Clickbait: Insert een prikkelende titel here

Autor: Janine Moorees


Liebe Leserin, lieber Leser,

jeden Tag strömt eine Flut von Informationen auf uns ein. Doch wie viele davon sind wirklich wahr? Wie viele sind zuverlässig und genau? Wir bei Mimikama arbeiten hart daran, diese Fragen zu beantworten und dir eine Informationsquelle zu bieten, der du vertrauen kannst.

Aber um erfolgreich zu sein, brauchen wir deine Hilfe. Du hast es in der Hand, eine Welt voller vertrauenswürdiger Informationen zu schaffen, indem du uns jetzt unterstützt. Jede Unterstützung, ob groß oder klein, ist ein wichtiger Beitrag zu unserer Mission.

Werde Teil einer Bewegung, die sich für die Wahrheit einsetzt. Deine Unterstützung ist ein starkes Signal für eine bessere Informationszukunft.

❤️ Herzlichen Dank

Du kannst uns entweder via PayPal oder mittels einer Banküberweisung unterstützen. Möchtest Du uns längerfristig unterstützen, dann kannst Du dies gerne mittels Steady oder Patreon tun.


We krijgen telkens weer aanvragen over artikelen die “onderwerpen om je over op te winden” als inhoud hebben en de lezer voor onvoltooide feiten stellen.

Met emotionele titels raken ze de mensen in het hart en verleiden te tot het aanklikken van zo’n artikel.
Meestal worden ze met teksten en video’s ondersteund. Of zelf in elkaar gezet of met oorspronkelijk materiaal. Hoe heftiger, des te beter.
Op zich is het in orde, dat je mensen wilt animeren om op jouw link te klikken, als je de mensen aan het eind maar met een goed gevoel achterlaat – maar helaas gaat het bij zulke artikelen niet om het welzijn van mensen die lijden, om het delen van objectieve informatie of om de lezer goede waarden bij te brengen.
Onvolledige berichtgeving laat de lezer in woede, toorn, met onbegrip en met een boel vragen achter.
Zo ook bij deze recente aanvraag:
clip_image002
Bron: Screenshot Mimikama

Vertaling van de tekst:

Lief team,
Kunnen jullie eventueel controleren, wat er aan de hand is met de bijgevoegde video, die momenteel in omloop is? Wat is er van de gekwelde hond en de blijkbaar psychisch zieke vrouw geworden?
Ik zou me erg op een antwoord verheugen.
Bedankt.
Met vriendelijke groet,

Het gaat om een artikel, dat op Tierfreund.co verscheen.
Hier wordt in een video een vrouw getoond, die haar hond in een trein mishandelt. Mensen grijpen in. Beveiligingsmensen krijgen orders.

En toen?

Je wordt met een emotionele titel naar de site gelokt en bekijkt een video, waarin je een vrouw ziet, die een levend wezen mishandelt. Je ziet alleen, dat beveiligingsmensen de vrouw uit de trein geëscorteerd hebben ….
En dan vraag je jezelf van alles af, wordt woedend, scheldt op die vrouw, scheld op anderen. Investeert een boel tijd en energie in negatieve gevoelens en is net zo wijs als voor die tijd.
En dan dringt het tot je door: Je bent in de val gelopen van een zogenaamde Clickbait – in het Nederlands “clickaas”

De Clickbait

Vatten we samen, wat is het aas?

  • prikkelende titel
  • “onbevredigde nieuwsgierigheid” (maar net zoveel informatie, die genoeg is om je nieuwsgierig te maken)
  • Cliffhanger (wat is er van de betrokkenen geworden)
  • grafische elementen
  • emoties

Met al deze ingrediënten wordt in mensen de behoefte gewekt, om op dit bericht te klikken.
En daarbij staat de inhoud niet primair op de voorgrond. Dit artikel werd gemaakt, om clicks te verzamelen en daar profijt uit te trekken.
En dat zorgt voor wrevel.

Was is er dan uit de vrouw en de hond geworden?

Volgens CTV NEWS Toronto en The Province werd de vrouw door de politie geëscorteerd, maar weer samen met de hond vrijgelaten, nadat de politie geen verwondingen bij de hond had vastgesteld.
Maar de politie informeerde toch de OSPCA (Ontario Society for the Prevention of Cruelty to Animals) nadat de video bekend werd en viral ging.
Woordvoerder van de OSPCA, Alison Cross, is echter van mening, dat het een fout was, de hond niet van de vrouw af te nemen.

“We do have an open investigation into the matter,” said Cross. “It was brought to our attention (Saturday). It’s too early in our investigation to share details at this time. We will be updating the public when we have more information to share.”
“Het onderzoek in deze zaak is nog open”, zei Cross. “Het was onder onze aandacht gebracht (zaterdag). Het is nu nog te vroeg in het onderzoek om details te geven. We zullen het publiek een update geven, als we meer informatie hebben om te delen.”

Helaas is er nog geen verder informatie over hoe het nu met de vrouw en de hond gaat – er wordt nog onderzoek gedaan.

Conclusie:

Het karakter van de clickbait moet mensen ertoe brengen, om op berichten te klikken, die niet een echte journalistische relevantie hebben.
Er bestaan een paar bekende sites, die met clickbaits werken en daar verhalen voor maken.
Wie niet geïnteresseerd is om voor onvoltooide feiten gesteld te worden, maar in alle feiten is geïnteresseerd is, moet zich tot de officiële websites van kranten wenden.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama