Het zou over enkele jaren spannend kunnen worden: Ieder mens heeft het auteurs- en eigendomsrecht over zijn eigen foto. Strikt genomen betekent het, dat niemand een foto van een persoon mag openbaren, zonder toestemming van die ander. Als een vriend een beschamende partyfoto van je plaatst zou je hem eventueel kunnen aanklagen, om de foto te verwijderen.

Maar, hoe zit het dan met die schattige baby- en kinderfoto’s, die ouders soms massaal posten? Moeten zij rekening houden met toekomstige aanklachten van hun kinderen?

clip_image002
Bron foto: Facebook, openbaar bericht.

Hoge geld straffen mogelijk

Frankrijk heeft zeer strenge wetten ter bescherming van de privacy. Daar wordt men gewaarschuwd, dat het plaatsen van kinderfoto’s op Facebook bestraft kan worden met een boete tot 45.000 euro en een jaar gevangenisstraf. Tegenwoordig discussieert men ook in andere landen over het mogelijk maken van zulke hoge straffen. Dit ter bescherming van de kinderen, die op een gegeven moment ouder worden en niet door medescholieren uitgelachen kunnen worden, omdat de ouders jaren geleden een foto plaatsten waar ze als peuter op het potje zitten, benadrukt de auteur en kinderpsycholoog Catherine Steiner-Adair.

Het kind als Multimedia-project

In 2015 stelde het internet bedrijf Nominet een onderzoek in over kinderfoto’s op Facebook. Ouders  in Engeland plaatsen jaarlijks rond de 200 foto’s van hun kinderen. Tot hun 5e levensjaar circuleren dan al gemiddeld 1000 foto’s over het internet. Had men vroeger een familie fotoalbum, dat slechts door een enkele goede vriend werd ingezien, tegenwoordig deelt men wereldwijd foto’s, die misschien wel ooit beschamend kunnen zijn voor een kind.

Hoe zal de toekomst er uit zien?

Sociale netwerken zijn relatief jong, daarom is het nog moeilijk om nu al te stellen hoe de huidige kinderen over een aantal jaren zullen reageren op de foto’s. Wordt het voor hun net zo normaal als bijvoorbeeld een smartphone (ondenkbaar 20 jaar geleden), dat iedereen, ook de leuke jongen/ het leuke meisje uit de parallelklas hun gênante babyfoto’s kan zien? Of komt het tot een grote ruzie tussen ouders en hun kinderen?

Professor Nicola Whitton van de Manchester Metropolitan University behoort tot de mensen die het ergste vrezen:

„Ik denk, dat binnen enkele jaren onze kinderen tegen deze openheid in opstand komen, als het duidelijk is dat hun hele leven, vanaf de geboorte, openbaar op Sociale netwerken te zien is.

Zelfs nu is er al een studie door de University of Michigan uitgevoerd. Kinderen in de leeftijd van 10 – 17 jaar zijn bezorgd over wat hun ouders aan kinderfoto’s plaatsen, terwijl ouders dit als hun “Recht” zien.

Kinderen zijn mensen

„Ouders moeten duidelijk voor ogen hebben wat het juiste voor hun kind is“, volgens Whitton. „Kinderen zijn personen, zijn menselijke wezens. En zij zullen over 15 jaar misschien niet erg dankbaar zijn over het feit dat hun babyfoto’s openbaar op internet staan. Het is misschien moeilijk, maar plaats geen foto’s totdat je met je kind kan praten en het oud genoeg is om te begrijpen wat je wilt doen“.

Dat betekent natuurlijk niet, dat ouders bij iedere foto, met het kind in discussie moeten, licht  professor Sonja Livingston van de London School of Economics toe, een kind zou echter uit principe moeten weten en begrijpen waarom de ouders foto’s van hun plaatsen.

Eerst Denken Dan Klikken

Ouders zouden nog veel meer moeten nadenken over met wie ze wat op Facebook delen. Er is een groot onderscheid of je een babyfoto met 50 vrienden of met 500 onbekenden deelt. Volgens het onderzoek van Nominet hebben 17% van alle ouders in Engeland nog nooit hun beveiligingsinstellingen op Facebook gecontroleerd. „Men moet voor ogen houden, dat de digitale wereld voortdurend veranderd, dat foto’s op het web soms na jaren ineens opduiken, dat het niet te voorzien is waar de foto’s zichtbaar worden en waarvoor ze gebruikt kunnen worden“, aldus Livingston.

Leg je smartphone eens vaker weg

Lieve ouders,
Er is nog een andere reden om niet zoveel foto’s te posten. Het is alarmerend dat er, onder ouders, soms een vorm van sport ontwikkeld gericht op het fotograferen van hun kinderen. In extreme gevallen kan het zo ver gaan dat kinderen zich onder druk voelen staan, als ze weer op de foto moeten voor Mamma’s Snapchat, terwijl ze net zo lekker in het zand spelen of zitten te knutselen.

Kinderen zijn niet dom en hebben snel in de gaten of de ouders meer interesse hebben voor de foto dan voor het kind. Als kinderen een voetbalwedstrijd spelen, dan zie je geen toeschouwers meer. Wel een zee van smartphones, daarachter de ouders die naar het scherm turen, in plaats van te kijken naar hun kind.

Jullie kinderen willen niet je smartphone zien. Ze willen je zien lachen als je naar ze kijkt. Dat is belangrijker dan iedere foto op Facebook.

via The Guardian

Artikelfoto: CREATISTA/ Shutterstock.com

Vertaling: Suzanne, Mimikama.nl

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)