Het chantage Trojaanse paard “Fantom” gebruikt een uitgesproken gluiperige manier van vermomming, om onontdekt zijn werk te verrichten. Hij stelt zich voor als “essentiële Windows update”.
De gebruiker merkt het pas op als hij moet betalen.
Er wordt toch eigenlijk niemand echt wantrouwend als er een bericht op het beeldscherm opduikt, dat een belangrijke Windows update uitgevoerd moet worden. Je moet toch je besturingssysteem altijd up to date houden, juist om tegen aanvallen via internet beschermd te zijn. Op deze reactie rekenen de criminelen die achter dit nieuwe chantage Trojaans paard “Fantom” zitten.
“Bleepingcomputer“ bericht dat het Trojaans paard doet alsof het een essentiële Windows update is, dus je krijgt het gevoel dat die direct uitgevoerd moet worden. Daarvoor laat het de gebruiker een nagemaakt scherm zien, dat over alle andere toepassingen ligt.
Het gaat hier in geen geval om een eenvoudig screenshot, het laat zelfs een lopende voortgang zien waarmee het er geloofwaardig uitziet.”
Zouden achterdochtige gebruikers niettemin kijken en de eigenschappen oproepen, zien ze voor leken geloofwaardige informatie. “Fantom” noemt zich “essentiële update kb01” en als rechthebbende is Microsoft aangegeven.
Ziet de gebruiker het vervalste update-scherm, dan is het al te laat om het Trojaans paard te stoppen. Je kunt het scherm nog wel met ctr-F4 sluiten, maar op de achtergrond gaat de ransomware door om de gegevens naar de AES-128 standaard te versleutelen. Ze krijgen dan de extensie “.fantom”.
Zijn alle gegevens versleuteld, dan maakt het Trojaans paard zich met een waarschuwingsscherm bekend.
Daarin beweren de mensen die erachter zitten, in slecht Engels, dat ze zelfs de voor de bescherming van militaire geheimen gebruikte AES-256-standaard gebruikt hebben.
De slachtoffers hebben maar een kans om hun gegevens weer te herstellen, ze moeten betalen. Daarvoor geven de chanteurs e-mailadressen door, die de gebruiker voor moeten gebruiken om contact op te nemen om verder instructies te krijgen.
Daarna worden de gebruikers erop gewezen dat elke sleutel, waarvoor de chanteurs geen losgeld heeft gekregen, na een week zal worden vernietigd. Om de gebruiker er steeds weer aan te herinneren, vervangt het Trojaanse paard de beeldschermachtergrond door een waarschuwing en de e-mailadressen.
In het artikel van “bleepingcomputer” staat niet hoe het Trojaanse paard verspreid wordt, hij kan eventueel in e-mail bijlagen zitten of loert op geprepareerde websites – mogelijkerwijs zelfs als vermeende Windows-update. “Golem.de” wijst erop dat “Fantom” inmiddels door de bekendste antivirusprogramma’s herkend wordt.
Bron: bleepingcomputer
Vertaling: Petra, mimikama.nl
Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:
📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.
Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!
* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!
Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)