Een nieuw malware-programma maakt Windowsgebruikers momenteel onzeker. Microsoft waarschuwt voor een programma dat zich als Security Essentials voordoet. Zoals altijd: bedoeld om geld te verdienen!
Dit malware-programma zorgt niet alleen voor een sneller kloppend hart, maar ook dat Windows-gebruikers in een gemene val kunnen trappen. Het programma activeert “vervalste” foutmeldingen en probeert er voor te zorgen dat de betroffen persoon eventueel een vermogen voor zogenaamde support-diensten uitgeeft. Die “natuurlijk” helemaal niet bestaan.
Dit malware-pakket, met de naam Hicurdismos, doet zich voor als het installatieprogramma Security Essentials van Microsoft. Kun je dat ironie noemen? – Security Essentials is eigenlijk voor oudere besturingssystemen zoals Windows 7 bedoeld en is eigenlijk een anti-malware oplossing. Dat schreef Microsoft in een blog.
Bluescreen of Death – Zo beschrijft Microsoft het
Ja echt, “Bluescreen of Death” wordt het bluescreen genoemd, dat door Hicurdismos op de monitor gebeamd wordt, maar het is vervalst. Er worden verschillende hulplijnen aangeboden zoals een bepaald telefoonnummer, waar de betroffen Windows-gebruiker zich tot wenden kan. Microsoft zegt echter dat er nooit een telefoonnummer van Microsoft of support op de bluescreens vermeld wordt of is. En dus daarom op een vervalst bluescreen duiden.
Microsoft vermoedt dat de gebruikers wordt gevraagd om meer schadelijke software te downloaden en waarschuwt er ook voor dat men het ook op Windows 8 en Windows 10 versies voorzien heeft. Omdat dit scherm duidelijk op dat van Windows 8 en 10 lijkt.
En zo komt de malware op de computer terecht
Het malwareprogramma komt per drive-by-download op de computer terecht. Wat vermoedelijk per ongeluk gebeurt. Het installatiebestand heet weliswaar alleen maar “setup.exe”, echter wordt in de daarbij behorende details gedaan alsof het om een Security Essentials bestand gaat. Ook het design van het icoontje, ziet er hetzelfde uit als dat van de echte Security Essentials.
Door het uitvoeren van het vervalste programma komen de vervalste bluescreens meteen tevoorschijn, dat doet alsof de computer vastgelopen is door het verstoppen van de muisaanwijzer voor de gebruiker. Ook wordt er geen mogelijkheid gegeven om het programma via de taskmanager te deactiveren, omdat die functie ook geblokkeerd wordt.
Ook wordt er een kopie door het programma in de opslag gezet, zodat de foutmeldingen na een herstart ook nog getoond worden.
Het oude, vertrouwde advies
Als je onderweg bent op internet, moet je erop letten dat je geen onbekende bestanden downloadt en/of opent. Buiten dat, zoals al vermeld is, bevatten echte bluescreens geen telefoonnummers, waar Microsoft ook nog op wijst.
Betroffen gebruikers zullen hun computer moeten scannen en wel met de offline variant van Windows Defender.
via
Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:
📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.
Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!
* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!
Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)