Veel gebruikers spreken over een Facebook “Virus” of zelfs een “Hacker” die de wachtwoorden gestolen zou hebben. Het gaat hier weliswaar niet om een virus in de ware zin van het woord, maar er zit wel een zeer gevaarlijke oplichtingsmethode achter een bericht, dat via de Facebook Messenger verstuurd wordt of momenteel als onafhankelijk bericht op Facebook verschijnt.

Je zou geen virus moeten noemen, maar een zeer succesvolle phishing-methode. Wat hier uiteindelijk gebeurt en ook duizenden keren werkt: Onbekenden willen met deze methode jouw Facebook-account stelen, en dat met behulp van een vermeende “YouTube-video”! Gebruikers hebben het steeds weer over een “YouTube-video”, die een vriend ze heeft toegestuurd. Deze video is van de voornaam van de ontvanger en smileys voorzien.

Het gaat om deze en soortgelijke berichten:

Screenshot: Facebook / mimikama
Screenshot: Facebook / mimikama

Facebook-Phishing: Nieuwe golf van oplichting

Je krijgt een bericht als status of via de Facebook Messenger, van een bestaande vriend uit je eigen vriendenlijst. In dit bericht lijkt een link naar een video te staan. Het YouTube-Logo werd zo geplaatst alsof het echt om een video gaat die op YouTube staat. Maar dat is niet zo, want het is slechts een afbeelding, de link erachter leidt je weer naar een vervalste Facebook inlogsite.

Screenshot: Facebook / mimikama
Screenshot: Facebook / mimikama

Ook al lijkt de inlogsite op het eerste gezicht ECHT, dan nog moet je naar de URL/het domein kijken, want het gaat NIET om www.facebook.com. Wie hier nu goedgelovig de toegangsgegevens van zijn Facebookaccount invult, speelt ze direct door naar oplichters, die vervolgens volledige toegang tot het betreffende profiel hebben. Maar niet alleen dat.

Belangrijke aanwijzing: De oplichters kunnen ook de Facebook groepen en pagina’s waarvan je de beheerder bent meteen overnemen. Open nooit zulke of soortgelijke links naar video’s, waarin jij zogenaamd zou voorkomen. Informeer de afzender over het bericht, bijvoorbeeld via WhatsApp of per e-mail, want het profiel van de afzender waarschijnlijk al is gekraakt.

Help, het is mij overkomen en ik ben slachtoffer van deze smerige truc geworden!

  1. Verander direct het wachtwoord van je Facebookaccount
  2. Informeer iedereen uit je vriendenlijst over wat je is overkomen.
  3. Laat je pc op schadelijke software
  4. Verwijder indien nodig schadelijke browserextensies in je browser en kijk ook of er nog andere extensies/add-ons in je browser aanwezig zijn, die je niet geïnstalleerd hebt of die je niet kent.
  5. Wend je direct tot Facebook: Als van mening bent, dat je account gehackt of overgenomen is, moet je deze site op Facebook bezoeken, om je account te beschermen. Facebook zal van je vragen je wachtwoord te veranderen en je laatste aanmeldactiviteit te controleren.
  6. Een tweestapsverificatie op Facebook verhindert toegang tot je account, ook als oplichters door phishing aan je toegangsgegevens gekomen zijn.
Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)