, die het gevoel van hulpeloosheid leuk vindt.

Kijk je naar sommige sporters tegenwoordig, dan optimaliseren ze hun training met allerlei gadgets en letten ze 24/7 op zichzelf. Maar gegevens en beoordelingen die op het World Wide Web terecht komen, om beoordeeld of simpelweg vastgehouden te worden, zijn te hacken.

Alles wat met elkaar verbonden is, is in principe te hacken en daardoor kijkt er misschien een paar ogen meer mee dan je lief is. Wat ook in de cyberpunk is privacy en bescherming tegen controle een heikel onderwerp, als het niet illegaal is.

Dan leggen we cyberpunk in de ene kant van de weegschaal en onze realiteit in de andere. Welke schaal zakt eerder? Is er nog een ernstige mismatch tussen fictie en realiteit?

Ik voor mij bekijk deze ontwikkeling met waakzame ogen. Want ik hield er als kind van om in de modder te spelen. Steriele implantaten waren dus nooit zo mijn ding.

Ik voel me sowieso het beste zonder allerlei lichamelijke versieringen. Zou iemand me over willen halen en zeggen dat een een getatoeerde EAN-code in combinatie met een onder de huid geïmplanteerde chip zinvol voor mij zou zijn, dan zou ik lachen en toch met ernstige blik zeggen:

Jij hebt zeker teveel Cyberpunkfilms in je jeugd gezien.

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstützen 🤍

FAKE NEWS BEKÄMPFEN

Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

Mit Deiner Unterstützung via PayPal, Banküberweisung, Steady oder Patreon ermöglichst Du es uns, Falschmeldungen zu entlarven und klare Fakten zu präsentieren. Jeder Beitrag, groß oder klein, macht einen Unterschied. Vielen Dank für Deine Hilfe! ❤️

Mimikama-Webshop

Unser Ziel bei Mimikama ist einfach: Wir kämpfen mit Humor und Scharfsinn gegen Desinformation und Verschwörungstheorien.

Abonniere unseren WhatsApp-Kanal per Link- oder QR-Scan! Aktiviere die kleine 🔔 und erhalte eine aktuelle News-Übersicht sowie spannende Faktenchecks.

Link: Mimikamas WhatsApp-Kanal

Mimikama WhatsApp-Kanal

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Kämpfe mit uns für ein echtes, faktenbasiertes Internet! Besorgt über Falschmeldungen? Unterstütze Mimikama und hilf uns, Qualität und Vertrauen im digitalen Raum zu fördern. Dein Beitrag, egal in welcher Höhe, hilft uns, weiterhin für eine wahrheitsgetreue Online-Welt zu arbeiten. Unterstütze jetzt und mach einen echten Unterschied! Werde auch Du ein jetzt ein Botschafter von Mimikama

Mehr von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.