“Waarheid of leugen?” Zo begint een aanvraag op onze Facebook-site. Het gaat om een status met de titel: Waanzinnig: Deze bessen doden kanker. En dat al binnen enkele minuten! Eindelijk hoop voor miljoenen mensen!”

image

Dit onderwerp hebben we al eens behandeld. Als een lopend vuurtje wordt deze status verspreid. Er wordt beweerd dat er zogenaamd een bes is die kanker binnen enkele minuten kan doden.

Het is zo heftig begonnen, dat ook de site “HEFTIG” erover heeft geschreven. Zij staan bekend om hun “Ik maak je nieuwsgierig”-koppen en inhoud.

Je kunt het ook “clickbaiting” of zoals wij “Onzinnige headlines” noemen.

Dit nieuws slaat in als een bom en zorgt meteen voor hoop bij miljoenen mensen: Wetenschappers hebben kennelijk een natuurlijk en vooral goed werkend middel tegen kanker gevonden.

Als je de status op Facebook bekijkt, dan zou je kunnen denken dat er een wondermiddel tegen kanker is gevonden. Maar zo zit dat niet.

Deze bes bestaat weliswaar, maar werd volgens onze bronnen niet op zieke mensen getest maar op DIEREN!

Zouden sites zoals HEFTIG meteen schrijven: “Waanzinnig: Deze bessen doden kanker bij dieren. En dat al binnen enkele minuten!” dan zouden ze nog altijd een prikkelende kop hebben en maken dan gelijk duidelijk waar het om gaat. Maar zoiets wil men niet bij “clickbaiting*”.

Wij hebben het onderzocht. Onze uitkomst.

Brisbane (Australië) Bij het QIMR Berghofer Medical Research Institute http://qimrberghofer.edu.au is het gelukt tumoren met de stof EBC.46 te vernietigen.

Een werkzaam bestanddeel uit de vruchten van de Blushwood Tree heeft bij 70% van de proefdieren kankercellen voor langere tijd gedood. De plant komt alleen voor in bepaalde regio’s van de Atherton Tablelands in het tropische noorden van Queensland. De QIMR Berghofer Medical Research Institute is het gelukt tumoren met de werkzame stof EBC-46 te vernietigen.

Er wordt een immuunreactie veroorzaakt.

Volgens de leidend onderzoeker Glen Boyle leidt een enkele injectie direct in melanomen zoals bij kanker in het hoofd, de nek of de darm bij dieren in meer dan 70 procent van de gevallen tot een langdurige vernietiging. Vijf minuten na de injectie ontstaat een donkerrode verkleuring die eruitziet als een kneuzing.

“Ongeveer 24 uur later wordt het gebied rond de tumor zwart. Een paar dagen later wordt een korst zichtbaar. Na ongeveer anderhalve week valt die korst eraf. De huid is schoon en er is geen tumor meer zichtbaar.”, laat Boyle zien, overtuigd van het succes van de inzet van de plant.

De wetenschappers waren vooral verrast door de snelheid van dit proces.

De experts gaan ervanuit dat het medicijn een celreactie veroorzaakt die de bloedvoorziening naar de tumor door een opening onderbreekt. Daarom komt er op de tumor ook zoiets als een kneuzing. Dat schijnt tot een immuunreactie te leiden die voor een reinigingsbeurt zorgt.

Geen werking bij metastasen

Volgens Boyle is er nog geen aanwijzing dat EBC-46 ook voor de behandeling van al in andere lichaamsdelen uitgezaaide kanker geschikt is. De werkzame stof wordt door QBiotics voor de behandeling van dieren en mensen ontwikkeld. De onderneming onderzoekt op dit moment of deze planten op een plantage verbouwd kunnen worden.

Dus, is er een genezing van kanker voor iedereen of niet?

Ja en nee. Met deze werkzame stof is weliswaar onder omstandigheden een interessant en ook zeer werkzame molecuul gevonden, waarbij men zich kan voorstellen dat dit naar marktrijpheid, ook doelgericht ingezet kan worden voor therapie tegen sommige soorten kanker…

Maar: Aan de ene kant is er het punt van de “Marktrijpheid”. Het is te mooi om waar te zijn, als het zo gemakkelijk zou zijn, dat wanneer men een werkzame stof ontdekt dat er dan kort daarop een medicijn met deze stof op de markt zou kunnen worden gebracht. Tussen de ontdekking van een werkzame stof en het werkzame medicijn, liggen vaak 10 jaar of meer. Er moeten studies gedaan worden om er zeker van te zijn dat het medicijn geen of nog maar weinig bijwerkingen heeft. De werkzame stof moet compleet onderzocht en begrepen worden. Waarom de tumoren precies bij EBC-46 vernietigd worden, is namelijk ook nog niet 100% verklaard, terwijl er al verschillende verklarende modellen zijn. Een medicijn te vroeg op de markt brengen en daarmee eventueel mensenlevens in gevaar brengen, zou een risico zijn dat niemand wil nemen…..

