Niet elk profiel op Facebook is echt! In tegendeel: vele miljoenen profielen op de sociale netwerken zijn zogenaamde social bots, die manipulatief werken. Helaas zijn ze vaak niet als bots te herkennen.

AANWIJZING! Over dit onderwerp is er een uitgebreide en diepgaande analyse. Die kan je HIER lezen.

De watchpagina “We’re watching you” heeft meer dan 21 groepen op Facebook gevonden, die opvallende overeenkomsten in de administrator posities aantonen [3], maar ook een identiek gedrag bij het posten van Facebookberichten laten zien [4]. Hierbij wordt een opvallend patroon duidelijk: de profielfoto’s laten goed uitziende, zelfbewuste en ook krachtige vrouwen zien. Bekijk je de namen van de administrators van de gepubliceerde lijst van “We’re watching you” [3], dan zie je verschillende, steeds weer terugkerende profielen, die van vrouwelijke en zelfbewuste foto’s zijn voorzien.

Facebook

Mit dem Laden des Beitrags akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Facebook.
Mehr erfahren

Beitrag laden

Verraderlijk: deze foto’s van de botprofielen bevinden zich in de Google zoekresultaten ook op andere plaatsen op het net. De reden: dit profiel kan helemaal geen gezicht hebben, want social bots zijn geen mensen maar programma’s, die als een account, ja als een mens in de sociale netwerken ageren. Je denkt dat je met een mens communiceert bij de reacties of dat je met een mens bevriend bent, maar dat is hier niet van toepassing.

Bots of nepprofielen?

Bots worden ook steeds vaker politiek ingezet, waar tegelijkertijd bots ook vaak uit economische redenen op datingplatformen of in de recentiegedeeltes worden ingezet. Pikant is: de door de Watchpagina “We’re watching you” ontmaskerde profielen zijn erg politiek en beheren meer dan 20 Facebookgroepen met meerdere duizenden leden. Daarbij hebben deze profielen zelf ook meerdere duizenden vrienden.

Het gevaar

Recent hebben we nog gewaarschuwd: Bots vervormen door hun massale optreden de werkelijkheid! Het gedrag van bots kan er niet alleen toe leiden dat mensen gemanipuleerd worden, maar ook dat de gezamenlijke communicatie op de netwerken verstoord wordt. Zodat veel menen zich terugtrekken uit de discussie, niet meer deelnemen en daardoor verstommen. Dit potentiële resultaat zou niet alleen antidemocratisch zijn, maar ook een vorm van “silencing” (geruststellen van “vijandelijke” posities)

Verdiepend verder lezen in ons artikel “Social Bots und Scripte doch im Einsatz?” HIER.

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)