De last van de nieuwsgierigheid.

Veel mensen zullen nu denken: Wie daar intrapt, is zelf schuldig! Maar naar dat motto, kunnen we hier niet handelen. Want dan zou ons werk overbodig zijn. Daarbij spelen naast nieuwsgierigheid ook andere factoren een rol, waarom je zou toegeven aan de lokroep van een vermeende profielviewer.

“Bekijk, wie jouw profiel bezocht heeft” Deze zin heeft niet alleen maar iets met nieuwsgierigheid te maken, maar ook met het feit, dat men graag de controle over het eigen profiel wil houden. Het is een veiligheidsbehoefte, je wilt niet overgeleverd zijn aan vreemde “gluurders” of zelfs stalkers.

Het probleem: De vele profielviewers-aanbiedingen ontpoppen zich aan het eind altijd als val. We zijn in staat een patroon te herkennen, op basis waarvan een huidige variant verspreid wordt. Deze variant begint ermee, dat Facebookgebruikers (onvrijwillig) een link delen. Betreffende gebruiker weet in veel gevallen zelfs niet, dat hij deze status gepubliceerd heeft. Je leest bijvoorbeeld “BEKIJK; WIE JE FACEBOOKPROFIEL BEKIJKT!”

image

De link kan variëren, de beschrijving is altijd hetzelfde. Achter deze link zit een proces met meerdere stappen verstopt, die de gebruiker bewust misleidt met behulp van een app, die je ongemerkt activeert en toegang tot het eigen profiel geeft. Wat daar gebeurt, leggen we stap voor stap uit.

Stap 1: Viraliteit

De zogenaamde profielviewer wil zich bij de eerste stap verspreiden. Daarvoor wordt de gebruiker vaak gedwongen, een status op Facebook te delen. Daarmee wint dit bericht natuurlijk aan viraliteit en zo wordt iedereen die het deelt, weer een dragend medium voor de vermeende profielviewer.

MIMIKAMA

Stap 2: De val

Nu wordt het echt gemeen, omdat je simpelweg gekoppeld wordt. Je wordt naar sites geleid, die het vertrouwen van de bezoeker willen winnen. Ze vervalsen bijvoorbeeld de inlogpagina van Facebook of andere bekende mediasites. Maar hier wordt je door middel van een truc vaak bedrogen met een verstopte Facebooktoepassing!

Vaak wordt verlangd, dat je met de entertoets moet werken, die in een verstopt scherm een dialoogveld bevestigt. Kijk maar op de voorbeeldfoto: Heel klein, rechtsonder bij de beeldschermrand, dus nauwelijks te zien, is een browserscherm geopend. Het gaat hier nu om het actieve browserscherm, die op het gebruik van elke toets reageert.

MIMIKAMA


Om het te kunnen laten zien, hebben we dit nauwelijks zichtbare, maar toch actieve scherm gemaximaliseerd, om te laten zien wat je ongewild met een toetsaanslag bevestigt. Wie hier gewoon blink op “enter” drukt, omdat het op het beeldscherm staat, geeft in werkelijkheid toestemming aan een Facebooktoepassing met de naam “Everypost” om via zijn eigen Facebookaccount te posten.

Nou fijn, dan heb je een ongewenste toepassing opgelopen, die je ook nog een vrijbrief hebt gegeven voor je eigen Facebookaccount. Je wordt tijdens het hele proces misleid.

Wat zich hierachter?

Zoals al genoemd: Sinds jaren doen zulke apps de ronde op Facebook. Uit pure nieuwsgierigheid klikken gebruikers zulke apps telkens weer aan. We moeten hier vele gebruikers teleurstellen, want er bestaat geen app, die zoiets kan uitlezen. Alle informatie in deze apps is fictief. Dus, de profielviewer werkt niet.

TOEGANG tot het OPENBARE PROFIEL!

Dat werkt als volgt (slecht voor jou, goed voor de oplichters): Deze apps werken als de gebruiker hen het recht geeft op toegang tot het “OPENBARE PROFIEL”. Dat is noodzakelijk, zodat de gebruiker, zoals in dit geval, zijn PROFIELFOTO als preview krijgt.

De App zelf is quasi de huisdeur naar het betreffende gebruikersprofiel.

De gebruiker zelf “opent” deze deuren, door op “nu spelen” te klikken. Vanaf dat moment heeft de beheerder van de app al die informatie tot zijn beschikking, die de gebruiker op zijn profiel op “openbaar” heeft ingesteld. De beheerder is nu ook in het bezit van het e-mailadres, hij krijgt informatie over de openbare berichten en foto’s en over de vriendenlijst, als die openbaar staat.

Deze apps, deze spelletjes, deze testen hebben steeds toegang tot de gegevens van die Facebookgebruikers!

In het geval van de “eerste foto” krijgt de app toegang tot:

  • openbaar profiel,
  • vriendenlijst
  • e-mailadres
  • tijdlijnberichten en foto’s

Ja, het kan zijn, dat bepaalde testen en analysespellen diverse gegevens van de gebruiker nodig hebben, zodat de gebruiker bij de test een resultaat te zien krijgt. MAAR moet je echt zo VRIJGEVIG met GEGEVENS omgaan?

Met slecht een enkele klik heeft de gebruiker ettelijke GEGEVENS aan de BEHEERDER doorgegeven.

NOU EN?

Natuurlijk kun je nu zeggen “NOU EN?”, dan verwijder ik die APP toch weer uit mijn Facebookinstellingen

MIMIKAMA

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Unsere virtuelle Faktencheck-Bewertungsskala: Bei der Überprüfung von Fakten, in der Kategorie der „Faktenchecks„, nutzen wir eine klare Bewertungsskala, um die Zuverlässigkeit der Informationen zu klassifizieren. Hier eine kurze Erläuterung unserer Kategorien:

  • Rot (Falsch/Irreführend): Markiert Informationen, die definitiv falsch oder irreführend sind.
  • Gelb (Vorsicht/Unbewiesen/Fehlender Kontext/Satire): Für Inhalte, deren Wahrheitsgehalt unklar ist, die mehr Kontext benötigen oder satirisch sind.
  • Grün (Wahr): Zeigt an, dass Informationen sorgfältig geprüft und als wahr bestätigt wurden.

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Wenn dir unsere Arbeit gefällt und du findest, dass sie dir weiterhilft, ist es dir vielleicht 4,50 EUR im Monat wert, uns zu unterstützen? Mit einem kleinen Beitrag kannst du dazu beitragen, dass wir weiterhin Fehlinformationen entgegenwirken und die Öffentlichkeit aufklären.

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)