Het is zogenaamd mogelijk om per direct een lijst van profielbezoekers te zien. De reden zouden diverse nieuwe veranderingen bij Facebook zijn!

Wie de volgende status bij zijn vrienden ziet, moet die meteen waarschuwen. De betreffende gebruiker weet waarschijnlijk helemaal niet, dat hij deze status gepubliceerd heeft. De reden daarvoor is, dat hij slachtoffer van een val geworden is en een toepassing bevestigd heeft, die voor hem nu deze status publiceert. Daar kan toch iets niet in orde zijn, want het is nog steeds zo, dat het niet mogelijk is, om te laten zien wie jouw profiel heeft bezocht op Facebook. Het is zo gemakkelijk en al helemaal met deze zin gezegd. Dan nog genieten vermeende profielviewers en hun aankondigingen grote populariteit. Vooral wanneer ze half “fakenews” zijn, zoals de volgende status op Facebook.

Belangrijk: Al deze screenshots zijn in het Duits aangezien wij nog geen Nederlandse screenshots hebben kunnen maken. We weten dat dit in Nederland ook rond gaat en hebben daarom besloten dit artikel te vertalen.

De titel: “BEKIJK; WIE JOUW FACEBOOKPROFIEL BEKIJKT!”

clip_image002

De status informeert over een zogenaamde verandering bij Facebook, die de evaluatie van profielbezoekers toe zou laten. Dat is simpelweg niet waar en je reinste verzinsel. Uiteindelijk gaat het bij deze melding om een flink spampakket.

Val 1: Viraliteit

De zogenaamde profielviewer vraagt, nee dwingt je ertoe, de status op Facebook te delen. Daarmee wint deze melding natuurlijk aan viraliteit en wordt iedereen die het deelt weer dragend medium voor de vermeende profielviewer.

clip_image004

Val 2: Een toepassing

Nu wordt het echt gemeen, omdat je simpelweg bedrogen wordt! Op het beeldscherm bevindt zich het Facebooklogo samen met een verificatiehaakje, daaronder lees je de vraag, dat je op je toetsenbord op “enter” moet drukken. Ten eerste: het logo wordt hier ongeoorloofd ingezet. We bevinden ons absoluut niet op Facebook of op een andere door Facebook gebruikte plek.

Als tweede moet het bevestigen met de entertoets een speciale, maar gemeen verstopt doel vervullen. Heel klein, rechts onder aan de beeldschermrand, dus nauwelijks te zien, is een browserscherm geopend. Het gaat hier om het actieve browserscherm, dat op elk gebruik van de toetsen reageert.

clip_image006

Wij hebben, om het te laten zien, dit nauwelijks zichtbare, maar actieve scherm gemaximaliseerd om te laten zien, hoe je ongewild met het drukken op een toets iets bevestigt. Wie nu gewoon blind op “enter” drukt, omdat het zo op het beeldscherm staat, bevestigt in werkelijkheid het posten via jouw Facebookaccount door een Facebooktoepassing met de naam “Everypost”,

Nou, super, je hebt nu een ongewenste toepassing te pakken, die je ook nog eens een vrijbrief voor jouw eigen Facebookaccount geeft.

clip_image008

Je wordt hier uiteindelijk mee bedrogen!

Maar het wordt nog beter, want de instructies op het beeldscherm laten zien, in dikke rode letters, dat je “opnieuw” op enter moet drukken. Nu wordt het fataal, want nu moet je de zojuist bevestigde toepassing de complete vrijgave geven. Deze toepassing zou daarmee dus volledige toegang tot het betreffende “openbare Facebookprofiel” alsook de vriendenlijst en de foto’s van de gebruiker hebben.

clip_image010

Deze toepassing is ook voor o.a. statusupdates verantwoordelijk en verspreidt de status dan in groepen, op sites en natuurlijk steeds weer op je eigen profiel.

Wat zit hierachter?

Zoals al genoemd: Zulke apps gaan al sinds jaren rond op Facebook. Uit pure nieuwsgierigheid klikken gebruikers zulke apps ook steeds weer aan. Maar we moeten veel gebruikers vanaf hier helaas teleurstellen, want er bestaat geen app, die zoiets kan uitlezen. Alles wat beweerd wordt, is bij deze apps uit de duim gezogen.

TOEGANG tot het OPENBARE PROFIEL!

Zulke apps kunnen alleen functioneren, als de gebruiker het recht geeft aan deze apps om toegang tot het “OPENBARE PROFIEL” te krijgen. Dat is noodzakelijk, zodat deze apps überhaupt kunnen functioneren en de gebruikers, zoals in dit geval, zijn PROFIELFOTO als previewfoto krijgt.

Deze app is dus zo ongeveer de huisdeur naar elk gebruikersprofiel.

De gebruiker zelf “opent” deze deur door op “nu spelen” te klikken. Op dat moment heeft de beheerder van de app alle informatie ter beschikking, die de gebruiker “openbaar” op zijn profiel heeft gezet. De beheerder is nu ook in het bezit van het e-mailadres, net zoals hij informatie van de statussen krijgt en foto’s van de vriendenlijst toegespeeld worden.

Deze apps, deze spelletjes, deze tests hebben telkens weer toegang tot de gegevens van betreffende Facebookgebruiker!

In het geval van de “eerste foto”, krijgt de app toegang tot:

  • openbaar profiel,
  • vriendenlijsten,
  • e-mailadres,
  • berichten op de tijdlijn en foto’s

Ja, het kan zo zijn, dat bepaalde tests en analysespellen diverse gegevens van de gebruiker nodig hebben, zodat de gebruiker ook een resultaat te zien krijgt, MAAR moet je waarachtig zo VRIJGEVIG met GEGEVENS omgaan?

Met maar een klik heeft de gebruiker ettelijke GEGEVENS aan de BEHEERDER doorgegeven.

NOU EN?

Natuurlijk kun je nu zeggen “NOU EN?”, dan verwijder ik de APP uit mijn Facebook-instellingen

clip_image012

Maar LET OP!

Hier wordt de APP (de toepassing) alleen van het Facebookaccount verwijderd, maar de GEGEVENS zelf NIET. Die heeft de beheerder van de APP nog altijd. Dat kun je zelfs in het volgende aanwijzingsscherm nalezen, dat de gebruiker getoond wordt. Vandaar klik je bij de verwijdering eerst op (1) en daarna op (2)

clip_image014

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)