Spion in de kinderkamer!

Je vergist je door hun onschuldige uiterlijk: Sommige stukken smart speelgoed, die de Stiftung Warentest (Duitse consumentenbond) onderzocht heeft, ontpoppen zich als spion in de kinderkamer!
Jij 2 daarvan is het voor vreemden zelfs zonder technische kennis mogelijk, ze te besturen vanuit de buurwoning en via het speelgoed met kinderen te communiceren.

Onveilige draadloze verbinden zijn de schuld

Drie van de zeven geteste stukken speelgoed, wordt als zeer kritisch geclassificeerd door de Stiftung Warentest, de andere vier als kritisch.

“Een paar van de speelgoedjes zijn heel gevaarlijk, omdat ze een onbeveiligde draadloze verbinding hebben. Dat betekent, dat iedere smartphonebezitter zich met hen kan verbinden, om het kind af te luisteren, het uit te horen of het te bedreigen,”

zegt tekstredacteur Martin Gobbin.
Zo hebben hij en zijn collega’s 3 stukken speelgoed eruit gehaald, die geen wachtwoord of een pincode vragen voor een bluetoothverbinding. Twee ervan zijn zelfs geschikt voor spionagedoeleinden, vanuit de woning van de buren.
Een robot staat vreemde mensen toe, het kind vragen te stellen of aanwijzingen te geven – daarbij kan die persoon de antwoorden van de kinderen afluisteren.
Een teddybeer kan spraakberichten van de ouders, maar ook van vreemden ontvangen.
Een robothond laat zich ook door onbevoegden op afstand besturen. Bij dit speelgoed is het erg kritisch, bij de andere vier – twee knuffeldieren, een plastic dino en een Barbie – is het ook kritisch.
Deze vier hebben weliswaar geen onveilige verbindingen, maar er waren wel problemen met het gedrag van de gegevensoverdracht:
Sommige apps, waarmee het speelgoed bestuurd werd, leggen de toestel ID van de smartphone vast, versturen gebruikersgegevens aan derden of zetten trackers in, die mogelijkerwijze het surfgedrag van de ouders in kaart kunnen brengen. Het speelgoed neemt, via de geïntegreerde microfoons de gesprekken met de kinderen waar en stuurt ze vaak via internet aan de servers van de aanbieders.
De “Hello Barbie” maakt het de ouders zelfs mogelijk, al deze geluidsopnames te horen – zo kunnen mama en papa hun eigen kind afluisteren.
De pedagogische waarde van het speelgoed, is in deze testen niet beoordeeld.
Maar ze komen tot de slotsom, dat een “domme” Teddybeer, die geen verbinding met het internet maakt, in de toekomst nog steeds de slimmere keuze zal zijn.

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)