Ja, we weten dat het bij de volgende meme alleen maar om een meme gaat. Een „grappige foto“ dus. Maar niet iedereen begrijpt dat meteen OMDAT dat er niet bij staat. Daarom is het niet verwonderlijk dat wij hier vragen over krijgen. Klopt het? Heeft een moslim mensen met een truc gelokt om zichzelf en alle anderen met een explosie mee in de dood te nemen?

De volgende meme is er al sinds de zomer van 2015. De precieze oorsprong is onbekend. Toch KAN deze foto niet ouder zijn dan augustus 2015.

Vervolgens werd hij op de klassieke „fun“sites [1] gepost, maar ook op 9Gag [2].

image
Daar merkt men al snel op: in de reacties weerspiegelt zich een zekere onzekerheid , is het nu echt of niet?

 „Het had zo kunnen zijn“

„Hoe zit het met Parijs/Brussel/enz?“ Ja, men kan nu over het Whataboutism gaan ruziën, men kan ook zeggen dat de hele beeldcompositie alleen maar een grap is. Van mijn part. Voor iedereen die wil weten wat daar werkelijk te zien is, is er een analyse van de oorsprong.

2 componenten

Deze serie foto’s toont een paar captures (losse beelden) uit een korte film uit India, preciezer gezegd uit Mumbai. Op de Indiase websites kan men zien dat het hier om Mazim Milla gaat, die op 6 augustus 2015 in Chowpatty/Mumbai dit „experiment“ als geste uitvoerde.

Mazim Milla stood blindfolded at Mumbai’s crowded Chowpatty on Thursday afternoon with a signboard that read, „I’m Muslim and I trust you, Do you trust me enough for a hug?“

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Daarmee wilde hij het „Blind Trust Project“ herhalen  [4], waarbij een moslim in Toronto dit experiment met de boodschap #CoExist al had laten zien.

Er is dus niemand geëxplodeerd.

Waar komt die explosie dan vandaan?

Op de laatste foto is een bomexplosie te zien. Op meerdere plaatsen is de samenhang met verschillende aanslagen in Nigeria te zien. Maar altijd als voorbeeldfoto. Dus in 2015 met de titel „Bomb blast in Potiskum church kills 6 worshippers“ [5], in 2014 „Bomb blat in Niger state“ [6] en al in 2012 „Heavy bomb blast rocks the city of Kano“ [7].

In 2009 werd deze foto ook al als achtergrond gebruikt [8], zonder enige informatie over de oorsprong. Men kan deze foto ook vaak zien in reclame over veiligheidsglas.

Auteur: Andre, Mimikama.at
Vertaling: Petra, Mimikama.nl

 

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)