Grote verontwaardiging over een zogenaamde dierenmishandelaar, die zijn hond in het gezicht en ook aan de binnenkant van de oren getatoeëerd zou hebben – alles alleen maar nep of maken de mensen zich daar terecht druk over?
Sinds enige dagen stoot je op de foto van een witte bullterriër, die ettelijke tatoeages in zijn gezicht heeft: anker, diamant, ster, het logo van een Amerikaans baseballteam….
Op het eerste gezicht vraag je jezelf af – waar zijn dan de ogen? Is de foto echt of lacht hier iemand in zijn vuistje, terwijl ik hier zit en me verwonder en me tegelijkertijd erger aan het grensoverschrijdende gedrag van sommige mensen?
Fernanda Soares
… is advocate in Brazilië en heeft ook over de foto geklaagd. Ze had de Facebook bijdrage van de tatoe-kunstenaar uit Pocos de Caldas of haar eigen Facebookaccount gedeeld en daarmee een ware golf aan kritiek en een “shitstorm” veroorzaakt.
“In de 21e eeuw, na jaren strijden voor een verbod op het couperen van oren en staart om esthetische redenen, zijn we nog altijd gedwongen dit soort taferelen te bekijken.
Ook als ik daar naar moet kijken, dan ben ik niet verplicht te zwijgen….”
aldus Soares tegenover de Jornal da Cidade (O Jornal Da Nossa Cidade / Poços de Caldas).
De Portugese krant had al op 17 juni 2016 een artikel online gepubliceerd, nog maanden voordat dit schandaal een paar dagen geleden op onze breedtegraad in de media opdook en tig mensen choqueerde.
Emerson Damasceno
…Is de eigenaar van de hond en hij is ook tattoo-artiest geweest. Hem wordt het verwijt gemaakt zijn hond te hebben mishandeld. In de ogen van velen is hij een dierenmishandelaar.
Hij zelf verdedigt zich tegen de beschuldigingen, zo schreef hij als rechtvaardiging:
“Ze zien de getatoeëerde hond, maar weten niet de reden waarom ik het deed.
De pigmentatie van de hond is niet geschikt voor deze regio, zo werd aanbevolen, dat als men de hond tatoeëert, huidkanker met 90% gereduceerd kan worden.”
Jornal da Cidade heeft hierover een compilatie gepubliceerd, die de commentaren van Damascenos en die van zijn vriendin op een afbeelding samenvatte.
Bron: Jornal da Cidade
“We hadden hulp en ondersteuning van een paar vakmensen – dierenartsen en veteranen op dit gebied – en een leraar diergeneeskunde van een cursus aan de PUC in Poços
Het dier wordt als een koning behandeld en is omgeven door zorg en genegenheid”,
voegt ze toe.
Fernanda Soares gaat verder in op het artikel:
“En als zoiets door een medische opdracht en door dierenartsen en leraren ondersteund wordt, is het in onderzoek bij de raad van ethiek? En de maker van de inkt garandeert 100% bescherming tegen Uv-stralen? Dat zou ik graag willen weten.”
De PUC Minas neemt echter met een officiële verklaring afstand van de daad van Damascenos, ook zou hij de adviezen in deze richting niet meegedeeld hebben gekregen.
Nota de Esclarecimento (een opmerking ter uitleg)
“De PUC Minas Poços Campus Caldas maakt duidelijk dat in het geval met de hond, dat in de laatste weken op de sociale netwerken en in de lokale pers gepubliceerd werd, elke deelneming of verloop van studenten of de diergeneeskundige faculteit van deze universiteit ontkent en de snuit van de hond door de eigenaar zelf is getatoeëerd. In een van de bijdragen op de sociale netwerken wordt vermeld dat de tatoeage onder toezicht van leraren van de diergeneeskundige cursussen van de PUC Minas of een soort van begeleiding plaatsgevonden zou hebben. Dat is een onware bewering en misplaatst, omdat elke soort handeling van de cursusmedewerkers voorgenomen werd. De universiteit ontkracht tevens elke samenhang van zijn leraren in deze zaak en wijst erop dat het dit soort praktijken verwerpt.”
Bron: Jornal da Cidade 21. Juni 2016
De Braziliaan heeft de foto van zijn hond op Instagram en Facebook gedeeld en de bijdrage inmiddels van de sites gehaald. Zijn naam op Facebook heeft hij ook veranderd.
