Gaat het hier om een aanval van een arend op een baby?

Er doet een video de ronde op de sociale netwerken. Daarin zie je een steenarend in een park, die een kind als “buit” probeert te op te pakken en mee te nemen. De arend, met ca. 2 meter spanwijdte, cirkelt boven het park, daarna schiet hij naar beneden en grijpt een kind. Hij vliegt met het kind weg, maar laat het een kleine meter boven de grond weer vallen. Je hoort de cameraman schreeuwen. Je ziet, hoe de man naar het huilende kind rent.clip_image002clip_image003Facebook: Screenshot / Openbare status

Zo ver, zo goed, maar is de video authentiek?

Kort gezegd – Nee, dat is hij niet.

De video is het werk van vier studenten, die hem met een 3D-animatietechniek gemaakt hebben. Het nationale centrum voor Animatie (NAD) in Montréal, dat opleidingen voor zulke trucagefilms aanbiedt, loste al op 19 december 2012 het raadsel op.

Oplettende kijkers hadden er al voor gewaarschuwd, de video niet voor echt te houden. De journalist Alexandre Hervaud twitterde: “Deze ongelofelijke video uit Quebec riekt naar nep”. Andere commentatoren wezen op de schaduw van de arend, die in de film veel te onverwacht opduikt. En er lag op dat tijdstip sneeuw in Montréal, dat was in de video niet te zien.

Hier de video:

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

(Let op: De video gaat al sinds 2012 rond op internet. Omdat we nieuwe aanvragen kregen, publiceren we dit artikel nog een keer)

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)