De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump staat er inmiddels om bekend dat hij geen blad voor de mond neemt. Ook niet op internet.

Dat werd de korte berichtendienst “Twitter” blijkbaar teveel: Zijn account zou wegens pesten verwijderd zijn! Echt waar?

clip_image002

Twitter Deletes Donald Trump’s Twitter Account: „We Will Not Tolerate Racism & Hate“ – CNN

Kijk je naar de kop van het artikel en het daaronder aangegeven adres, dan lijkt dit bericht daadwerkelijk van CNN afkomstig te zijn Een serieuze bron dus (ook wanneer Trump CNN in zijn speech van 11 januari 2017 voor “nepnieuws” uitmaakt.

Werpen we nog maar een blik op het artikel:

clip_image004
Bron: cnn.com.de

Serieus werkende URL …. maar ook serieuze inhoud?

Als je een blik op de url werpt, valt je amper wat ongewoons op. Ook de site zelf lijkt origineel met het logo van CNN. Het artikel zelf is ook zeer uitgebreid en van diverse links voorzien. Zelfs een zogenaamd Twitter-vervangaccount van Donald Trump (@WHDonaldTrump) bestaat al, waarop Trump na zijn blokkering verder tekeer zou gaan. Alles lijkt dus echt.

Is dat echt van CNN?

Dat moet gemakkelijk te controleren zijn, als we een blik werpen op de disclaimer van de site, die ons al een beetje verbaast:

clip_image006

We vinden daar de volgende luchthartige zinnen in het Engels:

Heb je een probleem met zelf-verkrachting? Wil je uit de duivel zijn speeltuin vandaan? Fappy, de anti-masturbatie-dolfijn kan helpen! Prijs Fappy!”

Fappy? Wat is hier aan de hand?

Voor een zogenaamde nieuwssite klinkt dat wel een beetje …. bizar. Dus kijken we maar even verder of deze site echt van CNN is.

Een blik in de Whois-databank openbaart ons het volgende:

clip_image008

Huh? Paul Horner? Is dat misschien de CEO van CNN of een belangrijk op een andere manier? Nu worden we nieuwsgierig!

Al snel kwamen we erachter dat Paul Horner in ieder geval de beheerder van een site met de naam „Super Official News“ is. En daar vinden we ook een artikel over “Fappy”:

clip_image010

Ook bij dit, door de collega’s van „Snopes“ als fake ontmaskerde verhaal, staat een zekere “Jimmy Rustling” als auteur.

Zoeken we nog een beetje verder. Wat heeft dat met de onheilspellende “self-rape” in de disclaimer te maken? Dit heeft betrekking op een artikel uit 2014 op de site „National Report“, die berichtte dat een moeder de politie riep nadat ze haar zoon betrapte bij het masturberen. En de politie hem wegens “zelf-verkrachting” arresteerde.

En wie is medewerker bij deze site? Juist, alweer Paul Horner (als enige medewerker, zonder foto en beschrijving):

clip_image012

Ook dit vreemde verhaal werd door Snopes ontmaskerd.

Wie is Paul Horner?

Nu willen we wel heel graag weten wie deze Paul Horner is en waarom hij overal ,waar eigenlijk vet “fake” of “satire” bij zou moeten staan, opduikt. En verrassing. Paul heeft een Facebooksite:

clip_image014

Ook hier kun je zien dat Fappy weer vermeld wordt, die bij het fake-nieuws in verband met Paul Horner zo langzamerhand en running gag wordt. Ook deelt hij via zijn site veel vermeend fake-nieuws, waar hij op de een of andere manier bij betrokken is, ook het bericht dat Trumps Twitteraccount verwijderd werd.

Leggen we maar even uit:

Paul Horner is een professionele hoaxer.

De „Washington Post“ publiceerde in oktober 2014 een lang en uitvoerig artikel over Horner, waarin ook zijn vele andere beroemde fakes en hoaxen worden beschreven. O.a. dat hij de beroemde graffiti kunstenaar “Banksy” zou zijn, dat Facebook maandelijks abonnementsgeld gaat vragen en dat Obama een moslim-museum wilde bouwen.

Horner zelf ziet zijn werk niet als leugens of hoaxen, maar als “deels activisme, deels fanfiction, deels subliminale, absurde comedy”.

Conclusie:

Nee. Donald Trumps account werd niet verwijderd. Het verhaal is van een site die heel erg voor op die van CNN lijkt, maar helemaal niets te maken heeft met de nieuwszender. Maker is Paul Horner, een absolute professional als het erom gaat praktisch geloofwaardige berichten te maken.

Soms moet je tamelijk diep woelen om de waarheid over artikelen op internet vinden. Niet elke site is er zo duidelijk over dat ze satirisch zijn, zoals bijvoorbeeld Nieuwspaal en de Speld. Daarom moet je ook navraag doen bij zulke vermeend serieuze artikelen. Om je niet om de tuin te laten leiden.

Auteur: Ralf, mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)