Feitencheck foto: “kat wordt gedwongen aan een “bong” te inhaleren”
Autor: Janine Moorees
Sinds 16 jaar gaat deze foto rond over het internet. Het getuigt niet alleen van de schandalige daden van deze man, maar sommigen roepen ook nu nog op tot een heksenjacht.
We kregen de aanwijzing, dat sinds december 2016 de foto met de kat, die door een jonge man gedwongen wordt om aan een “bong” te inhaleren, weer de ronde doet op Facebook.
Een bong is een waterpijp, die zonder slang gerookt wordt. Er wordt meestal Cannabis, cannabis en tabak mixen, maar ook andere rookbare drugs of gewoon alleen maar tabak mee gerookt.
Daaronder staat geschreven: “Wie kent deze figuren?!!!” en “Delen, zodat hij gevonden wordt!”
De moderne heksenjacht is weer geopend. Waar de foto eigenlijk vandaan komt, komt op de tweede plaats.
Zo ziet de foto, die op Facebook gebruikt wordt, eruit:
Bron: Facebook/Screenshot Mimikama
Natuurlijk is het emotioneel belastend, om zo’n foto te zien.
Een man, die een weer- en hulpeloze kleine kat dwingt om drugs te roken … zoiets raakt veel mensen midden in hun hart.
In 2012 hebben we voor het onderzoek gedaan naar deze foto en het volgende uitgevonden:
- Deze destijds 22-jarige man komt uit Amerika.
- De man werd destijds gearresteerd, moest een boete van 1.000 dollar betalen en moest een jaar de gevangenis in.
Op een forum vonden we het volgende bericht:
15.01.2011 21:21 Uhr
22-jarige gaf kat marihuana-bong – een jaar gevangenis en 1000 dollar boete. Een 22-jarige man werd gearresteerd, omdat hij geprobeerd heeft een kat met drugs te vergiftigen. Een eenduidige foto als bewijs, toont hoe de man de kop van de kat vasthoudt en de kat dwingt te inhaleren aan de bong met marihuana. Daarbij drukte de man de kop direct over de opening van de bong, een waterpijp, die normaal gesproken voor het roken van marihuana gebruikt wordt. Daarbij protesteerde de dader: “Maar mr. Officer, de kat heeft niet geïnhaleerd”. De bewijsfoto toont ook, dat er zich een rokende substantie in de marihuanapijp bevindt. Volgens de rechter zou de foto genoeg zijn voor een gevangenisstraf. Het oordeel: De jonge man moet 1000 dollar boete betalen en krijgt 1 jaar gevangenisstraf.
Private opsporingsoproepen zijn verboden.
Waarschijnlijk werd de foto als clickbait gebruikt, om aandacht te krijgen en de site, waarop hij gepost werd, meer bekendheid te geven.
Afgezien daarvan, zijn private opsporingsoproepen absoluut verboden, want mensen opsporen behoort tot de taken van de politie.
We kennen dit fenomeen hoofdzakelijk van politieke onderwerpen, echter zouden zulke oproepen snel in een digitale heksenjacht kunnen eindigen.
Het is begrijpelijk, dat veel mensen emotioneel worden van zo’n foto, maar het is beter eerst te checken, of deze man al rekenschap heeft af moeten leggen voor zijn daden.
Forensisch foto-onderzoek
Vooral bij foto’s, die je op het internet vindt, moet je de bron opzoeken.
Zulke foto’s worden namelijk vaak ook voor Fakes misbruikt. Klassiek zijn foto’s, die een reële situatie laten zien, maar of de begeleidende tekst werd uit de duim gezogen of er werd een waar verhaal gebruikt en fout in scene gezet met foto’s.
Hier een paar korte tips, hoe je het zoeken op afbeelding met een paar handgrepen vorm kan geven:
- Drag & Drop
Daarvoor zijn 2 browserschermen nodig, Op de ene staat de foto, op de andere de zoekmachine (bijvoorbeeld Google imagesearch). Je klikt de gewenste foto met de linker muisknop aan en houdt de muisknop ingedrukt. Nu ga je met de muisaanwijzer, met de muisknop nog steeds ingedrukt, naar de tab van het scherm met de zoekmachine. Deze wordt geactiveerd door de muisaanwijzer met ingedrukte muisknop. Nu ga je met de muisaanwijzer naar het zoekveld en laat daar de linker muisknop los. Zo heb je de foto quasi in het zoekveld gegooid. - Upload
Een tweede variant is een tijdelijke download. Je slaat de gewenste foto kort op je harde schijf op, gaat naar de zoekmachine, klikt daar het fotosymbool aan en kiest de functie “afbeelding uploaden”. Nu hoef je alleen nog maar de gewenste foto uit te kiezen. - Rechte muisknop
Erg gemakkelijk: de browser Google Chrome en aanverwanten, bezitten inmiddels een ingebouwde mogelijkheid tot zoeken op afbeelding. Je klikt gewoon met de rechter muisknop op de gezochte foto en kiest in het geopende dialoogscherm het punt: afbeelding zoeken in Google. Dat is echt de gemakkelijkste manier, maar wordt nog niet door elke browser aangeboden.
Meer informatie vind je hier.
Conclusie:
Deze foto is uit 2001.
De man op de foto werd veroordeeld voor zijn daad. Verder delen is onnodig.
Vertaling: Petra, mimikama.nl
Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)
Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum
INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE