Het verhaal: een man uit Zimbabwe ging met ernstige pijnklachten in de borststreek naar het ziekenhuis. Daar werd hij onderzocht en op de röntgenfoto’s was zoiets ongelofelijks te zien: er zou zich een levende kakkerlak in zijn borstkas bevinden!

Vanaf hier is dit verhaal eigenlijk al ongeloofwaardig genoeg, maar het wordt nog beter! Bij een ander onderzoek, dat hij duur betaald heeft door zijn hele hebben en houwen te verkopen, kwam zogenaamd naar voren, dat hij helemaal geen kakkerlakken in zijn lichaam had, maar dat het röntgenapparaat in het eerste ziekenhuis kakkerlakken herbergde.

Er is zelfs een foto bij dit belachelijke verhaal:

clip_image002

En, wat is er aan de hand? Toegegeven, de kakkerlak in de borstkas is in dit verhaal al herzien. Maar de kakkerlak in het apparaat?

Allebei Fake!

Dit is een urban legend, die al in 2012 voor het eerst werd waargenomen. Toen werd een ziekenhuis in Ghana genoemd, maar er bestond nog geen foto van.

Facebook

Mit dem Laden des Beitrags akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Facebook.
Mehr erfahren

Beitrag laden

Vandaar nu de vraag, waar deze foto vandaan komt. Ook die vraag laat zich daadwerkelijk beantwoorden. Want deze opname is niet onbekend. Daar hoort echter geen kakkerlak bij, die werd achteraf “ingevoegd”. Bij de afgebeelde borstkas gaat het om een röntgenfoto van Marilyn Monroe (link telegraph.co.uk).

African joke

Niet alleen in Zimbabwe en Ghana worden in deze urban legend genoemd: er bestaat ook een versie waarin over Oeganda wordt geschreven. Met de hashtag #africanjoke legde de televisiezender WBS (Wavah Broadcasting Services) uit:

Facebook

Mit dem Laden des Beitrags akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Facebook.
Mehr erfahren

Beitrag laden

Link: hoax-slayer.net

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)