Op internet staan nogal wat mythes. Maar net als zo vaak moet je hier ook goed kijken, wat klopt en wat niet.

Over dit bericht kregen we een paar aanvragen, zoals:

Is er een nieuwe tekensoort?

Helpt ontzuren van het huisdier echt tegen ongedierte?

image

Tekst bij de foto:

Ja, het is echt waar. Er bestaan inmiddels ook witte teken. Ik zag tot nu toe alleen nog maar vrouwelijke dieren, wiens lijf groter werd. Op witte honden hebben ze een perfecte camouflage gevonden.

Mij verwondert nauwelijks nog iets en ik denk dat ook deze tekensoort niet toevallig hier terecht is gekomen.

Bijna alle kleuren voorhanden. Dus kijk alsjeblieft elke avond heel nauwkeurig na en geef het aan andere mensen door.

Let erop dat jullie dieren basisch zijn. Regelmatig ontzuren houdt ongedierte ver weg! De witte teek veroorzaakt erg snel ontstekingen. Daarna alsjeblieft meteen colloïdaal zout erop doen.

(Fotos Netzfund)

Duidelijk een geval voor Anke uit ons Team, die dierenarts is:

Het zijn geen nieuwe, witte teken maar heel normale teken, of eigenlijk hun larven.



Welke tekensoorten zijn er o.a. in Nederland?

  • de gewone houtbok
  • de egelteek
  • de hertenteek
  • de gewone schapenteek,
  • de duiventeek,
  • de Hyalomma-teek
  • en natuurlijk de gewone bruine hondenteek.

Al deze tekensoorten komen bij ons voor. De zogenaamde witte teek komt voor in Australië en bestaat hier niet.

In Nederland kan de egelteek er wittig uitzien en ook de larven van de gewone houtbok. Een teek kan er op de huid ook rood of zwart uitzien – de kleuren kunnen op verschillende tekensoorten van toepassing zijn.

Lesen Sie auch >   Elon Musk: Ablehnung seiner trans Tochter

Deze kleuren komen tot stand door hun zuigtoestand. Heeft een teek net bloed gezogen, dan ziet hij er meestal donkerder uit.

Eigenlijk is het alleen maar belangrijk om de teek zo snel als mogelijk te verwijderen of je helemaal niet te laten bijten.

Hoe ontwikkelen teken zich?

Een tekenvrouwtje legt honderden eieren op de grond, waaruit binnen een paar weken de tekenlarven komen. Dezen zijn slechts een millimeter groot, maar zien er al als volwassen teken uit. Het enige verschil is dat ze als larve slechts 6 poten en later 8 poten bezitten.

Deze larven hebben bloed nodig voor hun volgende ontwikkelingsstadium en zuigen dat normaal gesproken uit kleine zoogdieren (muizen, hamsters, ratten) Dat duurt een paar dagen en de larven zuigen daarbij een veelvoud van hun lichaamsgewicht op. Dan laten ze zich op de grond vallen en ontwikkelen zich tot nimf, die eruitziet als een miniteek.

De nimf gaat op bloedjacht op grotere zoogdieren (haas, ree, hond, kat, vos, enz.) Laat zich weer vallen en wordt dan volwassen, die dan weer bloed nodig heeft voor de voortplanting.

En hoe zit het met het basische bloed en de daaraan verbonden bescherming?

Kort maar krachtig, dat is bullshit!

Teken merken dat helemaal niet!

Ze kunnen warmte, CO2 en zweet waarnemen en verder niets. Etherische olie (giftig voor honden), barnsteenhalsbanden of microtubes houden teken niet tegen.

Dat is wetenschappelijk bewezen, ook als ik het luide MAAR al kan horen!

Bullshit blijft bullshit, ook met een MAAR!

Hoe kun je het voorkomen?

De belangrijkste maatregel om teken te vermijden is een goede bescherming tegen teken. Daarvoor zijn er meerdere mogelijkheden, die voor- en nadelen hebben (Spot-on, halsband of tabletten). Laat je daarover alsjeblieft adviseren door een dierenarts.

Lesen Sie auch >   Drosten hat Erkenntnisse veröffentlicht: Eine Richtigstellung

Het verzamelen van de teken is ook een mogelijkheid. Pluisrollen met klevend papier werken perfect bij het uit de vacht halen van kruipende monsters.

Auteur: Anke, mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)