De 256 jaar oude Chinees – Er mag getwijfeld worden!

Of een overmatig lang leven een zegen of een vloek is, is onbeslist. Het is uiteindelijk niet mooi, als alle geliefden om je heen sterven. Niettemin wensen veel mensen zich een lang leven toe en krijgen hoop door een artikel, dat belooft het geheim te openbaren, hoe je oeroud wordt. Wat is er met de 256 jaar oude Chinees aan de hand?

Momenteel krijgen we steeds weer aanvragen over de volgende status:

clip_image002

We vatten het artikel maar samen: Hoofdzaak is, dat veel methoden, die Li Ching Yun toen gebruikt zou hebben, ook tegenwoordig als gezond gelden: meditatie, sociaal en nuttig leven, vegetarische voeding, Chinese plantenkunde. Gojibessenthee wordt in het bijzonder benadrukt, de thee, die Li Ching Yun vaak gedronken zou hebben, die een mysterieuze “vitamine X” bevat, die alle mogelijke positieve werkingen op het lichaam zou hebben.

Je hoeft nu de winkels en internetstores hierom niet te bestormen: De theeën met Goji bessen zijn weliswaar daadwerkelijk gezond, er bestaan echter ook veel verkeerde producten met deze betekenis op de markt. In wezen zijn deze bessen niet gezonder dan een appel, een wondermiddel is het niet.

Werd hij echt 256 jaar?

Konden we het Li Ching Yun zelf vragen, dan zou hij zeggen: Nee. Hij gaf 1736 echt als zijn geboortejaar aan, en was dus op het tijdstip van zijn dood in 1933 “slechts” 197 jaar oud. Toch wel een opmerkelijke leeftijd …. als dat zou kloppen.

clip_image004
Bron: Time Magazine

Hoe men bij de 256 jaar komt, kun je je afvragen. Een theorie van de US National Library of Medicine
National Institutes of Health zegt, dat 256 een veelvoud van 8 is en de 8 geldt in de Chinese mythologie als gelukgetal. Tussen toen en nu werd hij dus al een keer 59 jaar ouder gemaakt.

Bestaan er bewijzen?

Kort gezegd: Nee. Er bestaan geen geboorteoorkonde of eenduidige bewijzen, dat Li Ching Yun zo oud was. Professor Wu Chung-chieh van de University of Chengdu beweerde weliswaar, dat er een archief zou zijn, waarin de Chinese regering de Chinees in 1827 met zijn 150e verjaardag feliciteerde en in 1877 met zijn 200e verjaardag. Hij had echter geen bewijs.

Kunnen mensen echt zo lang leven?

Dat kun je momenteel betwijfelen. De hoogste bewezen leeftijd, die en mens ooit bereikte, was 122 jaar. Aziaten leven zonder twijfel gezonder dan mensen in de westelijke staten, China zit echter in de middenmoot. Plaats 1 is bezet door de Japanners. Zo kan gezonde voeding, meditatie en veel slaap weliswaar het leven verlengen, maar het is twijfelachtig of je daarmee echt 256 jaar oud kan worden. Daarvoor gaat de natuurlijke afbraak van de menselijke cellen nog steeds

te snel.

Heeft er al eens iemand wegens zijn leeftijd gelogen?

Verrassing: Natuurlijk. In 1986 stond de Japanner Shigechiyo Izumi met 120 jaar als oudste mens ter wereld in het Guinness Book of Records. In 1987, 14 maanden na zijn dood, kwam men erachter dat hij “slechts” 105 jaar oud was: Hij werd in 1880 geboren, maar nam de identiteit van zijn oudere, overleden broer aan, om hem daarmee te eren.

Zo wordt aangenomen dat ook Li Ching Yun niet echt 256 (of 197) jaar oud werd, maar dat het of om een “naamsovername”, identiteitsdiefstal of toevallig dezelfde naam als iemand anders gaat. Er zijn echter geen bewijzen voor of tegen, dat hij zou een Bijbelse leeftijd bereikte.

Conclusie

Echt bevredigend kan dit mysterie ook niet opgelost worden. Zo gezond als deze Chinees ook geleefd zal hebben, zo twijfelen medici eraan, dat je daarmee zo’n hoge leeftijd zou kunnen bereiken. Het verhaal lijkt nog fantastischer, omdat Li vertelde, dat hij op de leeftijd van 130 jaar een man in de bergen is tegengekomen, die 500 jaar oud zou zijn en hem de voedingstips gaf. Leeftijdstechnisch komen we toch langzaam bij de Bijbelse figuren terecht, die 800 jaar en ouder geworden zouden zijn. Persoonlijk schat ik dit verhaal eerder in als mythe. Toch gaan we er nu op uit, om gojibessenthee en Chinese kruiden voor mij te kopen. Je weet maar nooit.

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)