Zo kun je ze blokkeren!

Nee, deze profielen hebben er geen belang bij om met jou op Facebook verbonden te zijn. Ze hebben een heel ander doel. Met van het internet gestolen foto’s maken oplichters op Facebook ettelijke profielen aan en versturen steeds weer nieuwe vriendschapsverzoeken aan Facebookgebruikers.

Deze profielen zijn niet in jou geïnteresseerd, het gaat hier ook niet om echte namen, maar om Fake profielen. Het gaat hier uiteindelijk simpelweg alleen maar om geld.

image

Eenmaal aangenomen, spammen ze hun nieuwe vriend vol met dubieuze links naar websites, in de hoop, dat hij erop klikt.

Volg je de link, dan kom je op een betaald datingportaal terecht, dat om een aanmelding vraagt. Het vriendschapsverzoek zelf dient alleen maar als lokmiddel. Interessant is: Je wordt niet direct naar de datingsite geleid, maar de link van het Facebookprofiel gaat via een tussenliggende website, die je wederom naar de datingsite leidt en daarbij een provisiecode toevoegt. De eigenaren van het datingportaal kunnen dus zien, waar hun bezoekersstroom vandaan komt en wie ze daarvoor moeten bedanken.

image


Dat houdt in: Wie dit Face profiel maakt, krijgt een provisie voor elke aanmelding bij dit datingportaal.

Maar dat kun je heel gemakkelijk uitschakelen!

Zulke dubieuze vriendschapsverzoeken kun je een beetje indammen! Klik daarvoor simpelweg op jouw vriendschapsverzoeken (1) en op “instellingen” (2). Met grote waarschijnlijkheid hebben veel gebruikers het zo ingesteld, dat elke andere gebruiker hen een vriendschapsverzoek kan sturen. Dat gebeurt, als hier “iedereen” is uitgekozen. Stel het nu in op “vrienden van vrienden” (3) en je krijgt al geen vriendschapsverzoeken meer van deze Fake profielen.

image

Met deze methode krijg je alleen nog maar vriendschapsverzoeken van personen, die al met een van jouw contacten bevriend is. Maar ook hier geldt: Controleer, wie verstopt zicht achter een vriendschapsverzoek!

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)