Moeten deze kinderen op de grond slapen en bedorven fruit eten?

Autor: Janine Moorees


Liebe Leserin, lieber Leser,

jeden Tag strömt eine Flut von Informationen auf uns ein. Doch wie viele davon sind wirklich wahr? Wie viele sind zuverlässig und genau? Wir bei Mimikama arbeiten hart daran, diese Fragen zu beantworten und dir eine Informationsquelle zu bieten, der du vertrauen kannst.

Aber um erfolgreich zu sein, brauchen wir deine Hilfe. Du hast es in der Hand, eine Welt voller vertrauenswürdiger Informationen zu schaffen, indem du uns jetzt unterstützt. Jede Unterstützung, ob groß oder klein, ist ein wichtiger Beitrag zu unserer Mission.

Werde Teil einer Bewegung, die sich für die Wahrheit einsetzt. Deine Unterstützung ist ein starkes Signal für eine bessere Informationszukunft.

❤️ Herzlichen Dank

Du kannst uns entweder via PayPal oder mittels einer Banküberweisung unterstützen. Möchtest Du uns längerfristig unterstützen, dann kannst Du dies gerne mittels Steady oder Patreon tun.


Fake! Foto’s van een kinderopvang in Singapore uit de context gehaald. Foto’s over misstanden in een kinderopvang maken ouders onzeker en roepen vragen op, of je je kinderen nog wel bij vreemden kan achterlaten.

Want als we zulke foto’s zien, kunnen we alleen nog maar van het ergste uitgaan.

Gebruikers vroegen ons of het klopt dat er in Singapore een kinderopvang is waar de kinderen op de kale vloer moeten slapen, bedorven fruit te eten krijgen en zelfs dat een kind zijn eigen ontlasting gegeten zou hebben en waar niemand naar omkeek.

image
Screenshot Facebook

Letterlijke tekst bij de foto:

Sie tun das mit hilflosen Kindern. Teilen Sie diese Geschichte, die Leute müssen über diesen schrecklichen Ort wissen ….
Kinder schlafen auf dem Boden und essen faules Essen in dieser Kindertagesstätte

Vertaling: Dat doen ze met hulpeloze kinderen. Deel dit verhaal, de mensen moeten over deze verschrikkelijke plaats weten …

Kinderen slapen op de vloer en eten bedorven eten in deze kinderopvang.

Op de beste clickbaitmanier, speelt men hier op de grootste angsten van ouders in.

Vooral fulltime werkende mensen zijn gedwongen hun kinderen onder de hoede van vreemden te geven en als je zulke koppen leest, voel je je er meteen niet fijn bij. Foto’s benadrukken het bedachte schrikbeeld.

Sinds 14 februari 2017 gaat dit verhaal rond over internet en wil choqueren.

Reputatieschade?

Op AmoMama komen we deze verwijten ook tegen en daar wordt met het slechte Duits geen bijzonder geloofwaardige indruk gewekt.

De bron die aan het eind van het artikel genoemd wordt, leidt ook daadwerkelijk naar hetzelfde artikel, maar dan in het Engels en dat had ook al geen zin.

Hebben we hier met een fake te doen?

Oorspronkelijk werd het artikel door een anonieme internetgebruiker op WeChat in het Chinees gemaakt en op 14 februari 2017 gepubliceerd.

Hier wordt Sam’s Early Learning Centre, dat in Jalan Mutiara in Singapore ligt, met diverse verwijten bestookt en het wordt met foto’s “bewezen”. (zie hierboven)

Volgens ‘Stomp’ en ‘Channel NewsAsia’ verklaarde de directrice mevrouw Samia El-Ibiary aan de betroffen kinderopvang, dat een voormalige, ontevreden medewerker de foto’s gebruikt zou hebben, die vorig jaar gemaakt werden en inmiddels weer naar China teruggekeerd zouden zijn.

“De foto’s representeren geen accuraat beeld van de kinderopvang”, aldus mevrouw El-Ibiary.

Ze nam stelling tegen de foto’s op internet:

 • Kinderen moeten op de kale vloer slapen
  Het ging om stretch- en ademoefeningen na het middageten
 • De kinderen moesten bedorven fruit eten
  Fruit wordt 2 keer per week vers op de markt gekocht. Bedorven fruit wordt niet gebruikt en weggegooid
 • Door ouders beschikbaar gestelde melkpoeder wordt gewoon weggegooid
  Het poeder werd op het aanrecht geknoeid en uit hygiënische redenen weggedaan.
 • Een kind eet zijn eigen uitwerpselen en niemand doet er wat aan
  Dit kind heeft de gewoonte om tijdens de stoelgang de luier uit te trekken. “Op de dag dat de foto werd gemaakt, werd de leraar erbij geroepen om de schoonmaker te helpen het kind te verschonen”.

Het geval werd officieel gecontroleerd

The Early Childhood Development Agency (ECDA), een officieel agentuur in Singapore, dat zulke inrichtingen controleert, nam de verwijten serieus en deed een controle van de toestanden daar.

Vorige week werd een publiek statement op Facebook gepubliceerd, dat bevestigt dat de verwijten over de kinderopvang niet kloppen.

Tekst bij de afbeelding:

Hallo. Jullie zijn misschien al over een online artikel gestruikeld dat onlangs over misverstanden in een kinderopvang berichtte.
ECDA is de beweringen nagegaan, die door een anoniemen gebruiker van social media tegen Sam’s Early Learning Centre werden geplaatst. Dat houdt o.a. onaangekondigde bezoeken aan het gebouw, verificatie van documenten en ook interviews met kinderen, ouders en het personeel in. De uitkomst van ons onderzoek komt overeen met de verklaringen van het centrum en dat de foto’s ogenschijnlijk uit de context zijn gehaald. Gebaseerd op ons bezoek, voldoet het centrum aan alle criteria van de ECDA voor veiligheid, gezondheid en hygiene. We kregen ook wenig negatieve feedback van de ouders van de kinderen over het centrum.
De veiligheid en het welbevinden van de kinderen in de kinderopvang heeft de grootste prioriteit voor de ECDA. In het kader van de Child Care Centre wet zijn alle kinderopvangcentra verplicht de voorgeschreven regelgeving van het ECDA ter bescherming van de veiligheid, het welzijn en het welzijn van de kinderen in de centra op te volgen. We twijfelen nooit maatregelen te nemen als onze regelgeving geschonden wordt.

De ‘Straightstime’ ondervroeg daarbij de ouders die hun kinderen naar betreffende kinderopvang brengen.

Hier na te lezen: No signs of abuse in pre-school centre

Conclusie:

Hier werd overduidelijk nepnieuws geprovoceerd, om de reputatie van de kinderopvang te beschadigen.

Een officiële controle van de verwijten werd doorgevoerd. De ECDA kon geen tekenen van de beweringen over de misstanden bevestigen en heeft publiek stelling genomen.

De foto’s werden overduidelijk uit hun context gehaald.

Bronnen: Stomp, Channel NewsAsia

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama