Bij het woord “Trojaans virus” is wel duidelijk dat het van het “ paard van Troje” afgeleid is – maar wat heeft het nu eigenlijk te maken met een Trojaans virus, dat gevaarlijk kan worden voor computers?

Was ist eigentlich ein Trojaner

Wat is een Trojaans virus?

De manier waarop het virus functioneert lijkt erg op het spreekwoordelijke paard van Troje: Trojaanse virussen zijn programma’s, die er uitzien alsof ze onschadelijke en goed te gebruiken bestanden zijn. Ze doen daadwerkelijk alleen maar alsof ze onschuldige software zijn. In werkelijkheid richt het programma ernstige schade op het toestel aan.

Hoe kan ik een Trojaans virus herkennen?

Dat is niet altijd gemakkelijk, want de naam van een Trojaans virus is vaak hetzelfde als dat van een programma of set bestanden, die eigenlijk onschadelijk voor de computer zijn. Een Trojaans virus kan bijvoorbeeld “Microsoft Word 2016” heten of ook “vakantiefoto’s Dominicaanse Republiek”. De extensie kan in sommige gevallen informatie geven over de ware inhoud van het programma: Veel Trojaanse virussen zijn uitvoerbare .exe-bestanden, die het installatieproces van een onschuldig bestand simuleren, daarbij echter op de achtergrond spionagesoftware of virussen installeren. Als een gebruiker dan merkt, dat door het uitvoeren van het bestand niet de gewenste software geïnstalleerd werd, maar dat hij door eindeloze installatieprocessen gevoerd wordt en uiteindelijk zeer veel nieuwe software, maar niet de gewenste software op zijn toestel heeft, dan is het een indicatie, dat hij een Trojaans virus heeft opgelopen.Hoe kan ik Trojaanse virussen vermijden?

Door de bron van het bestand zorgvuldig te controleren. Niet serieuze sites en vreemde bestanden verspreiden vaak Trojaanse virussen. Indien mogelijk zouden programma’s van de sites van de makers zelf gedownload moeten worden en niet van externe aanbieders. Bij het zoeken naar en het gebruik van illegale kopieën bevatten veel aangeboden bestanden niet het spel of het programma, maar een schadelijk Trojaans virus. Daarbij komen links naar clouds of externe sites, waarop schijnbaar onschadelijke bestanden worden aangeboden, waarvan de onschadelijkheid niet door iedere aanbieder is geverifieerd. Google bijvoorbeeld, controleert Google Drive bestanden alleen maar tot een bepaalde grootte op schadelijke software.

Hoe kan ik me tegen Trojaanse virussen beschermen?

Bij het uitpakken van bestanden met een onbekende bron zouden antivirusprogramma’s, als de rechten correct zijn ingesteld en ze idealiter voor het uitpakken van de bestanden controleren, kunnen helpen. In het algemeen is het gebruik van bestanden uit bekende bron aan te raden, om je tegen Trojaanse virussen te beschermen.

Wat doe ik, als mijn computer al een Trojaans virus heeft opgelopen?

Het deïnstalleren van het Trojaanse virus of het verwijderen van het bestand, dat het geïnstalleerd heeft, is niet genoeg. Trojaanse virussen installeren Keyloggers, Backdoorprogramma’s en Sniffers op de achtergrond, die alleen maar door een antivirusprogramma geïdentificeerd en onschadelijk gemaakt kan worden. Het handmatig zoeken naar deze virussen is bijna onmogelijk en het verblijven van de software op het toestel is meer dan bedenkelijk, omdat gevoelige gegevens en wachtwoorden gestolen kunnen worden.

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Lesen Sie auch >   Biden Rückzug: Trump und Musk im Angriffsmodus

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)