Windows update zinloos! “Atombombing” bedreigt alle Windowsversies

Autor: Janine Moorees

Experts waarschuwen momenteel voor een geweldig zwakke plek in alle Windowsversies. Volgens een rapport kunnen noch Windows updates noch antivirusprogramma’s tegen deze aanvallen beschermen!

De reden hiervoor is dat het hier niet om een beveiligingslek in die zin gaat, maar om een Windows-eigen functie!

Pressetext.com schrijft daar o.a. over:

It-security-experts van enSilo hebben een Zero-Day-lek in Windows ontdekt, die cybercriminelen het naar binnen smokkelen en uitvoeren van een schadelijke code toestaat.

Betroffen zijn alle tot nu toe gepubliceerde Windowsversies, omdat het beveiligingslek niet gebaseerd is op een codefout, maar op legitieme functies van het Microsoft besturingssysteem en niet gepatcht kan worden.

Zwakke plek Atom Tables

De vakmensen noemen de nieuwe aanvalsmethode “AtomBombing”, omdat hij daarmee de beveiligingsmechanismen van Windows omzeilt. De naam AtomBombing is afgeleid van de Windowsfunctie “Atom Tables”, die de onderzoekers rondom Tal Liberman gebruikt hebben, om het besturingssysteem te kraken. Atom Tables slaat strings en de daarbij behorende identifiers van Windsows op, die weer functies van andere toepassingen ondersteunen.

Zoals enSilo in zijn gepatenteerde blog schrijft, kon de schadelijke code in Atom Tables via het beveiligingslek ingevoegd worden. Daardoor was het mogelijk legitieme programma’s ertoe te brengen deze codes op te roepen.

Het enorme probleem voor Microsoft: Zelfs de juiste beveiligingssoftware herkent de code niet, waarbij daarentegen legitieme programma’s ertoe gebracht kunnen worden op de schadelijke code gebaseerde functies uit te voeren.

Uitlezen van wachtwoorden

Liberman waarschuwt er dringend voor, dat hackers via de AtomBombing-methode niet alleen veiligheidsproducten omzeilen, maar ook persoonlijke gegevens bespioneren en screenshots maken.

Zelfs versleutelde wachtwoorden zijn niet veilig voor de aanval van derden, omdat Google Chrome wachtwoorden m.b.v. Windows-Data-Protection-API opslaat. Het zou via de schadelijke code, die door een proces van een lokale gebruiker naar binnen gesmokkeld wordt, een eitje zijn om wachtwoorden in gedecodeerde tekst te kunnen uitlezen. (Gepubliceerd door: pressetext.redaktion)

Hoe kun je je nu als gebruiker beschermen?

Als veiligheidsupdates en antivirusprogramma’s niet meer helpen, dan blijft alleen nog het gezonde mensenverstand of “Eerst denken, dan klikken” over. Zoals het er nu uitziet, werkt “AtomBombing” schijnbaar alleen als de gebruiker zelf vooraf een schadelijk bestand opent of diverse browser-plugins geïnstalleerd heeft.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama