Feitencheck: Maak kans op een iPhone.

Autor: Janine Moorees

Er duiken regelmatig fake pagina’s van bekende merken op. Je kunt er van alles winnen, van auto’s tot iPhones. Het enige dat je hoeft te doen, is liken, delen en een reactie achterlaten.

Onze aandacht werd gevestigd op een pagina van de  MediaMarkt. De pagina heet “Media Markt Netherland”.

Het gaat om deze site (de pagina is ondertussen verwijderd):

MIMIKAMA

Like en deel-actie”

We komen inderdaad een “like en deel-actie” tegen.

MIMIKAMA

Er staat:

Stuur ons een prive bericht met je kleur! (Goud/Zwart/Wit)

De 14 winnaars wordt op 4 oktober bekendgemaakt.

Maak kans op een iPhone. De 14 winnaars wordt op 4 oktober bekend gemaakt. Wat moet je doen?? Like en deel dit bericht!

Op de afbeelding kun je zien dat er 811 reacties op dit bericht zijn gegeven en dat het maar liefst 4.600 keer gedeeld is. Dit was de stand van gisteren, 2 oktober 2018.

Feitencheck

We hebben de site eens goed bekeken. Om meer te weten te komen, klikken we op “About”, oftwel de informatie. Op de eerste afbeelding in dit artikel kun je o.a. zien dat de site al sinds 2014 bestaat. Onderaan, onder “about” staat: “Welcome to the official page of Walt Disney World”. We kijken nog even verder op de pagina.

We bekijken de “info and ads:

MIMIKAMA

Er staat rechts op de pagina:

Page created on November 4, 2016

Previous named: Walt Disney World Park

We klikken op de “Page History” en zien het volgende:

MIMIKAMA

Deze pagina heette dus eerst “Walt Disney World Park”. Op 7 augustus 2017 is de naam veranderd naar “Media Markt Netherland”.

Op zulke pagina’s worden steeds weer nepwinacties gepubliceerd en duizenden mensen worden bij de neus genomen. Daarbij worden willekeurige winacties met grote prijzen gecreëerd, die de hebzucht van de mensen prikkelt. Smartphones, tv’s of tablets zijn veel gebruikte producten. Onder de zogenaamde deelnameregels staat dan een foto waarop je de genoemde producten, in dit geval iPhones, kunt zien.

De organisator van deze “like en deel-actie” heet “Media Markt Netherland” en gebruikt voor de profielfoto het logo van de MediaMarkt. Dit is echter een vervalsing, deze pagina heeft niets met de MediaMarkt te maken. De echte Mediamarktpagina op Facebook is geverifieerd. Ter vergelijking: MediaMarkt Nederland

Organisatorcheck

Nep winacties kun je vrij gemakkelijk herkennen: Een blik op de organisator is al genoeg. De volgende punten zijn bij makers van serieuze winacties aanwezig:

  • Eigenaar van de site/ aanspreekpersoon
  • Impressum
  • Contactmogelijkheid
  • Deelnamevoorwaarden

Bij de vervalste “Media Markt Netherland” pagina zijn deze punten niet aanwezig. In dit geval is het nog duidelijker, omdat de echte Mediamarktpagina op Facebook geverifieerd is. Facebook verifieert pagina’s en profielen, om de mensen te laten weten dat ze authentiek zijn:

  • Als een pagina of een profiel een blauw vinkje heeft, betekent dat dat Facebook bevestigd heeft dat het om een echte pagina of om het echte profiel van een bekende persoon, een mediabedrijf of merk gaat. Maar let op, niet alle bekende mensen, beroemdheden en merken hebben een blauw vinkje op Facebook.
  • Ook als er een grijs symbool te zien is, betekent dat, dat Facebook bevestigd heeft dat het om de echte pagina of om het echte profiel van dit bedrijf of deze organisatie gaat.

Wat er nog kan gebeuren

Waarom bestaat deze winactie? Dat is een vraag die we slecht speculatief kunnen beantwoorden, omdat er verschillende mogelijkheden zijn. Van vrij onschuldige verkoop van pagina’s tot gemene abonnementsvallen, en alles ertussenin.

We hebben tot nu toe heel veel nep winacties kunnen zien, dat dit soort acties meestal redelijk hetzelfde verlopen. In de eerste fase schitteren ze met simpele deelname. Je hoeft een hoogwaardige, potentiële prijs alleen maar te delen en te liken. Dat kan iedereen, dat is niet moeilijk. Daarmee worden mensen gelokt.

Mogelijkheid “pagina verkopen”

Met behulp van deze lokacties laat men de site “groeien”. De paginabeheerder werk eraan om het aantal volgers flink te laten stijgen. Op een bepaald punt wordt de pagina dan ter verkoop aangeboden. Op een gegeven moment vragen de volgers zich af waarom ze bepaalde inhoud na de verkoop te zien krijgen en waarom ze de pagina geliked hadden.

Mogelijkheid “Affiliate”

Vanaf een bepaald deelnemersaantal wordt de beschrijving van de winactie veranderd. De deelnamevoorwaarden krijgen een toevoeging en meestal wordt er een link toegevoegd, die je dan moet bezoeken. Daar wacht dan een aantal partnerprogramma’s, waarvoor de “organisator” provisie krijgt. In het onschuldige geval zijn het partnerprogramma’s die de deelnemer een boel reclame sturen, in het extreme geval zit er een voor de bezoeker verstopte WAP-Billing abonnementsval achter de link (waarover de organisator natuurlijk eveneens provisie ontvangt).

Het maakt niet uit wat er dan nog gebeurt: De aangeprezen prijzen bestaan niet! Onthoud daarom: Er is niemand die deze Audi, 100.000 iPhones of 50.000 PS4’s verloot. Nee, ze bestaan niet eens, deze ridderlijke weldoeners van het net. Het zijn eerder charlatans, die hun gebruikers ertoe verleiden om als braaf clickvee uit hun had te eten!

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstützen 🤍

FAKE NEWS BEKÄMPFEN

Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

Mit Deiner Unterstützung via PayPal, Banküberweisung, Steady oder Patreon ermöglichst Du es uns, Falschmeldungen zu entlarven und klare Fakten zu präsentieren. Jeder Beitrag, groß oder klein, macht einen Unterschied. Vielen Dank für Deine Hilfe! ❤️

Mimikama-Webshop

Unser Ziel bei Mimikama ist einfach: Wir kämpfen mit Humor und Scharfsinn gegen Desinformation und Verschwörungstheorien.

Abonniere unseren WhatsApp-Kanal per Link- oder QR-Scan! Aktiviere die kleine 🔔 und erhalte eine aktuelle News-Übersicht sowie spannende Faktenchecks.

Link: Mimikamas WhatsApp-Kanal

Mimikama WhatsApp-Kanal

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Kämpfe mit uns für ein echtes, faktenbasiertes Internet! Besorgt über Falschmeldungen? Unterstütze Mimikama und hilf uns, Qualität und Vertrauen im digitalen Raum zu fördern. Dein Beitrag, egal in welcher Höhe, hilft uns, weiterhin für eine wahrheitsgetreue Online-Welt zu arbeiten. Unterstütze jetzt und mach einen echten Unterschied! Werde auch Du ein jetzt ein Botschafter von Mimikama

Mehr von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.