“Ze stopt haar vinger in haar DRANKJE in de club. Als het van kleur verandert belt ze meteen de politie!”.

Met deze titel gaat er weer een status op Facebook rond, die voor verwondering zorgt!

image

Wat is hier aan de hand?

De in het artikel beschreven dame heeft een indicatorlak op haar nagels, die op drugs reageert en van kleur verandert.

Deze story wordt steeds weer in omloop gebracht, maar wat steekt er achter deze als “amazing” aangeprezen lak?

Volg je de link, dan wordt je naar een al 2 – 3 jaar bekend verhaal op internet gestuurd. Hier vertelt men, dat er een nagellak uitgevonden zou zijn, die van kleur verandert, als je met de lak op de vingernagel het drankje omroert. Daardoor zou je toegevoegde drugs, zogenaamde rape-date-drugs herkennen.

Het verhaal is gebaseerd op een idee van vier mannelijke studenten uit North Carolina.

Sinds het bekend maken van deze ideeën verzamelen de studenten donaties en rekruteren investeerders. De nagellak zou sporen van GBH, Rohypnol en Xanax aantonen. Hoe dit (chemisch) werkt, welke kleur het krijgt en in welke productontwikkelingsfase de nagellak zich bevindt, is niet duidelijk. De laatste actualisering van de toenmalige steeds actueel gehouden Facebooksite, is van 15 oktober 2015. Er werd een newsletter gemaakt, die sinds enige tijd niet meer geactualiseerd wordt.

Slechts een enkele melding over nieuwe sponsoren en adviseurs volgden daarna verdeeld over het internet, alleen over details van het concrete product zwijgt het start-up bedrijf, dat momenteel lijkt op een bedrijf voor zelfpromotie en reclame voor zichzelf.

Lesen Sie auch >   Terror-Warnung der Hamas entpuppt sich als Fälschung

Alleen het donatieformulier lijkt recent. De link „may be used by Undercover Colors in its discretion“ (mag door Undercover Colors (naam van de start-up) naar eigen goeddunken gebruikt worden) zou bijna overlezen kunnen worden. Wat blijft, is een vieze nasmaak, want het idee is fantastisch, het omzetten omstreden. Het project zou een uitdaging zijn, maar schijnbaar had Undercover Colors, toen het verhaal voor de eerste keer op de sociale netwerken gepresenteerd werd, niet een enkele gekwalificeerde en gespecialiseerde chemicus aan de hand. Die zochten ze pas later, viral via Facebook. Of hij zich tot nu toe al gemeld heeft, blijft open.

Conclusie:

De nagellak, die tegen verkrachtingen zou moeten beschermen, is nog niet te koop. Het is onduidelijk, of en in hoe verre de productontwikkeling vorderingen gemaakt heeft, omdat het start up bedrijf daarover geen nadere informatie geeft. Het verhaal zelf kan dus zo niet plaatsgevonden hebben, omdat een drugsherkennende nagellak in deze vorm nog niet op de markt te verkrijgen is. Wie geïnteresseerd is, kan via de Internet– of Facebooksite op de hoogte blijven, want schijnbaar zou de nagellak nog dit jaar (2017) op de markt komen.

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)