Een stierenvechter met spijt… helaas niet

Janine Moorees, 19. Mai 2016

Stierenvechten is een wrede „traditie“ in Spanje. Daar hoeven we niet over te discussiëren. Als een Matador, midden in de strijd berouw toont is dat hartverscheurend.

In het bijzonder voor alle websites, die op „Clickbaiting“ zijn aangewezen. Maar, laat de foto werkelijk ook zien dat het om spijt gaat?

clip_image002
Er wordt gezegd:

„Deze ongelooflijke foto betekent het einde van de Torero carrière van  Alvaro Munera. Hij stortte tijdens het gevecht in, toen hij zich realiseerde dat hij het vriendelijke beest, tot zijn dood moest bestrijden. Die tegenstelling was te groot. Hij was een beroemde stierenvechter.
Alvaro Munera citeert het  moment met de woorden: “Ten slotte keek ik de stier aan. Hij had de onschuld, die alle dieren hebben, in zijn ogen. Hij had nederigheid in zijn blik. Het leek op een schreeuw naar rechtvaardigheid, diep in mij. Ik beschrijf het als bidden – als bij een bekentenis, in de hoop dat de ander je vergeeft. Ik voelde me als de grootste hoop stront op aarde.”

Dat klinkt dramatisch. Dat klinkt hartverscheurend.

Maar helaas zijn het niet de woorden van deze Matador. Maar van de melodramatische  Antonio Vala Velasco, die deze in 1995 in de Spaanse krant El País“  formuleerde.

Leg het me even uit. Wie is nu deze Munera?

Álvaro Múnera Builes, zijn volle naam, is een dieren activist,, die daadwerkelijk vroeger onder de naam „El Pilcario“ als stierenvechter in Colombia en Spanje actief was.
De man op de foto is echter niet Munera, maar Francisco Javier Sánchez Vara.

clip_image003

Totaal verward? En wat was er nu met Munera?

Der Munera, die van de foto en het citaat, is in werkelijkheid een “Novillero“, een bloedige starter. Zo zag hij er vroeger uit:

clip_image005

Vroeger, dat was in 1984!
Manura joeg een stier door de arena en brak daarbij zijn 5e halswervel, waardoor hij permanent verlamd werd. Hij werd later overgebracht naar een ziekenhuis in Miami, USA, waar hij uiteindelijk zijn familie overtuigde dat stierenvechten geen goed idee was en ook nooit zou zijn.

Oké,… maar wat is er nu aan de hand met de matador op de foto?

Zoals we al eerder schreven is dat de Matador Sánchez Vara. En de scene laat zien dat de strijd zo’n beetje gestreden is. Is hij misschien geraakt? Of twijfelde hij werkelijk aan datgene waar hij mee bezig was?

Nee. Helaas, moeten we zeggen, hoort het zitten van de Matador bij de traditie van stierenvechten. Het is een vorm van geïmproviseerd toneelspel, dat vele stierenvechters uitvoeren, een gevisualiseerde manier om te zeggen: “Wil je alsjeblieft eindelijk sterven? Ik ben uitgeput!”
Dat is gruwelijk, heel duidelijk.

Conclusie:

Dat stierengevechten alle vormen van ethiek overtreedt is helder. Wij zullen dit dan ook op geen enkele manier verdedigen!
Het is echter ook niet juist, dat zulke foto’s, met onjuiste citaten verspreid worden. Echte Matadors volbrengen hun “taak” met trots en zullen nooit zulke uitspraken doen.
Veroordeel dus niet de boodschapper (ons) maar de veroorzaker. Wij kunnen niets en mogen dat ook niet. Maar veroordelen wel iedere vorm van dierenmishandeling.

Helaas hebben we deze HOAX moeten ontmaskeren. En dat spijt ons.

Auteur: Ralf, mimikama.org
Vertaling, Suzanne, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung!

Mehr von Mimikama