Een ergens op de straat gemaakte smartphonefoto, kan voor een vreemde genoeg zijn, om intieme details over jou te vinden.

Zoals onze coöperatiepartner checked4you waarschuwt, moet je spaarzaam omgaan met het prijsgeven van je eigen gegevens op internet.

Plotseling verschijnt dit bericht op je smartphone: “Heb je gisteren bij het stoplicht zien staan en wil je graag leren kennen!” Daarbij zelfs nog een foto van jou, bij dat stoplicht. Griezelig idee, toch? En sowieso: Hoe komt de afzender aan jouw contactgegevens?

Gezichtsherkenning is het steekwoord. In Rusland is in 2016 de app FindFace van start gegaan, die precies dat doet: Je laadt een foto in de app of op de website en vergelijkt de foto met de rond 200 miljoen profielen op het sociale netwerk VK (in Rusland vergelijkbaar met Facebook). Zo kan de gebruiker alleen al door een snel snapshot met de mobiele telefoon in no time aan talrijke contactgegevens komen.

Ook Facebook gebruikt gezichtsherkenning

De technologie is niet nieuw en wordt steeds meer verbeterd. Je kent vast wel dat kadertje, dat je te zien krijgt als je een foto hebt geüpload. Vanaf 2010 stond daar al vaak de naam van de persoon bij, die Facebook aan de hand van eerdere ontmoetingen geloofde te herkennen. In 2012 werd dat, na protesten van gegevensbeschermers in Europa, weer uitgezet. Dat kadertje is weliswaar nog steeds aanwezig, maar de naam moet de gebruiker er zelf in zetten.

Als je niet wilt, dat iemand je, zonder dat jij het weer, op een foto tagt, kun je in de Facebookinstellingen de functie activeren, waarin je een melding krijgt, als je getagd bent. Dan heb je ook de kans, de tag weer te verwijderen. Hoe je daar komt, kun je in deze Duitse video zien:

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden


Gezichtsherkenning wordt meer gebruikt in Facebook-vaderland de VS: Dat heb je de functie “Moments”. Die herkent de afgebeelde personen en groepeert de foto’s automatisch tot verzamelingen. Zo kan Facebook ook individuele mensen herkennen, die zelf helemaal geen foto’s geüpload hebben. Dat betekent, dat mensen mogelijkerwijs zonder dat ze het weten, door een of ander algoritme gevonden en herkend worden.


Ook al is “Moments” niet beschikbaar in Europa, in het Nederlandse privacybeleid van Facebook staat:

We verzamelen ook inhoud en informatie die andere mensen verstrekken wanneer ze onze diensten gebruiken, waaronder gegevens over jou, wanneer ze bijvoorbeeld een foto van je delen, je een bericht sturen, of je contactgegevens uploaden, synchroniseren of importeren. “

Daarnaast: Ook het uploaden van contactinformatie is een probleem!

Op Google met foto’s zoeken

Via het zoeken op afbeeldingen op Google zijn ook gegevens van vreemde mensen te vinden. Daarvoor kun je op de computer gewoon een of andere foto in de zoekbalk slepen. Daarna krijg je een lijst van internetsites te zien, waarop de foto te zien is. Echter zegt Google niet, wie de personen op de geüploade foto’s zijn. Zulke informatie leveren meestal de sites aan, waarop de foto’s gebruikt worden – soms ook met contactgegevens.

Is er geen match bij het zoeken op afbeelding, dan worden er foto’s getoond, die overeenkomsten hebben met de geüploade foto’s. Daar zijn dan niet dezelfde personen op te zien. Als overeenkomsten gelden kleuren, kleding, achtergronden enzovoort. Meer over “patroonherkenning” vind je in het Google-privacybeleid.

Anoniem blijven op het net

De mogelijkheden van de gezichtsherkenning laten zien, dat anoniem blijven steeds moeilijker wordt. Apps als FindFace bewijzen, dat “zomaar iemand op de straat” niet “zomaar iemand” hoeft te blijven. Dat houdt onvoorstelbare mogelijkheden in, bijvoorbeeld voor geheime diensten: Bij demonstraties zouden mensen opgespoord en vervolgd kunnen worden. En niet in elk land is de vrijheid van meningsuiting net zo’n hoog goed als in Nederland.

Een paar tips voor meer anonimiteit op internet:

  • Post niet elk snapshot van jou openbaar op de sociale netwerken.
  • Als je foto’s van jezelf uploadt, denk er dan over na, of echt iedere vreemde die moet zien, of liever alleen je vrienden.
  • Gebruik profielfoto’s waarop je niet helemaal te herkennen bent.
  • Spreek met je vrienden af, dat ze je eerst vragen, voordat ze foto’s van jou op internet zetten of op sociale netwerken uploaden.
  • Geef af en toe je naam in bij zoekmachines en controleer, wat er gevonden wordt. Je hebt het recht om ongewenste info# over jezelf te laten verwijderen.
  • Gebruik verschillende foto’s op de verschillende sociale mediaplatformen. Wat heb je aan een pseudoniem op een datingsite, als je op een sociaal netwerk opduikt met dezelfde foto, die daar openbaar staat en waar je echte naam bij staat!?
  • Als een sociaal netwerk de mogelijkheid biedt om jouw profiel in zoekmachines te kunnen vinden, zet dat dan uit. Hoe dat bijvoorbeeld bij Facebook gaat, kun je in deze video zien:
YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)