Momenteel bereiken ons steeds meer aanvragen over een nieuwe challenge, de zogenaamde “Hot Water Challenge”. Daarbij zou het erom gaan, zichzelf of andere mensen met kokend water te overgieten. Er zou al iemand bij overleden zijn.

Ik denk dat er verder niet gewezen hoeft te worden op de graad van waanzinnigheid van deze challenge. De ernstigste verbrandingen zijn voorgeprogrammeerd, als je kokend water over je heen kiept, of als je – zoals bij een andere variant – kokend water door een rietje drinkt.
Toch is dit geen Fake, maar een werkelijk bestaande vorm van de “challenges hypes”. Terwijl andere challenges, zoals de Ice Bucket Challenge nog een zinvolle achtergrond hadden, of over het algemeen onschuldig waren, bestaat hier echt het een gevaar voor lijf en leven. Zo bericht het TIME-magazine over tenminste 3 gevallen met ernstige verwondingen, in een geval zelfs met dodelijke afloop.
Het gaat hier dus om een reëel fenomeen met een reëel gevaar en echte slachtoffers.

De vraag is echter: Wie of wat veroorzaakt de hype?

Niet wie op het oorspronkelijke idee kwam, maar hoe het verspreid wordt. Tot nu toe is er een beheersbaar aantal gevallen bekend. Nu is het onderwerp in de headlines terechtgekomen en het zou fataal zijn, als het daardoor als een aanmoediging gezien zou worden.
We hebben dergelijke fenomenen vaker gezien. Zoals laatst nog de Blue Whale Challenge, die begon als internet griezelverhaal, als een hoax. En in de loop der tijd door de presentatie in de media een bestaand fenomeen werd. We hebben dit fenomeen behandeld in dit artikel.
Net als destijds de waarschuwing voor een Facebookgroep met de naam „Vater oder Mutter zu werden ist das größte Geschenk meines Lebens“, die zogenaamd door pedofielen beheerd werd. Totdat deze kettingbriefachtige waarschuwing rond ging, bestond zo’n groep waarschijnlijk helemaal niet. Geïnspireerd door de waarschuwing, schoten groepen met deze naam als paddenstoelen uit de grond.
Er bestaat dus het gevaar, dat de verspreiding gevoed wordt door de berichtgeving in de media. Daarom wil ik graag de volgende aanbevelingen doen:

Aan de media

Bericht alsjeblief zakelijk. Clickbait met prikkelende headlines is hier niet goed, het gaat hier om iets belangrijkers dan aantallen clicks of sitebezoeken. Het gaat erom, een impuls zoals bij de Blue Whale Challenge, te voorkomen.

Aan de ouders:

Zorg dat je op de hoogte bent en praat met je kinderen over zulke challenges. Vaak weten ouders niet, op welke sites hun kinderen surfen, of wat voor berichten ze via WhatsApp toegestuurd gekregen hebben. Openheid en eerlijkheid zijn hier belangrijk. Het heeft geen zin, met dwang te werken. Kinderen zouden vrijwillig open moeten zijn met dit soort dingen, ze moeten de controle niet als dwang ervaren.
Juist bij het veelvoud aan challenges die rondgaan, is het voor jongeren vaak moeilijk om gevaren goed in te schatten of die te herkennen. Uitleggen i.p.v. verbieden is belangrijk.

Auteur: Rüdiger, mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl

Bronnen:

http://time.com/4893131/hot-water-challenge/
https://derstandard.at/2000062754791/Die-Hot-Water-Challenge-wird-populaer-sie-kann-toedlich-sein
http://www.heute.at/digital/multimedia/story/8-Jaehrige-stirbt-nach-schockierender-Challenge-53728553
http://praxistipps.chip.de/hot-water-challenge-was-ist-das-einfach-erklaert_95105

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)