Feitencheck: Heeft een jongen in zijn eentje 16 meisjes bezwangerd?

Autor: Janine Moorees

De nachtmerrie van elke ouder: De dochter gaat naar een feestje en komt zwanger terug! In dit geval zouden 16 families tegelijkertijd deze vrolijke boodschap gekregen hebben! Of toch niet?

Momenteel wordt een artikel van het mediabedrijf Likemag.com gedeeld, waarin beweerd wordt, dat een jongen in zijn eentje 16 meisjes bezwangerd zou hebben, doordat hij in een zwembad ejaculeerde. Het verhaal wordt bevestigd door een arts met de naam Dr. John Suzukima, die werkzaam zou zijn bij het Tallahassee Memorial Healthcare Hospital.
Dat zou mogelijk zijn, omdat het hier om een fenomeen met de naam “Spermafortis” gaat. De spermacellen van de jongen zouden bijzonder potent zijn. Daarnaast is de teaserfoto ook nog van een rode pijl voorzien, dus moet het kloppen, toch?
clip_image002[1]

Het verhaal is een Fake!

Daar wil ik ook niet lang omheen draaien. Er bestaat helemaal geen spermafortis, er bestaat geen Dr. John Suzukima, echter het ziekenhuis bestaat echt!
Het chloor in het water, de lage temperatuur en vooral de missende penetratie, maken een zwangerschap door spermacellen in het water onmogelijk. Tegelijkertijd zouden alle aanwezige meisjes op hetzelfde tijdstip hun vruchtbare periode gehad moeten hebben.
In de media zijn nergens berichten over de zogenaamde arts of een spermafortis te vinden!
De jongen in het bericht heeft in werkelijkheid zelfs een zeer heldhaftige voorgeschiedenis! Hij heeft namelijk een meisje van een kindermisbruiker gered, door met de fiets achter de auto van de ontvoerder aan te rijden. (stern.de)
Omdat dit artikel al zeer vaak en door zeer veel sites verpreid werd, willen wij jullie hier nog een keer op zogenaamde “Clickbait”sites wijzen!

Ach Likemag!

Deze websites, waar “LikeMag” er ook een van is, zetten erop in, zoveel mogelijk clicks te krijgen. Er worden prikkelende titels en, zoals bij dit bericht, foto’s gebruikt, die meestal helemaal niets met dit onderwerp te maken hebben. Zo bereiken ze, dat veel mensen op de links klikken, om een verhaal te kunnen lezen, dat of niet klopt of helemaal niet zo spectaculair is, als in de titel beweerd wordt.
Alleen maar onnodige stemmingmakerij!
“Likemag” beschrijft zichzelf als een “media- en technologieonderneming”, die bedrijven en merken bij het verspreiden van hun producten op internet helpt. Hoofdvestiging is in Zwitserland, maar er zijn meerdere standplaatsen in Europa.
In het “over ons” van de website kun je nalezen, dat deze meningsvorming (voor bedrijven) door prestaties zoals storytelling tv-spots en webvideo’s bedrijft. Daarmee helpen ze de bedrijven, met hun doelgroep tot communicatie te komen. Op feiten wordt hier weinig tot helemaal niet gelet, wat je alleen al aan de niet voorhanden zijnde bronnen kunt zien. Deze artikels hebben echter een grote reikwijdte, omdat de verhalen zo dubieus zijn en velen ze geloven, zonder te controleren.

Je kunt zoiets gemakkelijk verhinderen – als je een beetje onderzoek doet!

Daarom willen we hier nog een keer de gemakkelijkste manieren voor het herkennen van Fakenews uitleggen:
· Een blik op het impressum
De meeste websites, die zulke berichten verspreiden, vervoegen er niet over, of je leest daar, dat een Nederlandstalige site de hoofdvestiging ergens in het buitenland heeft.
· Over ons/About us
Hier leggen de eigenaren van de sites waar ze voor staan.
Vaak wordt al genoemd, dat het om satire, Fakenews of zelfbedachte verhalen van iedereen gaat.
Of in het geval van Likemag, om een reclamewebsite of mening vormende website.
· Zoeken op afbeelding
Met zoekmachines zoals „Google Images” kun je heel gemakkelijk uitzoeken of de foto’s in een artikel echt wel overeenstemmen. Je trekt de afbeelding in de zoekbalk, of slaat hem op en voeg hem in. Dan worden de mogelijke resultaten al snel getoond, waarbij je dan ook vaak de oorsprong vindt!
· Zoeken op websites als Mimikama
Onze website beschikt over een zoekbalk, waarin je heel gemakkelijk een begrip kunt intypen en dan word je (indien voorhanden) naar een artikel over een Fake geleid. Over het onderwerp met het supersperma is er overigens al eentje! (zie hier!)
Ook onze Engelstalige collega’s van Snopes.com beschikken over zo’n zoekfunctie. Wij hebben ook een eigen “Fakezoekmachine” met de naam “Hoaxsearch”. (http://hoaxsearch.com)
· Naar mediaberichten zoeken
In veel gevallen is het aan te raden, gewoon op serieuze nieuwssites te zoeken. Ook politieberichten/politie uitzendingen (persportaal van de politie) zijn betrouwbaar.
· Zijn er bronnen aanwezig?
Indien ja, zijn die serieus?
· Gewoon Google gebruiken
De eenvoudigste variant is, gewoon de in de artikelen voorkomende namen en instituten te googlen. Meestal is de zoektocht dan snel beëindigd , omdat de personen niet bestaan of niet in dit verband.
Het onderzoeken van het meeste Fakenews duurt een paar minuten! Het kost niet veel tijd om zo’n bericht te ontmaskeren. Je hoeft meestal alleen maar te kopiëren en te plakken en je hebt al resultaat”
Helaas is het nog een lange weg, tot niemand zich meer voor de gek laat houden en de stekker uit zulke site getrokken wordt – hoewel het zo gemakkelijk zou zijn.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama