“Zo ziet het eruit, als je in Brazilië … “ [een fotoanalyse]

Autor: Janine Moorees


Liebe Leserin, lieber Leser,

jeden Tag strömt eine Flut von Informationen auf uns ein. Doch wie viele davon sind wirklich wahr? Wie viele sind zuverlässig und genau? Wir bei Mimikama arbeiten hart daran, diese Fragen zu beantworten und dir eine Informationsquelle zu bieten, der du vertrauen kannst.

Aber um erfolgreich zu sein, brauchen wir deine Hilfe. Du hast es in der Hand, eine Welt voller vertrauenswürdiger Informationen zu schaffen, indem du uns jetzt unterstützt. Jede Unterstützung, ob groß oder klein, ist ein wichtiger Beitrag zu unserer Mission.

Werde Teil einer Bewegung, die sich für die Wahrheit einsetzt. Deine Unterstützung ist ein starkes Signal für eine bessere Informationszukunft.

❤️ Herzlichen Dank

Du kannst uns entweder via PayPal oder mittels einer Banküberweisung unterstützen. Möchtest Du uns längerfristig unterstützen, dann kannst Du dies gerne mittels Steady oder Patreon tun.


“En zo ziet het er in Brazilië uit, als je oude en hulpeloze mensen berooft. Dan wordt er meteen een boodschap op je voorhoofd getatoeëerd.” luidt een status op Facebook, die inmiddels duizenden keren gedeeld werd. Bij deze status horen een filmpje en een foto. Filmpje en foto horen inhoudelijk bij elkaar.

In het filmpje zie je, hoe een jonge man iets op het voorhoofd getatoeëerd krijgt. Je ziet echt duidelijk, dat de jongen man de procedure niet vrijwillig ondergaat. Op de foto zie je het resultaat, dat op zijn voorhoofd is achtergelaten: En sou ladrão e vacilão” (ik ben een dief en inbreker) De tekst van de status luidt op Facebook:

En zo ziet het er in Brazilië uit, als je oude en hulpeloze mensen berooft. Dan wordt er meteen een boodschap op je voorhoofd getatoeëerd: Ik ben een dief en een inbreker. Waarom doen we dat hier niet bij verkrachters, kindermisbruikers en moordenaars?
Daar moeten we nog maar eens over nadenkenZwinkerndes Smiley
Het is slechts een klein deel van het filmpje te zien, omdat hij zich dan begint te verweren en flink op zijn gezicht getimmerd wordt en voordat FACEBOOK het filmpje verwijdert, liever zo Zwinkerndes Smiley  Of het nu juist is of niet, laat ik aan jullie over. Constructieve discussies zijn zoals altijd gewenst.

clip_image005

Onder luide toestemming in de reacties, zijn er maar weinig stemmen die zich afvragen, wat hier precies gebeurd is. Deze vraag is terecht, want de slachtoffer-dader presentatie is een beetje scheef.

Wat is er gebeurd?

Kort gezegd: het filmpje is afkomstig uit Brazilië. Het gaat hier niet om een Fake, maar om een geval van eigenrichting en folteren. Het gaat om de representatie van een 17-jarige jongeman uit São Bernardo do Campo. Volgens gegevens van zijn pijniger zouden ze hem betrapt hebben, toen hij op 9 juni 2017 een fiets wilde stelen. Daarop hebben ze hem “bestraft” door hem onder dwang te tatoeëren en de foto’s via WhatsApp te verspreiden.

De jongeman zelf werd al sinds 31 mei door zijn familie vermist en ze hebben hem herkend op de beelden op de sociale netwerken en aan de berichtgeving. Tot nu toe werd de 17-jarige echter nog niet gevonden.

De tatoeëerders Maycon Wesley Carvalho dos Reis en Ronildo Moreira de Araújo werden afgelopen zaterdag (10 juni 2017) door de politie van São Bernardo do Campo gearresteerd, Ze gaven aan, dat ze de jongeman na de opnames weer losgelaten hadden en zeggen dat ze niet weten waar hij zich bevindt.

Links:


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama