In 2014 hebben prominenten, minder prominenten en normale stervelingen zich in het kader van de Ice Bucket Challenge met ijswater overgoten, om donaties voor het onderzoek naar de zenuwaandoening ALS in te zamelen.

De onderzoekers berichtten over een eerste succes, er werd een belangrijk gen ontdekt.

Terugblik

In de zomer van 2014 dook als uit het niets een nieuwe trend op. Overal kwamen video’s vandaan van mensen, bekende en onbekende, die zich met ijswater overgoten of zich lieten overgieten. Vervolgens daagden ze vrienden en kennissen uit om hun voorbeeld te volgen. Natuurlijk was het voor de deelnemers enorm leuk om te doen. Maar het ging niet om amusement. De bedoeling was hoofdzakelijk om de ziekte Amyotrofe laterale sclerose ALS onder de aandacht te brengen en om donaties voor onderzoek naar deze zenuwaandoening in te zamelen

image
-Ook M. Zuckerberg doet in 2014 mee-

Het was schijnbaar de moeite waard, want zoals onderzoekers bekend maakten, werd bij een, door het gedoneerde geld gefinancierde, project een nieuw gen ontdekt, die zoals het schijnt naar het ontstaan van de ziekte leidt. Het draagt de naam C21 orf2.

Doorbraak

Hoewel het gen maar met een deel van de ALS-gevallen in verband wordt gebracht, gaat het mogelijk om een doorbraak bij de strijd tegen de ziekte, want door de ontdekking van dit gen kan er een nieuw soort gentherapie ontwikkeld worden.

De resultaten van de onderzoekers van “Project MinE” werden in het vaktijdschrift Nature Genetics gepubliceerd. Ze laten daarin 6 genetische gebieden zien waarin genetische variaties het risico kunnen verhogen om ALS te krijgen. Drie daarvan waren al eerder bekend. Een nieuw gebied includeert het gen C21 orf2, het kan vermoedelijk zeldzame mutaties bevatten, die het risico op ALS vergroten.

Werelwijd 200.000 patiënten

Door de bij de, door Bernard Muller en Robbert Jan Stuits in het leven geroepen Ice Bucket Challenge, ingezamelde donaties, werd het project “Project MinE” gefinancierd. De gegevens van meer dan 15.000 patiënten met ALS werden verzameld. Doel van het project is de genetische oorzaken van ALS te vinden. Wereldwijd leven meert dan 200.000 mensen met ALS.

Bronnen:

http://www.augsburger-allgemeine.de/
http://www.aerztliches-journal.de/

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Unsere virtuelle Faktencheck-Bewertungsskala: Bei der Überprüfung von Fakten, in der Kategorie der „Faktenchecks„, nutzen wir eine klare Bewertungsskala, um die Zuverlässigkeit der Informationen zu klassifizieren. Hier eine kurze Erläuterung unserer Kategorien:

  • Rot (Falsch/Irreführend): Markiert Informationen, die definitiv falsch oder irreführend sind.
  • Gelb (Vorsicht/Unbewiesen/Fehlender Kontext/Satire): Für Inhalte, deren Wahrheitsgehalt unklar ist, die mehr Kontext benötigen oder satirisch sind.
  • Grün (Wahr): Zeigt an, dass Informationen sorgfältig geprüft und als wahr bestätigt wurden.

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Wenn dir unsere Arbeit gefällt und du findest, dass sie dir weiterhilft, ist es dir vielleicht 4,50 EUR im Monat wert, uns zu unterstützen? Mit einem kleinen Beitrag kannst du dazu beitragen, dass wir weiterhin Fehlinformationen entgegenwirken und die Öffentlichkeit aufklären.

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)