De liefdesbusiness gaat ook op internet schrikbarend goed. Het internet biedt vooral anonimiteit, waar een oplichter slim gebruik van weet te maken.

We krijgen steeds weer berichten van overwegend vrouwelijke gebruikers, die ons op profielen van zogeheten Romance Scammers wijzen.

Hallo lief Mimikama team. Blijkbaar slaapt het verhaal van de romancescam nooit. Een zogenaamde Mark Sorensen uit de VS heeft me geschreven. Zogenaamd een soldaat uit de VS die in Irak is gestationeerd. Hij heeft naar verluidt een Duitse herder etc … de ouders zijn allebei bij een overval gestorven enzovoort. De foto’s die gebruikt worden zijn in het echt van Jeff Sorensen, die ook een account bij Instagram heeft (zelfs de site Jeff Sorensen behalve de normale profielsite zijn fake) Ik heb voor de grap het vriendschapsverzoek geaccepteerd, maar wel volledige beperkt. Hij wilde meteen naar Google Hangouts gaan omdat Facebook in het “camp” niet goed zou lukken en hij was daar ook niet zo vaak online. Misschien kan men vrouwen helpen die in zo’n truc trappen. Daar zijn er helaas genoeg van. Groetjes

De behoefte aan uitleg over dit onderwerp is blijkbaar nog altijd aanwezig. Zeer recent raakte een 62-jarige nog in de netten van een romance scammer verstrikt, die haar een bedrag van vijf cijfers afhandig maakte, zoals de politie mededeelde.

Wat is Romance Scam precies?

Het woord “scam” betekent in het Nederlands “oplichten”. Het gaat hier dus letterlijk over romantiek-oplichters: Facebookprofielen die doen alsof ze een jonge man zijn, meestal Amerikanen, die in militaire dienst is, over een profiel “gestruikeld” is en nu geïnteresseerd is in het profiel van de gebruikster. De interesse wordt na korte tijd verschoven naar het financiële .

Waaraan kan ik Romance Scam herkennen?

In ons artikel Romance Scam – herkennen und voorkomen beschrijft collega Rolf de volgende criteria:

Kenmerk nr. 1: De vriendenlijst

Screenshot mimikama.org

Screenshot mimikama.org

Eenzaamheid ziet er anders uit: Zulke personen hebben een goed gevulde vriendenlijst van tussen de 100 en 300 personen, die tenminste voor 95% uit vrouwen, meestal van middelbare leeftijd, bestaat. Vaak zijn de vrouwelijke vrienden uit verschillende delen van de VS afkomstig, maar vaak ook uit Azië.

Kenmerk nr. 2: Hij is soldaat

Er bestaan ontelbaar veel foto’s van Amerikaanse soldaten die selfies posten op verschillende sociale plaforms. Scammers maken vaak gebruik van dit enorme aantal foto’s om het profiel authentiek te laten lijken. Daarnaast komt iemand die als soldaat de VS dient blijkbaar automatisch serieus en eerlijk over voor veel vrouwen.

Screenshot mimikama.org

Screenshot mimikama.org

Kenmerk nr. 3: Het wordt emotioneel

Terwijl vrouwelijke fakeprofielen bij mannelijke gebruikers keihard ter zake komen (S.E.K.S), gaan romance scammers subtieler te werk: Ze komen tijdens een chat snel met een roerend verhaal:

„I’m a single father of a lovely son, l lost my wife and my lovely daughter 5 years ago in a ghastly motor accident when my son was 9years old and my daughter 7 years old, since then l have being going through emotional pain.“

In principe hebben deze scammers een klein kind, zijn alleenstaand. Zo wordt nog meer medelijden gewekt, à la “Deze knappe jongeman verloor zijn vrouw zo vroeg, is militair en bekommert zich om zijn kind!”.

Kenmerk nr. 4: Hij is in Afrika

Amerikaanse soldaten zijn overal ter wereld gestationeerd. Zo zal niemand verrast zijn, dat een scammer in de loop van een chat zal vertellen dat hij momenteel in Afrika gestationeerd is. Dat is belangrijk om de volgende acties van de scammer geloofwaardig te laten lijken!

Kenmerk nr. 5: Hij heeft geld nodig

Uiterlijk op dit moment moeten betreffende gebruiksters het contact op alle punten afbreken. Want het begint met kleine bedragen, maar dat wordt alleen maar meer!
In een recent geval, waarover een gebruikster ons vertelde, wilde de man 200 Engelse ponden, zodat hij met haar kon telefoneren. Dat geld moest, verrassing, naar een rekening van Western Union in Afrika. De gebruikster en de scammer hebben daadwerkelijk al via Google Hangouts met elkaar gesproken, daar vielen haar twee zaken op:
1. Hij had altijd problemen met het aanzetten van zijn webcam
2. Hij had een Afrikaans accent

Het wordt alleen nog maar meer: In het verdere verloop worden grote bedragen gevraagd, omdat hij meestal uit het leger wil gaan en met zijn zoon naar de gebruikster wil komen.

Waar komen deze romance scammers vandaan?

Het gaat hier niet om enkele personen, maar daadwerkelijk om min of meer georganiseerde criminaliteit, de zogenaamde “Nigeria Connection”.
Het zijn groepen Afrikaanse oplichters. Deze scammers wonen deels in Europa en deels in Nigeria en hebben zich in creditcardoplichting, documentvervalsing en nog veel meer gespecialiseerd.

Wat moet ik doen, als ik ben opgelicht?

  • Breek het contact af en maak gebruik van de mogelijkheden om de oplichter te blokkeren.
  • Als je al op de eisen van de oplichter bent ingegaan, dan zullen die zeer hardnekkig zijn: Negeer daarom consequent verdere pogingen tot opnemen van contact.
  • Stel de hele correspondentie met de oplichter veilig en bewaar alle overschrijvingsbewijzen etc.
  • Wend je tot de politie en doe aangifte.

Vertaling: Petra, Mimikama.nl

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)