Internetveiligheid: Hoe maak ik mijn WLAN veilig?

Wie thuis graag draadloos het net op gaat, moet in het algemeen op een paar veiligheidsaspecten letten. Je wilt toch niet de zelfbedieningswinkel voor de buren en voorbijgangers spelen, toch?

-In samenwerking met onze coöperatiepartner checked4you-

Op het balkon, bij het ontbijt of ook op de wc op internet gaan, is prima.

Maar tegelijkertijd ben je als internetabonnee in principe verantwoordelijk voor eventueel misbruik van jouw aansluiting. Gebruikt dus iemand jouw WLAN voor illegale filesharing of wat ergers, dan zou dat jouw probleem worden of dat van je ouders.

Het is en blijft een gevaar dat vreemden bij open WLAN-netwerken gegevens van je computer, tablet, smartphone enzovoort kunnen halen of de apparaten met virussen kunnen infecteren.

Dan toch liever beveiligen. En wel zo:

  • Allereerst: Niet op de fabrieksinstellingen vertrouwen, maar meteen eigen instellingen voornemen. Veel routers hebben eerst allemaal hetzelfde standaardwachtwoord of zijn zelfs op “Universal Plug&Play” ingesteld, zodat ze voor iedereen bereikbaar zijn.
  • Router-wachtwoord: Zoals gezegd, je zou het wachtwoord meteen bij het eerste gebruik moeten veranderen! Maar dan ook, als het kan, een sterk wachtwoord nemen – hier vind je meer keus voor het juiste wachtwoord.
  • Versleuteling: Dat is wel het allerbelangrijkste in dit hele verhaal. Het is belangrijk een WPA-2 versleuteling in te richten (ook onder de term 802.11i te vinden) Dus niet alleen maar “WPA” en al helemaal niet “WEP”. Vooral WEP laat zich al te gemakkelijk kraken.
  • MAC-adres: Heeft niets met Apple te maken, maar staat voor “Media Access Control”. Dat is zogezegd het individuele chassisnummer van een netwerkkaart, waarmee je toegang tot de router hebt. Je kunt op de router instellen dat alleen bepaalde WLAN-kaarten toegang mogen hebben en welke dat zijn. Daarbij geef je het (de) overeenkomstige Mac-adres(sen) in het routermenu in.
  • Uitschakelen: De radicale methode, oftewel “WPA7”. Sommige routers hebben de mogelijkheid bepaalde tijden voor uitschakelen vast te leggen (bijvoorbeeld ‘s nachts) Of ze hebben gewoon een knop daarvoor. Maar minstens een kabel, die je eruit kunt trekken – spaart trouwens ook energie.
  • Firmware-Upload: Het schaadt niet, de bedrijfssoftware van de router ook eens te updaten. Daarmee kun je nieuwe functies krijgen of beveiligingslekken sluiten. Het kan in de regel genoeg zijn om gewoon op de exacte routernaam te googelen of op de site van de producent te zoeken om uit te vinden hoe het gaat.

Zo, en voor wie het nog preciezer wil weten, hier Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik vind je meer uitvoerige informatie.

Bron: checked4you.de

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)