Ken jij de belangrijkste reden waardoor computers met schadelijke softwareprogramma’s worden geïnfecteerd? Het is de spam-mail, die ons tot het openen van schadelijke bijlages of tot het aanklikken van geïnfecteerde websites verleidt.

Het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (het Duitse Federaal Bureau voor Informatiebeveiliging) informeert: Recente resultaten van enquêtes tonen aan, dat spam-mails nog altijd de belangrijkst reden is waardoor computers door schadelijke software worden geïnfecteerd: 75% van de door ransomware betroffen bedrijven raakten de afgelopen 6 maanden geïnfecteerd door schadelijke e-mailbijlagen. Tot deze conclusie komt de meest recente ondervraging van het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI)[1] door Allianz für Cyber-Sicherheit.

De uitwerkingen gaan van het besmet raken van enkele pc’s op werkplekken tot aan het uitvallen van delen van de IT-infrastructuur tot het verliezen van belangrijke gegevens. De belangrijkste oorzaken: E-mailontvangers openen hun elektronische post zonder er bij na te denken.

Facebook

Mit dem Laden des Beitrags akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Facebook.
Mehr erfahren

Beitrag laden




Met een 3-seconden veiligheidscheck kunnen de risico’s al beperkt worden. Afzender, onderwerp en bijlage zijn hierbij drie kritische punten, die voor het openen van elke e-mail moeten worden bekeken. Is de afzender bekend? Is het onderwerp duidelijk, kan het kloppen? Wordt de bijlage van deze afzender verwacht? Als je deze punten combineert, leveren ze een goed uitgangspunt om te beslissen of de e-mail wel of niet betrouwbaar is.

In veel spam-mails is het onderwerp bewust vaag geformuleerd, zoals “uw rekening”, “aanmaning” of “dringend bericht”. Hier is het erg belangrijk om na te gaan of een bericht van betreffende afzender afkomstig kan zijn. Vooral als er bijlagen zijn meegestuurd. Krijg je bijvoorbeeld een e-mail met het onderwerp “rekening” van een online-shop, waarbij je geregistreerd bent, zonder dat je een bestelling hebt gedaan, dan kan dat een aanwijzing zijn, dat het om spam-mail gaat.

Lesen Sie auch >   Postbank modernisiert Filialen für Senioren: Online-Banking leicht gemacht

Ga bij elke e-mail na: Als de beoordeling van de drie checkpunten afzender, onderwerp en bijlage geen volledig beeld geeft, dan raadt de BSI aan om de e-mails nog voor het openen te verwijderen. Bij twijfel kun je voor het openen bij de afzender navragen of hij een e-mail gestuurd heeft.

via BSI für Bürger

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)