Wat is eigenlijk … scareware?

Autor: Janine Moorees

Wir brauchen deine Hilfe – Unterstütze uns!
In einer Welt, die zunehmend von Fehlinformationen und Fake News überflutet wird, setzen wir bei Mimikama uns jeden Tag dafür ein, dir verlässliche und geprüfte Informationen zu bieten. Unser Engagement im Kampf gegen Desinformation bedeutet, dass wir ständig aufklären und informieren müssen, was natürlich auch Kosten verursacht.

Deine Unterstützung ist jetzt wichtiger denn je.
Wenn du den Wert unserer Arbeit erkennst und die Bedeutung einer gut informierten Gesellschaft für die Demokratie schätzt, bitten wir dich, über eine finanzielle Unterstützung nachzudenken.

Schon kleine Beiträge können einen großen Unterschied machen und helfen uns, unsere Unabhängigkeit zu bewahren und unsere Mission fortzusetzen.
So kannst du helfen!
PayPal: Für schnelle und einfache Online-Zahlungen.
Steady: für regelmäßige Unterstützung.

Scareware maakt mensen bang, bedreigt ze, zet ze emotioneel onder druk. En er bestaan zelfs antivirusprogramma’s, die eigenlijk scareware zijn. Hoe kan dat en hoe gevaarlijk is scareware?

Wat is scareware?

Scareware zijn schadelijke programma’s, die de gebruiker bang maken en proberen ze tot nalatige handelingen te bewegen. Een voorbeeld is, dat bij het herstarten van de computer, er een beeldscherm verschijnt, waarop te zien is, dat de recherche de computer geblokkeerd heeft, omdat bijvoorbeeld kinderpornografie op de pc gevonden zou zijn en de recherche de pc wil confisqueren, als er geen losgeld betaald wordt. Ook programma’s, die gegevens op de pc zonder toestemming versleutelen en die pas weer vrijgeven, als de gebruiker bepaalde dingen doet, zijn als Scareware.

Wie maakt scareware en waarom?

Criminele chanteurs, die proberen, mensen zo bang te maken, dat ze op een bepaalde manier handelen. Losgeld, naaktfoto’s of ook het ingeven van gegevens zijn populaire eisen van deze cybercriminelen. Ook als eraan toegegeven wordt en de gebruiker zich bereid verklaart dit te betalen, is dat geen garantie, dat het schadelijke programma door de chanteurs van de computer, smartphone of tablet verwijderd wordt en de toegang weer vrijgeeft. Daarom moet er niet aan deze eisen worden toegegeven.

Hoe kan ik scareware herkennen?

Scareware kan zeer offensief, zoals in bovengenoemde voorbeelden beschreven, of zeer subtiel ageren. De duidelijke variant is gemakkelijk te herkennen, een duidelijke bedreiging wordt uitgesproken en het toestel lijkt door de chanteurs gevangen te zijn geworden, de functionaliteit is beperkt. Bij subtiele varianten, en vallen helaas ook sommige gratis antivirusprogramma’s onder, wordt door de gebruiker geloofwaardig beloofd, dat er zeer veel virussen op het toestel aanwezig zouden zijn en het is dringend noodzakelijk, de gratis versie te installeren of naar de dure pro-versie te updaten.
Deze virussen bevinden zich niet op de pc. Met de geautomatiseerde waarschuwing proberen makers van deze verdachte antivirusprogramma’s de gebruiker slechts over te halen tot het installeren of kopen – met niet legitieme middelen. Vaak wordt meer software geïnstalleerd, wat weliswaar niet direct gevaarlijk voor de gebruiker hoeft te zijn, maar wat vaak wel irritant is. Bijvoorbeeld ongewenste toolbars, programma’s die slechts het gebruiken simuleren of de startinstellingen van de browser blijvend veranderen. Met het mee installeren van deze programma’s verdienen de makers van deze vermeende antivirusprogramma’s dan geld.

Hoe kan ik scareware vermijden en mezelf beschermen?

Als er van je gevraagd wordt, iets te betalen, je van een misdaad beschuldigd wordt of de melding je tot snel handelen aanzet, terwijl je niet van de serieusheid van de bron bent overtuigd, helpt het als eerste om de tijd te nemen en het geheel grondig te controleren. Die counters, die aftellen, of in het geval van gevonden virussen op de pc, die zogenaamd secondewijze erbij kwamen, moet je je niet laten beïnvloeden. De chanteurs proberen de gebruiker onder druk te zetten om hem tot spontane en irrationele beslissingen te dwingen.
Een serieus antivirusprogramma kan in sommige gevallen waarschuwen voor scareware. Houd altijd in gedachten, dat een serieuze aanbieder het niet nodig heeft, om potentiële klanten onder druk te zetten, en in het geval van oude klanten eerder de post gekozen wordt, als het dringend is. De politie en andere instituten zullen je ook niet chanteren, je kunt dit soort gevallen beter aangeven.

Wat doe ik, als ik scareware op mijn toestel heb?

Dat is afhankelijk van de scareware. In sommige gevallen is het erg moeilijk dit weer van de computer te verwijderen, zelfs met zeer goede antivirussoftware. Erg belangrijk, juist bij scareware, is die te vermijden door het kritisch controleren, wat het van de gebruiker verlangt. Als je toch gevoelige gegevens heb ingevuld, moet je de bijbehorende accounts blokkeren en wachtwoorden veranderen, overgemaakt geld terughalen en in de veilige modus, met behulp van iemand die verstand van IT heeft, proberen de schadelijke software kwijt te raken.

Vertaling, Petra, mimikama.nl

Unterstützen 🤍

FAKE NEWS BEKÄMPFEN

Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

Mit Deiner Unterstützung via PayPal, Banküberweisung, Steady oder Patreon ermöglichst Du es uns, Falschmeldungen zu entlarven und klare Fakten zu präsentieren. Jeder Beitrag, groß oder klein, macht einen Unterschied. Vielen Dank für Deine Hilfe! ❤️

Mimikama-Webshop

Unser Ziel bei Mimikama ist einfach: Wir kämpfen mit Humor und Scharfsinn gegen Desinformation und Verschwörungstheorien.

Abonniere unseren WhatsApp-Kanal per Link- oder QR-Scan! Aktiviere die kleine 🔔 und erhalte eine aktuelle News-Übersicht sowie spannende Faktenchecks.

Link: Mimikamas WhatsApp-Kanal

Mimikama WhatsApp-Kanal

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Kämpfe mit uns für ein echtes, faktenbasiertes Internet! Besorgt über Falschmeldungen? Unterstütze Mimikama und hilf uns, Qualität und Vertrauen im digitalen Raum zu fördern. Dein Beitrag, egal in welcher Höhe, hilft uns, weiterhin für eine wahrheitsgetreue Online-Welt zu arbeiten. Unterstütze jetzt und mach einen echten Unterschied! Werde auch Du ein jetzt ein Botschafter von Mimikama

Mehr von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.