Telkens weer berichten wij over dubieuze e-mails met bijlagen zoals “open rekening” die door niet bestaande advocaten verzonden worden. Nu heeft het politiebureau van Mittelhessen een persmelding over dit onderwerp gepubliceerd:

Dag na dag landt er een heleboel ongewenste post in de elektronische brievenbus. Vaak alleen maar reclame, maar vaak ook “brieven” die op het eerste gezicht serieus lijken, waarin het om een geldvordering gaat – om de betaling van zogenaamd onbetaalde rekeningen.

Deze valse brieven vormen gelijk twee vallen. Dat is aan de ene kant het financiële verlies, dat meteen in werking treedt als je de gevraagde som betaalt. Dat geld is in de regel weg.

Aan de andere kant loop je wel een virus of Trojaans paard op, als je zoals gevraagd wordt de bijlagen opent om de in de vordering genoemde kosten na te lezen.

Dit soort brieven, het maakt niet uit of ze elektronisch zijn of niet, horen ongelezen in de prullenbak!

clip_image002

Wie niet zeker is of het om een echt of oplichtersschrijven gaat, omdat hij kort geleden echt iets besteld heeft, kan via de gebruikte aanbieder onderzoeken of via zijn eigen bankafschriften nakijken, of er al betaald is.

In geen geval moet deze brief gebruikt worden, noch voor het openen van de links in de brief noch door het openen van de bijlage.

Je kunt ook via zoekmachines nakijken of de in brief opgenomen naam van de bedrijven – of andere namen – al ergens anders zijn opgedoken. Indien ja, in welk verband? Informatie is ook in 1 blik op de internetsites van consumentenorganisaties te vinden, waar zulke brieven vaak zijn afgebeeld.

Wat is een Trojaans paard?

Achter de schijnbaar onschuldige link zou zich een geïnfecteerde website kunnen verschuilen.

Elke bijlage zou een Virus of een Trojaans paard kunnen bevatten, waarvan de verspreiding na het aanklikken niet meer te stoppen is.

Een Trojaans paard is een schadelijk programma. Het verspreidt zich via het openen van de bijlage (maakt niet uit of het DOC. XLS. Of ZIP-data zijn) en voert onopgemerkt processen uit die aanzienlijke schade aan de computer kunnen veroorzaken. Criminelen zoeken met behulp van dit programma naar bijvoorbeeld wachtwoorden op of hebben toegang tot je e-mail postvak en gebruiken dat om nog meer spamberichten te verspreiden.

Onder bepaalde omstandigheden krijgen criminelen via het Trojaanse paard zelfs de volledige controle over de aangevallen pc en alle gegevens die zich daarop bevinden. De schadelijke software kan dus ook van een zogenaamde bekende afzender afkomstig zijn!

Wat kun je doen om je hiertegen te beschermen?

In principe NOOIT op links en/of bijlagen van ongevraagd toegestuurde e-mails klikken! Als je niet zeker bent of het bij de e-mail om een echte opdrachtbevestiging of een echt bericht van een bekende gaat, is het aan te raden, voor het openen van bijlagen of het volgen van de links eerst navraag te doen.

De eenvoudigste en veiligste manier is, verdachte e-mails meteen te verwijderen. Absoluut belangrijk en noodzakelijk is een up to date antivirusprogramma. Daarbij moet je je besturingsprogramma altijd op de nieuwste stand houden, omdat er steeds nieuwe veiligheidslekken in besturingsprogramma’s en software bekend worden die door schadelijke programma’s misbruikt kunnen worden. Als je niet zeker bent of het om een echte opdrachtbevestiging gaat, wordt aangeraden bij het betreffende bedrijf navraag te doen.

Bron: Polizei Mittelhessen

 

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)