….En: Aan de andere kant is deze stof waar het om gaat, een zogenaamde “Proteïne Kinase C Activator (PKC Activator). Het zet een proces (namelijk werkzame PKC) in werking dat tot het waargenomen resultaat leidt. Het probleem is dat PKC bij zeer veel belangrijke processen in onze cellen betrokken is. Men moet dus – vereenvoudigd gezegd- zeer precies “richten” om ook werkelijk alleen maar de tumor te “raken”, anders kan het eventueel tot zeer ernstige bijwerkingen leiden….

Er is dus nog zeer veel te doen. Momenteel nemen al meerdere grote Pharmabedrijven deel aan de financiering van het onderzoek, wat zeker hoopvol is. Maar dan nog is in de komende 10 jaar nog niet op een werkzaam medicijn te rekenen. De resultaten van de studie zien er zeker veelbelovend uit.

Wat je in geen geval moet doen: Naar Australië gaan, zo’n boom opzoeken en de pitten eten. (Geen grap: soortgelijke reacties en vragen werden al ergens anders gegeven/gevraagd) Want bij het ene onderzoek gebruikte men voor de studie een zeer geconcentreerde vorm (ca. 97% puur product) en bij de andere werd het direct in de tumor geïnjecteerd. Testen waarbij het niet direct in de tumor maar subcutan (onder de huid) werd geïnjecteerd, gaven geen reactie. De pitten eten is echt geen goed alternatief. Dat zou helemaal niet werken, want door het maagzuur wordt de werkzame stof opgelost voordat hij opgenomen kan worden. Daarbij komt, dat de werkzame stof eventueel zelf kanker kan veroorzaken – een extra reden om het eerst zeer grondig te onderzoeken voor dat het gebruikt wordt!

image

“Heftig” schrijft weliswaar aan het einde van het artikel:

Deze website is noch bedoeld voor noch geschikt om professionele onderzoeken, behandelingen, diagnoses etc. door artsen, apothekers, psychotherapeuten, alternatieve genezers en/of andere medische specialisten te vervangen, aan te vullen of te weerleggen. Wij verwijzen u naar onze gebruikersvoorwaarden.

Maar toch kunnen ze het niet laten:

Stuur dit wonderbare nieuws de wereld in en deel het met iedereen! Het is voor heel veel mensen een lichtpuntje aan de horizon.

*Uitleg clickbaiting

Met clickbaiting worden de praktijken van onlinemedia beschreven die bij blogposts, nieuws en video’s ingezet wordt. Verschillende vormen van inhoud worden van titels/koppen voorzien die de aandacht van de gebruiker prikkelen en ze overhalen om te klikken en te delen op social media. De titels/koppen moeten gebruikers lokken (Engels: to bait) en voor interactie in de vorm van clicks zorgen. De inhoud, die zich altijd achter de titel/kop bevindt, is vaak erg banaal, heeft geen directe meerwaarde voor de gebruiker of is manipulatief, volgens critici Bron: OnPageWiki

Bronnen:

„Phase 1 dose-escalation study of EBC-46 given by intratumoral injection to patients with refractory cutaneous and subcutaneous tumors“, Journal of Clinical Oncology, 2015 ASCO Annual Meeting (May 29 – June 2, 2015). Vol 33, No 15_suppl (May 20 Supplement), 2015: TPS2616:
http://hwmaint.meeting.ascopubs.org/cgi/content/abstract/33/15_suppl/TPS2616

„Intra-Lesional Injection of the Novel PKC Activator EBC- 46 Rapidly Ablates Tumors in Mouse Models“, PLOS ONE, October 2014, Volume 9, Issue 10, e108887:
http://www.plosone.org/article/fetchObject.action?uri=info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0108887&representation=PDF

Vertaling: Petra, Mimikama.nl


Unsere virtuelle Faktencheck-Bewertungsskala: Bei der Überprüfung von Fakten, in der Kategorie der „Faktenchecks„, nutzen wir eine klare Bewertungsskala, um die Zuverlässigkeit der Informationen zu klassifizieren. Hier eine kurze Erläuterung unserer Kategorien:

  • Rot (Falsch/Irreführend): Markiert Informationen, die definitiv falsch oder irreführend sind.
  • Gelb (Vorsicht/Unbewiesen/Fehlender Kontext/Satire): Für Inhalte, deren Wahrheitsgehalt unklar ist, die mehr Kontext benötigen oder satirisch sind.
  • Grün (Wahr): Zeigt an, dass Informationen sorgfältig geprüft und als wahr bestätigt wurden.

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)