Dieren “mooier maken”
De Pitbull van de tattookunstenaar Emersom Damasceno was niet het eerste dier dat uit “esthetische” doeleinden als schilderdoek “geserveerd” moest worden.
Op de website van de Welt verscheen al in 2010 een artikel over het onderwerp “Dieren mogen niet zomaar getatoeëerd worden”.
In een geval van een man die zijn pony wilde tatoeëren, wees het bevoegde Landsratamt zijn voornemen per bestuursdwang af met de motivatie dat de voorgenomen tatoeage niet het toegelaten typering diende, maar alleen de eigen interesse van de paardeneigenaar diende.
“Dieren mogen niet klakkeloos getatoeëerd worden. Hier lag geen goede reden in de zin van de dierenbeschermingswet voor”.
dat besliste de rechtbank van Münster (Az.: 1 L 481/10), zoals het „Neue Juristische Wochenschrift“ berichtte.
Volgens de Standard maakte ook de Amerikaanse staat New York een grote stap op dierenbeschermingsgebied.:
In 2014 ondertekende gouverneur Andrew Cuomo een wet, dat het tatoeëren en piercen van huisdieren voor alleen maar cosmetische doeleinden of de vreugde van de eigenaar in de staat New York verbiedt.
Wie zijn huisdier toch laat piercen of tatoeëren, krijgt een boete van tot 250 Dollar (ca. 200 Euro) en tot 15 dagen gevangenisstraf.
Dierenbescherming in Brazilië?
Volgens het Bundesamt für Naturschutz/Abt. Z.3 in Bonn zijn er strenge dieren- en plantenbeschermingswetten in Brazilië, die echter betrekking hebben op in wild levende en beschermde planten en dieren.
Dieren- en plantenbescherming
Brazilië beschikt over strenge strafvoorschriften ter bescherming van flora en fauna. Overtredingen worden door de Braziliaanse autoriteiten consequent vervolgd en ook met gevangenisstraf bestraft. Bijzonder streng worden pogingen om in het wild levende en beschermde planten en dieren uit Brazilië te exporteren vervolgd. Dat geldt voor bijna alle siervissoorten uit de Amazone, voor plantenstekjes en zaden en voor insecten en spinnen (vogelspinnen). Het transport van beschermde dieren of planten van de ene Braziliaanse staat naar de andere is al strafbaar – als er geen toestemming door de staat gegeven is. Met het oog op de omvangrijke en daarmee onvermijdelijke verwarrende catalogus van in Brazilië beschermde dieren en planten, wordt reizigers aangeraden geen dieren of planten/plantenzaad te kopen, te verzamelen of uit te voeren. Onafhankelijk daarvan is ook de invoer van planten en dieren naar Duitsland, die volgens de internationale overeenkomst ter bescherming van bedreigde dieren- en plantensoorten, beschermd zijn, niet toegestaan of alleen maar met een overeenkomstige invoervergunning. Meer informatie over de invoer vind je op de internetsite www.bfn.de of bij:
Bundesamt für Naturschutz/Abt. Z.3
Konstantinstr. 110
53179 Bonn
Tel: +49228/8491-4444
Fax: +49228/8491-1039
PBox-CitesMA@BfN.de
Conclusie:
Emerson Damasceno heeft zijn eigen hond, omdat hij hem tegen kanker wilde beschermen, getatoeëerd. Fernanda Soares ziet daarin dat dierenbeschermingsrechten geschonden zijn en heeft er openbaar op gewezen dat zij dat als dierenmishandeling ziet. Damasceno heeft zich teruggetrokken van de sociale netwerken. De PUC Minas heeft zich van het voorval gedistantieerd.
De vraag, hoe ver modetrends of persoonlijke interesse op onze dierlijke vrienden overgedragen mogen worden, is alles behalve objectief te benaderen. Toch zegt mijn mensenverstand mij dat een dier geen mens is en met de psychische alsook de fysieke “belasting” van een tatoeage psychologisch niet zo omgaan kan of zal worden, zoals een mens, die daar uit vrije wil over beslist.
Bronnen: the Holidog Times, Jornal da Cidade, Jornal da Cidade Teil 2, WELT, derStandard, Auswärtiges Amt
Vertaling: Petra, mimikama.nl
Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:
📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.
Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!
* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!
Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)