Waar doe je je boodschappen? Welke vrienden zijn er bij je in de buurt? Welke plaatsen heb je bezocht? Facebook weet het! Hoe je dat voorkomt, staat hier:

Zoals onze coöperatiepartner checked4you bericht, kun je met de Facebook-app bij elk bericht aangeven, waar je je bevindt. Het kan leuk zijn om die informatie te geven. Omdat mogelijk te maken, moet de app toegang hebben tot de locatiebepaling van jouw smartphone.

Als je dat toestaat, komt Facebook nog een hele boel andere dingen over je te weten en kan die informatie gebruiken. Twee voorbeelden:

Waar doe je je boodschappen?

Dat Facebook weet op welke internetsites je jezelf begeeft en shopt, zal geen geheim meer zijn. Maar de app kan ook vaststellen in welke winkel je “offline” je boodschappen doet.

Bedrijven die op Facebook adverteren, kunnen daarin de locatie van hun winkel aangeven en aan de hand van de locatiebepaling van jouw smartphone bepalen, hoeveel klanten na het zien van de advertentie naar hun winkel zijn gekomen. De koppeling van jouw locatie en reclame kan ook via de wifi. Meer daarover lees je hier

Wie van jouw vrienden is in de buurt?

Met “vrienden in de buurt” kan de Facebook-app laten zien wie van jouw vrienden niet ver weg zijn. Maar die functie moet je eerst in de app-instellingen aanzetten. Heb je dat gedaan, dan kan je “vrienden in de buurt” ook altijd weer uitzetten.

Maar let op: Heb je die functie eenmaal gebruikt, dan bewaart Facebook jouw locatie permanent, ook als de app uit is, zegt Facebook in een verklaring over locatieverkoop. De plaatsen waar je bent geweest worden weliswaar niet meer aan je vrienden doorgegeven, maar in je activiteitenprotocol vastgelegd. En Facebook kan die analyseren. Snapchat heeft ook zo’n functie.

Toegang op je locatie blokkeren, locatiegeschiedenis uitzetten

In de instellingen van je smartphone kun je de Facebook-app toegang tot je locatie en locatiediensten verbieden (meestal onder het menuonderdeel “privacy”). Dat werkt bij iOs, Windows en Android vanaf versie 6 (Marshmallow).

Bij oudere Android-versies kun je ter bescherming helaas alleen de locatiedienst uitzetten. Dat zorgt natuurlijk voor problemen bij andere Apps, zoals weer-, navigatie- of veiligeheids-apps die je de mogelijkheid bieden om je smartphone bij verlies te localiseren.

Onze tip: Zie van de Facebook-app af en gebruik het sociale netwerk via een browers-app (m.facebook.com).

Ook Facebook zelf bied je in een paar versies nog de mogelijkheid om de herkenning van locaties te blokkeren. Daarvoor open je de instellingen van de app (3 horizontale streepjes, rechtsboven bij Android) en scrollt naar instellingen. Nadat je de instellingen hebt geopend, klik je op locatie (in oudere versies kan het veiligheid en locatie heten) en zet de locatiegeschiedenis uit. Dat houdt alleen in, dat sociale netwerk niet permanent jouw locatie bepaalt en in je activiteitenprotocol vastlegt.

De app legt je locatie verder wel vast voor andere doelen, bijvoorbeeld “zodat je locaties in de buurt kunt vinden”. Als je je dus op de goede manier wilt beschermen, is die instelling relatief zinloos.

Bij iOS en Android vanaf versie 6 (Marshmallow) moet je de toegang tot de locatie via het besturingssysteem uitzetten. Bij Android ga je daarvoor naar de instellingen en klik je op apps en kies je de Facebook-app. Dan open je de toestemmingen en zet je locatie uit. Bij iOs is de klikweg als volgt: Instellingen, privacy, locatiediensten en dan kun je onderin de lijst op Facebook klikken en de instelling vastleggen.

Voor het geval je tot dan de locatiebepaling aan had en wilt weten waarheen Facebook je begeleid heeft, kijk dan naar je locatiegeschiedenis op de Facebookpagina.

[vc_message message_box_color=“green“ icon_fontawesome=“fa fa-check“]Verwarring door “personen die je misschien kent”

Een bericht van het online magazine Fusion in juni 2016 had het vermoeden dat Facebook de locatiebepaling ook gebruikte voor “personen die je misschien kent”, om nieuwe vrienden aan te dragen.

De schrijfster van het artikel bericht over een man die in een zelfhulpgroep was en de dag erna ineens andere deelnemers van de groep als vriend voorgesteld kregen. Normaal gesproken is men in zulke groepen toch anoniem. Maar omdat Facebook echte namen van zijn gebruikers verlangt, was de anonimiteit niet aanwezig.

Sommige criteria, waarbij je vreemden als nieuwe vrienden voorgesteld worden, staan in de help sectie van Facebook : Gemeenschappelijke vrienden, overeenkomende opleidings- of beroepsinformatie, gemeenzaam gebruikte netwerken, geïmporteerde contacten en veel andere factoren.

De locatie is daar geen factor, legt een woordvoerster van Facebook aan checked4you uit: “Wij gebruiken geen locatiegegevens, zoals de locatie van de smartphone of locatiegegevens die gebruikers aan hun profiel toevoegen om personen die je misschien kent “voor te stellen”.

Het maakt niet uit of je deze uitleg nu gelooft of niet: Alleen al de mogelijkheid om de locatie voor zulke doelen te gebruiken, zou genoeg moeten zijn om de locatiebepaling in de app te verbieden.[/mk_info]

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)