Er gaan al meer dan tien jaar video’s rond, waarop je zou kunnen zien, hoe je met vier mobiele telefoons snel popcorn kunt maken, alleen met hun straling.

Sinds november 2017 is dit bericht op Facebook te zien, maar wordt nog altijd veel gedeeld en krijgt nog altijd veel reacties:

Screenshot mimikama.org
Screenshot mimikama.org

Hier kun je de vele video’s bekijken:

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Als je naar de in de video’s gebruikte mobiele telefoons kijkt, zie je dat hier niet de nieuwste smartphones gebruikt worden, want deze video’s verschenen daadwerkelijk al in 2008. De straling van deze mobieltjes zouden bij het rinkelen zo sterk zijn, dat ze mais in water kunnen verwarmen en popcorn van de korrels kunnen maken.

Nu hebben we al een klein natuurkundig probleem: Het is niet voldoende om alleen het water te verhitten, ook moet een voorwerp in de buurt of de lucht rond de korrel opwarmen, omdat de korrels anders de warmte simpelweg slechts aan de lucht af zouden geven; er zou dus helemaal niets gebeuren.

De oplossing

Deze video’s zijn geen echte demonstratie van hoe sterk de straling van mobiele telefoons is, maar slimme viral marketing.
 Op 28 mei 2008 publiceerde het bedrijf „cardo“ deze video’s en gaven de oplossing op 13 juni 2008, nadat de video door al meer dan 4 miljoen gebruikers gezien was. De website werd steeds geüpdate, om de nieuwste views te laten zien.

„More than 17 million people have seen our little videos since May 28, 2008 and we hope you had as much fun watching as we had creating them.“

Uiteindelijk werd in september 2008 de verklaring offline gehaald, maar de video’s bleven wel bestaan en werden steeds weer door gebruikers geüpload. Onder de originele video’s kon je nog een aanwijzing lezen, die vanzelfsprekend ontbreekt bij de nieuwe geüploade video’s:

„The content of the initial video is merely a fictitious and humorous optical illusion designed for entertainment. Nothing in the video implies that mobile phones can make popcorn.“

De inhoud van de video’s is dus slechts een fictieve, optische illusie die alleen als entertainment bedoeld was. Met de video’s adverteerde het bedrijf voor hun bluetooth headsets, zodat de vermeend gevaarlijke mobiele telefoons, die iemand hersenen zouden kunnen laten koken, niet meer bij het oor gehouden hoefden te worden.

„Misschien lukt het toch?”

Dat wordt door de natuurkunde tegengesproken. Als eerste is het zo, dat mobiele telefoons die overgaan een signaal ontvangen, en niet zenden. Het water in je lichaam zou al moeten beginnen met koken als je er een mobiele telefoon in je broekzak overgaat. Daarnaast heeft popcorn zelf in een magnetron meer dan een paar seconden nodig, de zogenaamde straling van de mobiele telefoon zou je dus letterlijk binnen een paar seconden van binnen verbranden.

Conclusie

De video’s zijn niet echt, maar waren een viral marketing gag van een bedrijf, om reclame te maken voor hun bluetooth headsets. De precieze verklaring waarom de video’s ontstaan zijn, leverde het bedrijf niet. Het waarschijnlijkste is dat er slimme video editing is gebruikt of een verwarmingsplaat, die onder de tafel is bevestigd (en veel handigheid om de mobiele telefoons kort voor het poppen van de mais over te laten gaan of het achteraf gebruiken van audio-editing van de video’s).

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)